- Garry Kasparov (62 de ani), fost campion mondial la șah și activist politic rus, a participat cu o întrebare pentru candidații din turul 2 al alegerilor din România, la o dezbatere electorală
Șahistul s-a implicat activ în opoziția față de regimul lui Vladimir Putin, fondând mișcarea „Cealaltă Rusie” și inițiativa „Renew Democracy Initiative”.
Garry Kasparov: „Veți cere ca Putin să respecte obligațiile Rusiei?”
Kasparov a intervenit printr-un mesaj video la dezbaterea de la Antena 3 CNN:
„Desigur, întrebarea mea va fi cumva în legătură cu Rusia. Dar nu este vorba doar de războiul de genocid purtat acum de regimul lui Putin, este ceva despre istorie.
În anul 1917, în timpul Primului Război Mondial, aurul României, tezaurul, a fost trimis la Moscova și nu a fost returnat niciodată.
Acum întrebarea: dacă veți fi ales președinte, veți face toate presiunile legale sau folosind toate metodele disponibile prin negocieri internaționale pentru a recupera această cantitate masivă de 90 de tone de aur pentru România?
Veți cere ca Putin, care se consideră succesorul Rusiei țariste, Rusiei comuniste, să respecte obligațiile Rusiei?”.
Nicușor Dan: „Îmi doresc foarte tare ca tezaurul să se întoarcă”
George Simion, candidatul AUR, nu a participat la dezbatere, astfel că singurul răspuns a venit din partea candidatului independent Nicușor Dan:
„Toată admirația pentru Garry Kasparov, o minte briliantă care din păcate în momentul în care a încercat să se implice în politica internă din Rusia a fost acoperit de o mașină de propagandă și vocea sa nu a fost făcută auzită.
Nu e vorba de 90 de tone de aur, e vorba că e tezaurul acolo, adică sunt mărturii istorice despre prezența populațiilor românești aici în România cu secole în urme, e o chestiune extrem de importantă, simbolică.
Da, îmi doresc foarte tare ca tezaurul să se întoarcă, dar România trebuie să fie puternică ca să poată pretinde. Trebuie să construim o Românie puternică pentru a avea o pârghie de negociere cu Rusia pentru a recupera tezaurul”.
Kasparov, apel către români înainte de turul 2: „Dacă nu votezi, ajungi ca în Rusia sau China”
„Dacă nu votezi pentru că ai impresia că decizia nu e în mâinile tale, poți ajunge ca în Rusia sau China, unde votul tău este irelevant.
Așa că bucură-te sau fii măcar mândru că poți, de fapt, să schimbi ceva. Când alegi un nume, orice nume alegi, este alegerea ta”, a spus Kasparov, într-un interviu pentru informat.ro, acum 2 zile.
Apoi, şahistul rus a subliniat că, dacă oamenii nu se implică şi nu votează, puterea poate fi uzurpată de cei care vor să o păstreze cu orice preț.
„Știi care a fost diferența fundamentală dintre Rusia și Ucraina? A fost că, în 1994, Boris Elțîn, a cărui popularitate era la pământ, a devenit foarte nepopular când a pornit războiul din Cecenia.
Anturajul său corupt a decis să-l țină la putere cu orice preț. Și astfel, Rusia a pornit într-o direcție greșită, unde problemele puterii nu au mai fost decise de către popor.
În același timp, Ucraina, care era foarte apropiată de Rusia după orice standard, a avut alegeri prezidențiale, iar președintele – primul al Ucrainei independente – Leonid Kravciuk a pierdut alegerile în fața candidatului prorus Leonid Kucima și a plecat de la putere.
Ucraina a experimentat ceva ce Rusia nu a experimentat niciodată după colapsul Uniunii Sovietice: tranziția pașnică a puterii – un lucru foarte important”, a mai spus Kasparov.
18 mai, zi decisivă pentru România
Alegerile prezidențiale din România au fost reprogramate pentru 4 mai 2025 (primul tur) și 18 mai 2025 (turul al doilea), după anularea scrutinului din 2024 din cauza suspiciunilor de interferență externă.
În primul tur, de pe 4 mai, George Simion, liderul partidului AUR, a obținut 40,96% din voturi.
Nicușor Dan, primarul Bucureștiului și candidat independent susținut de mai multe formațiuni de centru-dreapta, a obținut 20,99%.
Turul al doilea va decide viitorul președinte al României.