Sorana Cîrstea a câștigat 9 din ultimele 10 meciuri disputate, iar în semifinalele de la Miami Open (WTA 1000) o va întâlni pe Petra Kvitova. Aflată în cea mai bună formă a carierei, sportiva din Târgoviște a fost descrisă de persoanele care au ajutat-o de-a lungul carierei: Liliana Cîrstea (mama ei), Sorin Erlic (primul antrenor) și Adrian Cruciat (cel care a pregătit-o timp de patru ani).
Liliana Cîrstea, mama Soranei: „A muncit continuu, încă de mică”
„Suntem fericiți, toți, toată familia. În primul rând pentru ea, știm că a muncit enorm, o carieră atât de lungă, accidentări. Și, în afară de finala aia de la Toronto, din 2013, nu am avut parte de ceva de mare amploare. Turneele pe care le-a câștigat au fost de 250, nu au fost foarte mari. A muncit continuu și își dorea acest moment.
Cred că s-au aliniat planetele cu Thomas. Eu am o vorbă pe care i-am spus-o Soranei, de când era mică și muncea: va ieși soarele și pe strada ta. Acum e primăvară… și a răsărit!
Anul acesta, chiar am avut un gol în stomac, atunci când un comentator a spus că este a 16-a participare a ei la Australian Open. Realizezi, să faci, atâția ani, drumul ăsta până acolo. E tare greu. Și ea a vrut ca, la sfârșitul carierei, că are totuși o vârstă, să tragă, să dea tot ce poate. Acum este într-o fază în care este sănătoasă, s-a refăcut după accidentarea de la umăr, de anul trecut, a muncit în extrasezon și, mă repet, dar trebuie să o fac, cel care i-a aliniat planetele a fost Thomas Johansson, care este un om extraordinar.
În momentul ăsta, Sorana e mult mai matură, mai așezată și foarte bine pregătită fizic față de tinerețe. Și are această dorință foarte mare.
Eu și tatăl ei trăim, în continuare, cu mari emoții, fiecare la televizorul lui. Fiecare cu televizorul lui, cu emoțiile lui. Avem senzația că e mai bine așa, în felul ăsta, conectați la două televizoare, transmitem mult mai multă energie pozitivă. Am luat această decizie în urmă cu mai mult timp pentru că și jocul ei era de la agonie la extaz.
E un sport individual, nu e ca la fotbal, să faci galerie. E copilul meu și îmi doresc ce e mai bun pentru el, dar în momentul ăla am emoții diferite față de soț. Așa că, fiecare la televizorul lui și, la final, ne bucurăm împreună. Suntem fericiți!” - Liliana Cîrstea, într-un interviu pentru ProSport.
>> Decizia luată de Sorana Cîrstea și Aryna Sabalenka după întâlnirea de la WTA Miami
Sorin Erlic, primul antrenor al Soranei Cîrstea: „Plângea rău când pierdea”
„Încă de la început mi s-a părut o fetiță cu foarte multe calități. Era atentă, se putea lucra ușor cu ea. Am zis după primele luni că va ajunge mare. Era foarte muncitoare, nu ceda. Nu împlinise 7 ani și, la un antrenament în sală, am schimbat cu ea o mie de mingi fără să greșească. E ceva special.
Când Sorana avea 10-11 ani, mama o aducea la mine, eu îl luam pe băiatul meu, Laurențiu, care era cu 4 ani mai mare, îi urcam în mașină și mergeam la sală de la 6 dimineața. Erau amândoi somnoroși, primele 10-15 minute erau mai grele, dar acestea erau cele mai bune antrenamente, fiindcă aveau mintea limpede. Avea o mare ambiție, plângea rău când pierdea. La nici 7 ani, făceam și două antrenamente pe zi. Ultimul de la 10 seara până la miezul nopții, că atunci găseam loc în sală.
La 17 ani făcea finală la Budapesta și era pe locul 325 mondial. Apoi a câștigat un turneu în Azerbaidjan, iar la 19 ani a ajuns în sferturi la Roland Garros. A avut rezultate, dar, din păcate, oscilante. Însă acum văd că totul s-a schimbat, este într-o formă senzațională. S-a maturizat.
Dar a și dat peste acest antrenor suedez, Thomas Johansson, fost campion de Grand Slam. Și cred că i-a dat încredere și se potrivește foarte bine cu felul ei de a fi. Sorana își vede de joc, nu se mai plânge, este focusată.
La cum joacă, orice e posibil. Toate adversarele sunt valoroase, dar cum o văd acum, cu cel mai bun tenis al ei, cu încredere, e posibil. E pe un drum foarte bun. Cred că o să mai joace câțiva ani. Parcă abia acum își arată adevărata valoare.
De ce nu?! (n.r. dacă poate câștiga un Grand Slam). Are calități, are arme. Dacă e sănătoasă și merge înainte cu acest antrenor, poate face orice. Doar a dovedit că nu e cu nimic mai prejos decât numărul 2 mondial. În tenis totul depinde de o minge. Atât e diferența de la agonie la extaz. Eu îi doresc să mergă în continuare așa și să urce cât mai sus” - Sorin Erlic, pentru Gazeta Sporturilor.
Adrian Cruciat, fost antrenor al Soranei Cîrstea: „Se poate lupta de la egal la egal cu orice jucătoare”
”O victorie entuziasmantă (n.r. cu Aryna Sabalenka). A depășit unul-două momente dificile împotriva unei adversare care trece printr-un moment de formă foarte bună, a și câștigat Australian Open în ianuarie. Astfel de meciuri se decid de multe ori în plan psihologic, iar Sorana a fost la înălțime la acest capitol. Într-o zi bună, Sorana se poate lupta de la egal la egal cu absolut orice jucătoare din circuit. Pentru mine nu e o surpriză parcursul de la Miami.
Sunt în altă etapă a vieții, nu doresc să revin în WTA, ci mă dedic copiilor și juniorilor. Dar mă bucur foarte mult pentru Sorana, care a rămas o persoană dragă mie. Am trăit împreună numeroase momente frumoase și-i țin pumnii peste tot pe unde concurează.
Își dorește un rezultat mare într-un turneu de Grand Slam, iar aceste săptămâni bune din ultima vreme îi dau, probabil, încrederea necesară. La Miami a trecut oricum printr-un gen de miniturneu Grand Slam. Sorana are în palmares victorii în fața unor jucătoare de Top 10 și, dacă menține ritmul de acum, poate ajunge sus în acest an.
Sorana are potențial pe orice suprafață, dar pe hardul din State parcă ar avea mici procente în plus de șanse. La Wimbledon îi place datorită vitezei și stilului ei de joc, dar iarba oferă un sezon imprevizibil, pentru că, exceptându-i pe englezi și pe australieni, restul nu prea au ocazia să se pregătească și să joace pe această suprafață. În două-trei săptămâni sunt comprimate câteva turnee cu miză mare și, teoretic, e mai dificil de pregătit.
Sorana a abordat direct subiectul legat de Fed Cup, așa că nu văd de ce aș mai comenta eu eventuala ei revenire. Nu mai sunt în staff să știu ce se întâmplă, dar uzura e foarte mare. Când îți propui un rezultat mare în Grand Slam, nu prea mai ai loc în calendar de încă un obiectiv major. Inclusiv nume mari, începând cu Djokovic și Nadal, au făcut un pas înapoi pe Cupa Davis” - Adrian Cruciat, pentru ProSport.
>> Sorana Cîrstea, victoria imensă cu a doua jucătoare a lumii și vârsta din buletin
Sorana Cîrstea, parcurs excelent la Miami Open
Turul I: 7-6(6), 6-2 vs Fernanda Contreras Gomez (179 WTA)
Turul II: 6-2, 6-3 vs Caroline Garcia (4 WTA)
Turul III: 7-5, 6-1 vs Karolina Muchova (55 WTA)
Optimi: 7-6(3), 6-4 vs Marketa Vondrousova (103 WTA).
Sferturi: 6-4, 6-4 vs Aryna Sabalenka (2 WTA)
Semifinale: Petra Kvitova (12 WTA) / vineri, de la ora 22:00, LiveBLOG pe HotNews.ro.
De știut:
- Câștigătoarea meciului dintre Sorana Cîrstea (74 WTA) și Petra Kvitova (12 WTA) se va duela pentru trofeu cu Elena Rybakina (7 WTA).
- Prezența în semifinalele turneului de la Miami este a doua cea mai bună performanță din cariera Soranei Cîrstea, după ce în 2013 a ajuns până în finala Rogers Cup (a fost învinsă atunci de Serena Williams).
- Calificarea în semifinale reprezintă cel mai bun rezultat înregistrat în carieră de Sorana Cîrstea la Miami Open. De asemenea, ea a învins pentru prima oară o jucătoare din Top 2 WTA (Aryna Sabalenka).
- Prin calificarea în semifinalele competiției din Florida, Sorana și-a asigurat un premiu în valoare de 352.635 de dolari și 390 de puncte în clasamentul WTA de simplu.
- Parcursul foarte bun de la turneul din Florida o va ajuta pe Sorana să facă un salt important în ierarhia mondială de simplu, sportiva noastră aflându-se în WTA Live pe locul 41 - salt de 33 de poziții.
- Sorana Cîrstea este prima jucătoare din afara Top 50 WTA care a câştigat cel puţin 9 meciuri pe tabloul principal la Sunshine Double (4 la Indian Wells şi 5 la Miami) în acelaşi an.
Miami Open are loc în perioada 21 martie - 2 aprilie, pe hard, face parte din categoria „WTA 1000” și are premii totale în valoare de $8.800.000. Pe tabloul principal se află 96 de jucătoare, iar campioana en-titre este Iga Swiatek.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro