Cristian Geambașu:  Imaginile interzise +22 foto
Cristian Geambașu

Cristian Geambașu: Imaginile interzise

  • Am văzut cum a fost împușcat Kennedy, nu și faultul lui Angus Gunn la Varga. Suntem protejați de emoții, iar asta ne face mai vulnerabili

Ne urmărește încă dramatismul imaginilor accidentării atacantului maghiar Barnabas Varga. Slavă Cerului, dramatismul nu s-a transformat în tragedie. Jucătorul naționalei Ungariei a fost transportat la spital, aflându-se acum în afara pericolului.

În afara pericolului nu înseamnă că peste două-trei zile Varga va fi gata să intre pe teren pentru o improbabilă întâlnire cu portarul Angus Gunn. Predestinat nume, Gunn. Deși dacă urmăriți atent reluările, veți observa că intervenția scoțianului nu te-ar fi dus cu gândul la asemenea urmări.

Un portar boxează mingea și în săritură se lovește de adversarul din fața lui. Dar nu îl vânează. Varga este mai degrabă o victimă colaterală. O întâmplare nefericită care se putea termina și mai rău.

Am greșit atunci când v-am îndemnat să urmăriți reluările. Nu prea o să mai aveți acces la ele. La cele autorizate, ale televiziunilor deținătoare ale drepturilor, în niciun caz. Poate doar la cele piratate sau cele descărcate de pe telefoane în rețelele sociale.

Sunt imagini cu puternic impact emoțional, da. Sintagma s-a transformat în clișeu, iar clișeul în subiect de glume. Dar aici chiar nu este de glumă, nu vorbim despre o filmare blurată cu un polițist corupt care ia șpagă de 100 de lei de la un parcagiu. Sunt pline jurnalele de știri TV de astfel de comicării.

alt-text
alt-text

Galerie foto (22 imagini)

+22 Fotografii
labels.photo-gallery

Imagini cu puternic impact emoțional. S-a stabilit (observați, folosesc impersonalul) că trebuie să fim feriți de episoadele dure ale vieții cotidiene. Imagini, știri. Întrebarea, cât încă ne putem pune întrebări, este dacă o astfel de abordare ne ajută pe termen lung sau ne face și mai vulnerabili.

Știm, societatea occidentală, căreia din fericire îi aparținem și noi, funcționează după un set de valori. Un așa-numit caiet de sarcini al conviețuirii civilizate, al prețuirii valorilor aproapelui.

Occidentul respecta însă aceleași valori și în urmă cu o jumătate de secol, doar că atunci lumea trăia cu adevărat mai liber. Nu ne alienasem prin corectitudine politică.  

Adică oamenii nu își puneau problema că a mânca o friptură sau o prăjitură îți ruinează sănătatea, în timp ce niciun psiholog ori psihiatru nu teoretiza că imaginile cu asasinarea lui JFK te vor trimite direct în anxietate, preambul al pornirilor suicidare.

Cum se zice, lumea trăia mai pe natural și mai pe durere. Acum am devenit atât de sensibili (am fost împinși să fim așa!?) încât ne ungem cu factor de protecție solară și dacă ieșim până la colț să cumpărăm o apă minerală. Ba nu, plată. Minerală nu e bună. 

Iar de emascularea asta profită „barbarii”. Știți cine sunt barbarii. Cum să ne apărăm cu arma-n mână de invaziile barbare dacă noi nu suportăm nici dușul cu apă la mai mult de 40 de grade?

Nu este o plăcere să digeri reluările de la accidentarea lui Varga. Poate doar dacă ai o natură sadică ți-ai dori așa ceva. Dar a vedea totuși ce s-a întâmplat, faza propriu-zisă, nu colapsul fotbalistului, este necesar. Să înțelegi de ce sunt disperați coechipierii, de ce au lacrimi în ochi suporterii.

Viața conține și asemenea pasaje. Scurte și atroce. A le escamota nu este o soluție. Iar cei cu adevărat sensibili au la dispoziție telecomanda. Alegi alt canal sau stingi televizorul. Strict fotbalistic, nu știm nici acum dacă intervenția lui Angus Gunn a fost sau nu de penalty.

Englezii de la BBC și-au cerut deja scuze pentru că au apucat să ofere o reluare a fazei, una din care oricum nu se vedea mare lucru. Și dau vina pe UEFA, responsabilă pe producția TV a meciurilor. 

Mă gândesc ce am fi văzut sau dacă am fi văzut ceva din faultul portarului Harald Schumacher asupra lui Patrick Battiston la semifinala Mondialului din 82, dintre Franța și Germania. Consacrat drept faultul cel mai brutal din istoria Cupelor Mondiale.

Acolo chiar a fost o tentativă de crimă. Potențialul asasin nu și-a cerut niciodată scuze, ba a și bravat. Pe atunci, televiziunile au oferit zeci de reluări, imposibil de închipuit astăzi. Era mai bine ca atunci, e mai bine acum? Vă las să judecați, nu afectează emoțional.      

A riscat! Interviu GOLAZO.ro în Germania cu jurnalistul sportiv român care  a scris 22 de ani pentru Bild
Special
17.07
A riscat!Interviu GOLAZO.ro în Germania cu jurnalistul sportiv român care a scris 22 de ani pentru Bild
Citește mai mult
A riscat! Interviu GOLAZO.ro în Germania cu jurnalistul sportiv român care a scris 22 de ani pentru Bild
„AM PRIMIT CERTIFICATUL” Primarul Hunedoarei a dat vestea mult așteptată de fanii Corvinului
Liga 2
17.07
„AM PRIMIT CERTIFICATUL” Primarul Hunedoarei a dat vestea mult așteptată de fanii Corvinului
Citește mai mult
„AM PRIMIT CERTIFICATUL” Primarul Hunedoarei a dat vestea mult așteptată de fanii Corvinului
OFICIAL  Ionuț Negoiță  revine  la Dinamo, în calitate de sponsor
Liga 1
17.07
OFICIAL Ionuț Negoiță revine la Dinamo, în calitate de sponsor
Citește mai mult
OFICIAL Ionuț Negoiță revine la Dinamo, în calitate de sponsor
Jocurile OlimpiceDelegația României la Paris, primită de Iohannis: unei sportive i s-a făcut rău
Jocurile Olimpice
17.07
Jocurile OlimpiceDelegația României la Paris, primită de Iohannis: unei sportive i s-a făcut rău
Citește mai mult
Jocurile OlimpiceDelegația României la Paris, primită de Iohannis: unei sportive i s-a făcut rău