- Pe 27 septembrie, acum 3 săptămâni și jumătate, în timpul meciului Dinamo - Botoșani, un spectator a rupt un scaun și l-a aruncat în direcția arbitrului asistentului
- La aproape o lună de la acel moment, Jandarmeria răspunde oficial unei adrese GOLAZO.ro: “Nu a putut fi identificată persoana în cauză”
- Jandarmeria susține că de vină e sistemul video al stadionului Arcul de Triumf, “care nu a surprins acțiunea spectatorului”
Un spectator rupe un scaun, pe un stadion nou construit în centrul Bucureștiului, după care îl aruncă înspre arbitrul asistent, pe care vrea să-l lovească fiindcă respectivul anulase un gol, pe motiv de ofsaid, marcat de echipa pe care fanul recalcitrant o simpatizează.
Scena se petrece în data de 27 septembrie 2024, pe Arcul de Triumf, la meciul Dinamo - FC Botoșani 2-2. A fost identificat acel spectator? Au fost luate măsuri împotriva lui? A fost interzis pe stadioane, pentru ca astfel de gesturi reprobabile să nu se mai repete?
Pentru a afla răspunsuri la aceste întrebări, GOLAZO.ro a făcut o solicitare oficială către Jandarmerie, pe care a întrebat-o despre acel incident. Mail-ul a fost trimis pe data de 10 octombrie și cuprindea 3 întrebări.
ÎNTREBĂRILE GOLAZO.ro
1. A reușit Jandarmeria să-l identifice pe spectatorul care a aruncat cu un scaun din tribună în direcția arbitrului asistent?
2. Dacă s-a reușit identificarea lui, ce măsuri au fost luate împotriva respectivului spectator?
3. Dacă nu s-a reușit identificarea lui, cum explică Jandameria că, la aproape două săptămâni de la acel incident, respectivul spectator încă nu a fost găsit?
La aproape o săptămână de la trimiterea solicitării, Jandarmeria a oferit un prim răspuns:
„Vă comunicăm faptul că solicitarea dumneavoastră a fost înregistrată, urmând să primiți răspuns în termenul legal. Vă mulțumim!”.
Astăzi, la 24 de zile de la disputarea acelui meci, Jandarmeria oferă informații oficiale cu privire la incident. Iar răspunsul e unul surprinzător: spectatorul nu a fost identificat!
Răspunsurile Jandarmeriei la cele 3 întrebări GOLAZO.ro:
1. În urma producerii incidentului, jandarmii au efectuat activități specifice de identificare a autorului, a eventualilor martori oculari care să dea relații despre acesta și fapta comisă şi au fost vizionate filmările puse la dispoziție de către administratorul stadionului. Astfel, în urma acestor demersuri, nu a putut fi identificată persoana în cauză.
2. Având în vedere că nu s-a reuşit identificarea autorului incidentului, pentru evitarea pe viitor a unor situații similare, vor fi inițiate discuții cu organizatorii de competiții sportive de fotbal, în scopul îmbunătățirii eficienței sistemelor de supraveghere video din interiorul arenelor sportive, astfel încât să fie acoperită o suprafață cât mai mare a tribunelor
3. Sistemul video al arenei sportive nu a surprins acțiunea spectatorului, motiv pentru care nu a fost posibilă identificarea acestuia și stabilirea vinovăţiei, cu privire la distrugerea scaunului şi aruncarea acestuia. Lipsa elementelor probatorii, precum imagini video sau martori oculari, fac imposibilă identificarea şi tragerea la răspundere a autorului acestui incident.
Jandarmeria, în afara faptului că susține că de vină e sistemul video al stadionului Arcul de Triumf, adaugă în adresa de astăzi că nu ea e cea care asigură măsurile de ordine în interiorul arenelor, la diversele meciuri de fotbal.
“Subliniem faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5, alin. 1 din Legea nr. 4 din 2008, privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, cu modificările şi completările ulterioare, răspunderea pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă în interiorul arenelor sportive revine organizatorului, care poate încheia în acest sens contracte de prestări servicii, în condițiile legii, cu societăţi specializate de protecţie şi pază sau, în lipsa acestora, cu poliția locală”, a adăugat Jandarmeria în răspunsul oferit către GOLAZO.ro.
Stadionul Arcul de Triumf e cel mai scump din România!
Jandarmeria susține că sistemul video al arenei pe care s-a disputat Dinamo - FC Botoșani nu a fost unul performant, din moment ce nu a reușit să ofere imagini cu incidentul respectiv.
Arena Arcul de Triumf a fost construită în urmă cu 4 ani, a fost inaugurată în iulie 2021.
Prețul construcției a fost de 37 de milioane de euro, ceea ce plasează Arcul de Triumf în topul celor mai costisitoare stadioane din România, din perspectiva cost / număr de locuri.
Stadion / preț per loc:
- Arcul de Triumf 4.508 euro
- Arena Națională 4.403
- Stadion Steaua 3.100
- Sepsi OSK Arena 3.000
- Stadion Giulești 2.805
- Stadion Tg. Jiu 2.203
- Ion Oblemenco 1.680
- Cluj Arena 1.450
- Ilie Oană, Ploiești 1.160
- Francisc Neuman, Arad 1.110