Bani pentru campioni   Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport,  promite că va încerca  să mărească rentele viagere de care se bucură sportivii români
Conflictul dintre Eduard Novak și Elisabeta Lipă a început în 2023. Atunci, Novak a acuzat-o pe Lipă nu a oferit sprijin Federației de Ciclism pe vremea când fosta mare campioană olimpică era șefă la Ministerul Tineretului și Sportului. FOTO: Imago

Bani pentru campioni Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, promite că va încerca să mărească rentele viagere de care se bucură sportivii români

După două luni de la terminarea Jocurilor Olimpice, acolo unde țara noastră a ocupat locul 23 în clasamentul pe medalii, a apărut o nouă controversă în sportul autohton.

De data aceasta legată de rentele viagere pe care le primesc sportivi medaliați la JO. Acestea nu au mai fost ajustate din 2017, iar de atunci și până acum, economia României a suferit modificări.

În legea sportului din 2000, atunci când ministru era Crin Antonescu, au apărut prima dată aceste rente. Ele erau, și sunt, calculate urmând un algoritm ce ia în calcul:

  • salariul mediu brut pe economie
  • numărul și „strălucirea” medaliilor obținute la JO
  • doar medalii de aur câștigate la Campionate Mondiale și Europene

Elisabeta Lipă: „O să vină și rândul rentelor viagere”

Așa cum spuneam, din 2017 aceste rente viagere s-au plafonat, iar câteva dintre sportivele noastre de elită, precum Anca Pătrășcoiu, primesc doar 3.493 de lei.

Asta în timp ce inflația a crescut semnificativ în ultimii șapte ani. Doamna Pătrășcoiu este prima medaliată a natației românești la Jocurile Olimpice, obținând bronz în proba de 200 metri spate la ediția Los Angeles 1984.

Eduard Novak, fost Ministru al Sportului în perioada 2020-2023, a lansat un atac la adresa Elisabetei Lipă, actuala șefă a Agenției Naționale pentru Sport, pe acest subiect.

El a întrebat-o, într-o postare făcută pe pagina sa personală de Facebook, cum „puteți fi indiferentă la tragedia altor campioni?”.

Scandal olimpic  Eduard Novak,  atac la Elisabeta Lipă  pe tema rentelor viagere: „Cum e posibil să fiți indiferentă?”
Citește și
Scandal olimpic Eduard Novak, atac la Elisabeta Lipă pe tema rentelor viagere: „Cum e posibil să fiți indiferentă?”
Citește mai mult
Scandal olimpic  Eduard Novak, atac la Elisabeta Lipă pe tema rentelor viagere: „Cum e posibil să fiți indiferentă?”

Într-un scurt interviu acordat în exclusivitate pentru GOLAZO.ro, Elisabeta Lipă dorit să precizeze câteva aspecte.

Bună ziua, doamna Lipă. Domnul Novak spune, pe Facebook, că rentele viagere ale campionilor noștri sunt extrem de mici. Credeți că...

Cred că e o glumă ce spune domnul Novak! A uitat, probabil, că a fost ministru vreo 3 ani de zile. Ce a făcut ca să le schimbe? Chiar eu am vorbit cu el ca să facem demersuri și să se crească rentele viagere. Nu știu exact ce a scris, dar e urât din partea lui. Sau poate a început campania electorală.

Și de ce nu s-a schimbat nimic în acei ani de care pomeniți?

Să stai trei ani în fruntea unei instituții și apoi să vii să spui că Lipă nu face nimic... Păi, eu am un an de zile aici. An în care obiectivul principal a fost legat de Jocurile Olimpice. Am vrut să nu mai fim pe locul 46, 47 în lume și am terminat pe 23 în clasamentul pe medalii.

M-aș bucura să fie mărite aceste rente viagere. O să vorbesc și cu eu Elisabeta ca să vedem ce se poate face. Eu am vorbit și cu Novak atunci când era ministru, dar nu s-a întâmplat nimic. Maricica Puică, campioană olimpică atletism

Elisabeta Lipă: „Vom încerca să le mărim”

Bun, dar unele sume câștigate de sportivi ai României sunt mici.

Eu nu știu asta? O să vină și rândul rentelor, credeți-mă! Dar eu nu pot să le încep pe toate și să nu mă țin de nimic. Nu e stilul meu și nici nu mi-am propus să mă schimb la vârsta asta. Sunt niște priorități acum, dar va veni și rândul rentelor. Promit!

Domnul Novak a spus că doamna Anca Pătrășcoiu ia doar 3.493 lei. Iar „în aceeași situație sunt Doina Melinte și Maricia Puică”.

Cum să ia Doina Melinte doar 3.493 de lei? Rentele sunt publice. Doina face parte dintre cei cu rentă maximă. Iar Anca Pătrășcoiu are un bronz la Los Angeles și ia banii pentru acea performanță. Asta deocamdată. Dar mai bine nu mai spun nimic despre ce a scris domnul Novak.

Deci vor fi schimbări în privința acestor sume, doamna Lipă?

Vă repet. O să vină rândul și rentelor viagere. O să vedem ce putem face pentru a le îmbunătăți. Dar asta nu o poate face doar Lipă, singură, pentru că altfel aș fi făcut-o deja. Însă voi încerca, așa cum am făcut-o și în trecut, să le mărim.

16.635
de lei este renta Doinei Melinte pentru o medalie de aur și alta de argint la JO, două medalii de aur la Mondiale și cinci medalii de aur la Europene

„Urâm România!”  Sportivă din Ungaria,  jigniri xenofobe  la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
Alte sporturi
04.10
„Urâm România!” Sportivă din Ungaria, jigniri xenofobe la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
Citește mai mult
„Urâm România!”  Sportivă din Ungaria, jigniri xenofobe la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
MM îl apără pe Olaru  „E  jucătorul #1  din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
Europa League
04.10
MM îl apără pe Olaru „E jucătorul #1 din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
Citește mai mult
MM îl apără pe Olaru „E jucătorul #1 din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
FCSB îi provoacă insomnii Patronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și  n-a mai putut să doarmă !”
Europa League
04.10
FCSB îi provoacă insomniiPatronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și n-a mai putut să doarmă!”
Citește mai mult
FCSB îi provoacă insomnii Patronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și n-a mai putut să doarmă !”
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ   Mircea Lucescu  a anunțat convocările  pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
Nationala
04.10
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ Mircea Lucescu a anunțat convocările pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
Citește mai mult
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ   Mircea Lucescu a anunțat convocările pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
„Nu vizionez!”  Duelul PAOK - FCSB,  neinteresant pentru Șumudică : „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Europa League
04.10
„Nu vizionez!” Duelul PAOK - FCSB, neinteresant pentru Șumudică: „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Citește mai mult
„Nu vizionez!”  Duelul PAOK - FCSB, neinteresant pentru Șumudică : „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Diaspora, izvorul României Mircea Lucescu aduce la națională un  golgeter austriac , cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Nationala
04.10
Diaspora, izvorul RomânieiMircea Lucescu aduce la națională un golgeter austriac, cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Citește mai mult
Diaspora, izvorul României Mircea Lucescu aduce la națională un golgeter austriac , cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Premieră la FCSB Primă după victoria cu PAOK: ce  bonus  primește fiecare jucător
Europa League
04.10
Premieră la FCSBPrimă după victoria cu PAOK: ce bonus primește fiecare jucător
Citește mai mult
Premieră la FCSB Primă după victoria cu PAOK: ce bonus primește fiecare jucător
„Mi-e jenă doar să înot”   David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu  aceeași șansă ” 
Înot
04.10
„Mi-e jenă doar să înot” David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu aceeași șansă
Citește mai mult
„Mi-e jenă doar să înot”  David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu aceeași șansă ”