FIFA vrea sa renunte la sistemul de licentiere a agentilor de fotbal, dupa ce a ajuns la concluzia ca acest sistem nu functioneaza asa cum ar trebui, 70% din transferurile internationale fiind efectuate de agenti fara licenta. Forul mondial insista insa ca scopul sau nu este sa liberalizeze profesia, ci mai degraba sa ii poata controla mai bine pe agenti.
Licenta de agent se obtine in acest moment in urma unui examen, dar daca cineva pica testul intr-o tara, poate da oricand examenul in alta: "Am vazut mai multe versiuni ale acestui examen. Difera de la tara la tara, unele fiind mai grele decat altele. Daca pici examenul intr-o tara, nimic nu te opreste sa dai examenul in Africa sau America Latina si sa obtii licenta acolo", a declarat Tor-Kristian Karlsen, consultant in fotbal, pentru BBC. Italia conduce in topul cu cei mai multi agenti FIFA (725), fiind urmata in top de Spania - 585, Anglia - 428, Brazilia - 328, Germania - 320, Franta - 277, Argentina - 190, Bosnia - 122, Nigeria - 119 si Olanda -112.
Actualele reglementari ale agentilor au intrat in vigoare in 1 ianuarie 2008, dar in ultimul an un grup al FIFA a analizat in dese randuri modul in care acesta functioneaza. Concluziile acestora vor fi prezentate la finalul anului 2010, iar noile reglementari vor fi implementate incepand cu mai 2011.
"O posibila noua abordare ar fi sa stabilim anumite norme in comportamentul cluburilor si jucatorilor si sa extindem domeniul de aplicare a reglementarilor pentru a include si toate tipurile de intermediari. Cu alte cuvinte, reglementarile nu ar incerca sa restrictioneze accesul la aceasta activitate, ci ar controla insasi activitatea lor. Acest lucru ar insemna ca jucatorii si cluburile ar putea sa-si aleaga pe oricine ca intermediar, fie ca sunt reprezentanti legali, avocati, rude sau sotii, dar acestia ar trebui sa indeplineasca anumite criterii si sa respecte anumite principii. Aceasta abordare va duce la anularea actualului sistem de licentiere", se arata intr-un comunicat al FIFA.
Agentii se ocupa cu transferurile jucatorilor, le dau sfaturi in ceea ce priveste contractele de sponsorizare sau drepturi de imagine si in mod normal sunt platiti cu sume intre 5-10% din valoarea contractului fotbalistului in cauza. Insa utilitatea agentilor nu este recunoscuta de toti jucatorii. In 2007, Garry Neville (Manchester United) cerea inlaturarea agentilor declarand ca "nimeni nu are nevoie de cineva care sa ia mii de lire sterline, ci are nevoie doar de un avocat sau un contabil".
"Lumea agentilor e ca in Vestul Salbatic. E
In ultimii doi ani, FIFA a inceput 20 de investigatii disciplinare asupra unor agenti, patru dintre acestia fiind deja sanctionati. Trei din cele 20 de anchete sunt inca in derulare.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro