Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a afirmat, joi, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al FRF, că regula folosirii jucătorilor Under-21 la nivelul Ligii I va rămâne neschimbată, cu doi fotbalişti de la această categorie la începutul partidelor, informează Agerpres.
"Azi, în Comitetul Executiv nu a existat o procedură de vot, astfel încât s-a păstrat actuala regulă a jucătorilor Under-21, un jucător timp de 90 de minute, iar al doilea să fie prezent în primul '11', fiindcă din următorul sezon vom reveni la trei schimbări. Dacă va fi aprobată regula cu 5 schimbări, atunci regula U21 va suferi schimbări, astfel încât un jucător să fie pe teren timp de 90 de minute, iar cel de-al doilea să rămână pe teren cel puţin 45 de minute", a declarat Burleanu.
El a precizat că în următorii ani, FRF va investi 1,7 milioane de euro la nivelul a două naţionale de tineret pentru a putea organiza meciuri.
"Viziunea Federaţiei Române de Fotbal este ca la nivelul Ligii I să avem reprezentate cluburile care au academii şi departamente de scouting prin care oferă şanse reale tuturor jucătorilor tineri români din ţară şi din străinătate, pentru cei din diaspora, şi vorbim de 5 milioane de români din diaspora. Mi-aş dori să poziţionăm brandul Ligii I ca principalul campionat din Europa care îşi aduce acasă jucătorii tineri.
Obiectivul pentru următoarele două sezoane la nivelul Ligii 1 este creşterea vizibilităţii internaţionale a jucătorilor români tineri, iar acest lucru îl putem realiza printr-o performanţă la Campionatul European de tineret din 2023, pe care îl vom găzdui şi implicit să realizăm o calificare pentru a doua oară consecutiv la Jocurile Olimpice. De aceea România Under-21 va avea un număr mult mai mare de adversari puternici în această perioadă decât pentru o campanie normală de calificare, la acest lucru se adaugă inclusiv România Under-20, o nouă naţională, unde ne dorim să putem regăsi pe jucătorii mai tineri care nu au un număr suficient de minute în Liga I.
În următorii doi ani în cele două naţionale U21 şi U20 investim nu mai puţin de 1,7 milioane de euro, pentru un număr de 30 de meciuri, investim nu pentru moftul federaţiei, ci pentru ca cei mai talentaţi jucători români de la aceste categorii de vârstă să aibă posibilitatea să evolueze împreună şi să joace împotriva celor mai puternici adversari la categoria de vârstă", a afirmat Burleanu.
"Prin regula U21 ne dorim să contribuim la creşterea investiţiilor în academiile cluburilor din Liga I. În 2020 am înregistrat o cheltuială medie de 330.000 de euro per academie, pentru cluburile de Liga I, Croaţia şi Polonia, două ţări cu care vrem să concurăm, fiecare în parte investesc în medie 800.000 de euro, în timp ce Portugalia, care reuşeşte să exporte un număr uriaş de jucători, investeşte în medie 1,8 milioane de euro. La asta se adaugă faptul că în pandemie cheltuielile au scăzut cu 25% pentru academii în România, ceea ce înseamnă că această categorie este cea mai vulnerabilă în această perioadă", a completat preşedintele Federaţiei.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro