O coaliţie formată din 34 de ţări a cerut Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) „clarificări” cu privire la neutralitatea solicitată sportivilor din Rusia şi Belarus care condiţionează participarea acestora la Jocurile Olimpice din 2024, într-o scrisoare trimisă luni organismului olimpic, informează AFP.
Scrisoarea este rezultatul unei conferinţe desfăşurate pe 11 februarie între miniştri Sportului din 34 de state, printre care se numără Franţa, Marea Britanie, Suedia, Polonia, SUA şi Canada.
„Suntem foarte îngrijoraţi de fezabilitatea ca sportivii olimpici ruşi şi belaruşi să participe ca 'neutri' (...), în timp ce aceştia sunt finanţaţi şi sprijiniţi de statele lor.
Noi credem cu fermitate, în condiţiile în care situaţia nu s-a schimbat în ceea ce priveşte agresiunea rusă în Ucraina (...), că nu există niciun motiv să se revină asupra excluderii sportivilor ruşi şi belaruşi decisă de CIO.
Până când aceste subiecte fundamentale, precum şi lipsa crudă de claritate şi detaliile concrete cu privire la definiţia 'neutralităţii', nu sunt abordate, nu acceptăm ca sportivii ruşi şi belaruşi să fie autorizaţi să revină în competiţie.
Îndemnăm CIO să abordeze aceste probleme vizate de toate ţările şi să-şi reconsidere propunerea în consecinţă", se arată în scrisoarea respectivă, potrivit Agerpres.
În cadrul conferinței a intervenit și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta a încercat în special să-i convingă pe miniştri estimând că prezenţa sportivilor ruşi la Jocurile de la Paris ar fi „un semn de violenţă şi impunitate”.
Sportivii ruşi şi belaruşi au fost interzişi de la majoritatea competiţiilor internaţionale după invazia armatei ruse în Ucraina, în februarie 2022, federaţiile internaţionale urmând „indicaţiile” CIO.
Însă Comitetul Internaţional Olimpic şi-a nuanţat de atunci poziţia şi a propus, la finele lunii ianuarie, o foaie de parcurs pentru a organiza revenirea acestor sportivi sub drapel neutru, cu condiţia ca aceştia „să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina”.
Kievul a ameninţat imediat cu boicotarea JO 2024 în urma acestei propuneri, acuzând CIO că este „un promotor al războiului, crimei şi distrugerii”.
De atunci, un front a fost organizat în sprijinul Kievului, chiar dacă doar câteva state iau în considerare un boicot, precum Estonia şi Polonia.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro