În ziua în care Super Liga a eșuat, la doar 48 de ore după anunțul înființării, presa internațională a avut reacții diverse. Marca, de exemplu, a titrat: ”Super ridicol”, în timp ce Tuttosport a privit evenimentele din perspectiva unei ”Superevadări a cluburilor britanice”.
După ce mai mulți fani, antrenori, jucători și oameni de fotbal au făcut presiuni împotriva ei, Super Liga a fost suspendată. Șase cluburi din Premier League își anunțaseră deja ieșirea din noua competiție, iar Inter Milano a luat aceeași decizie, forțând organizatorii să facă un pas înapoi.
Reacțiile presei internaționale la anunțul ”regândirii” Super Ligii:
- "Guvernele, organizaţiile, cluburile, antrenorii, jucătorii, suporterii, presa... Speriaţi de proiect, se lametează împotriva Super Ligii", a notat Marca.
- "Guvernele europene se ridică împotriva cluburilor bogate”, a scris El Mundo.
- "Superliga se ciocneşte cu federaţiile şi guvernele”, a subliniat El Pais.
- "Superevadarea. Evadarea din Super League: britanicii pleacă, proiectul se destramă", a titrat Tuttosport.
- Strigătul suporterilor - sute de fani ai clubului englez şi-au arătat dezaprobarea faţă de Superliga în faţa stadionului echipei Chelsea, Stamford Bridge din Londra - a fost câştigător. "Victorie pentru fani, cele şase cluburi engleze s-au retras din Superliga Europeană, lăsând turneul în zdrenţe", notează cotidianul britanic Daily Mirror, în ediţia sa electronică.
- Plecări "marcă britanică" (n.r. - cum ar fi Brexit), a ironizat cotidianul francez L'Equipe, la sfârşitul unei zile nebuneşti în care cele şase cluburi engleze fondatoare ale acestei competiţii private, rivale Ligii Campionilor, au părăsit-o, făcându-o să se "prăbuşească" ca un "castel de cărţi".
- "Răzvrătiţii au apreciat greşit amploarea furtunii pe care au declanşat-o”, analizează ziarul, care notează că "rezistenţa cea mai puternică a venit din Anglia”. În situaţia în care, "cu manierele expansioniste din Premier League, Anglia, leagănul jocului, a făcut posibil proiectul Super League", tot ea este cea care "l-a împodobit cu ataşamentul său faţă de ideea că un club este în primul rând o comunitate născută din clasa muncitoare de la sfârşitul secolului al XIX-lea" şi "a fost cel mai bun participant la dărâmarea proiectului de
" sau , continuă ziarul, cu referire la titlurile din presa engleză.
- Dar "semnificaţia acestor două zile nebune şi înfiorătoare ar consta probabil acum în a nu se opri aici, ci de a profita de schimbarea raportului de forţe şi a face alte cereri care pot readuce jocul şi suporterii în centrul organizării fotbalui", subliniază L'Equipe, care pune pe prima pagină fotografia amatorilor de la mica echipă din Rumilly Vallieres, calificată în semifinalele Cupei Franţei: "Acesta este fotbalul!".
Proiectul Superligii europene a fost anunţat oficial, duminică seară, printr-un comunicat oficial al cluburilor fondatoare, potrivit News.ro.
Ieri, cele șase cluburi engleze implicate au anunțat că nu vor participa la competiție, iar Inter Milano a luat aceeași decizie ulterior.
Potrivit TV3 Catalunya, preşedintele Barcelonei, Joan Laporta, a asigurat că nu va ratifica aderarea clubului la Super Liga până când nu va avea acordul suporterilor-membri, socios: "Echipa lor, decizia lor".
Şi Atletico Madrid este gata să-şi reconsidere poziţia.
Presiunea de pe umerii oficialilor Super Ligii devenise deja prea mare, astfel că, la numai 48 de ore după anunțul înființării, noua competiție va fi suspendată, proiectul având nevoie de ”regândire”.
Comunicatul oficial emis de Super Liga Europeană
Cele 12 cluburi fondatoare erau AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham, în timp ce Florentino Perez era președintele competiției.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro