Comisia de Apel din cadrul Sistemului de Licentiere a FRF a respins memoriile cluburilor CFR Cluj si Petrolul Ploiesti, mentinand sanctiunile cu depunctarea (cate sase puncte) primite din partea Comisiei de Fond, informeaza, sambata, site-ul oficial al federatiei, conform Mediafax.
"Comisia de Apel respinge apelurile formulate de Fotbal Club Petrolul SA si Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA si mentine hotararea instantei de fond prin care s-a decis sanctionarea cu deducerea a cate 6 puncte din clasamentul Ligii I, in sezonul 2015-2016 si monitorizarea la 30 septembrie 2015 a informatiilor financiare previzionate", se arata în comunicatul Administratiei de licentiere publicat pe site-ul citat.
Ultima cale de atac a gruparilor impotriva sanctiunii cu depunctarea o reprezinta Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, dar o decizie trebuie sa fie data pana la 30 iunie.
CFR Cluj si Petrolul Ploiesti au fost sunt singurele cluburi care au facut apel la decizia Comisiei de Fond a Sistemului National de Licentiere din cadrul FRF prin care au fost penalizate cu cate sase puncte.
In urma analizarii dosarelor prezentate de cluburile care au solicitat licenta pentru Liga I, editia 2015-2016, prima instanta a considerat ca sapte grupari din primul esalon si unul din cel de-al doilea nu au indeplinit criteriile financiare.
In consecinta, in primul an in care Federatia Romana de Fotbal a renuntat la sanctionarea cu retrogradarea pentru neindeplinirea cerintelor din manualul de licentiere, Comisia de Fond a stabilit urmatoarele sanctiuni: Metalul Resita - 9 puncte penalizare, Ceahlaul Piatra Neamt - 9 puncte, Petrolul Ploiesti - 6 puncte, CFR Cluj - 6 puncte, Rapid - 3 puncte, Otelul Galati - 3 puncte, FC Brasov - 3 puncte, Universitatea Cluj - 3 puncte si 50.000 de lei.
Dintre cele opt grupari, sanctionate in total cu 42 de puncte, Ceahlaul Piatra Neamt si Otelul Galati sunt retrogradate matematic în Liga a II, iar Metalul Resita nu poate evolua in editia viitoare a Ligii I, pentru ca, din Seria a II-a a Ligii a II-a din care face parte, a promovat deja ACS Poli Timisoara.
Conform regulamentului, deducerea punctelor se face in sezonul 2015-2016 al Ligii I, prin decizii ale Comisiei de Disciplina si Etica a FRF, la solicitarea directorului de licentiere.
Toate cele opt grupari sanctionate de Comisia de Fond a Sistemului National de Licentiere la sfarsitul saptamanii trecute au avut termen de depunere a contestatiilor pana la 19 mai.
Acesta este primul an in care Federatia Romana de Fotbal a renuntat la sanctionarea cu retrogradarea pentru neindeplinirea cerintelor din manualul de licentiere. Dupa ce in ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistrita, nu au indeplinit criteriile financiare obligatorii pentru obtinerea licentiei si au fost retrogradate in Liga a II-a la masa verde, conducatorii gruparilor din Liga I au solicitat conducerii FRF in octombrie 2014 relaxarea conditiilor si eliminarea sanctiunii cu retrogradarea. Pierderea licentei a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne si modificarea componentei Ligii I dupa inceputul competitiei.
In 10 noiembrie 2014, la recomandarea UEFA, Comitetul Executiv al FRF a eliminat sanctiunea cu retrogradarea, aceasta fiind inlocuita cu depunctarea si penalizarea financiara.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro