Iubitorii fotbalului au fost surprinși la primele meciuri ale Mondialului din Qatar văzând minutele de prelungire dictate. Era practic un alt fotbal față de ceea ce știam din campionatele naționale și din cupele europene.
>> Explicația pentru care sunt atât de multe minute de prelungire la meciurile Mondialului din Qatar
Se cronometrează orice: de la trageri de timp și schimbări și până la bucuria de la goluri
FIFA vrea să mărească considerabil timpul efectiv în care se joacă fotbal, iar astfel s-a ajuns în Qatar să se măsoare tot. De la timpul cât un jucător părăsește terenul la o schimbare și până la cât ține bucuria de după gol.
Pentru a-i face pe oameni să înțeleagă mai bine întreg procesul, Pierluigi Collina, șeful arbitrilor de la FIFA, a realizat o comparație cu prezența la un concert.
„Este precum la concerte: dacă îți place spectacolul, te ridici în picioare, aplauzi și ceri un bis din partea solistului”, a precizat, printre altele, Pierluigi Collina.
Tot procesul a demarat la Mondialul din Rusia (din 2018), iar acum își continuă activitatea.
„Am dat directive precise: vrem să creștem timpul efectiv de joc. Lumea dorește că vadă mai mult fotbal. Am început la turneul din Rusia și acum am făcut progrese”, completează Collina.
Concret, centralul unui meci este ajutat de aritrul de rezervă. Acesta are datoria să contabilizeze orice fel de întrerupere.
Intră aici timpul cât un jucător este accidentat, cât se pierde la o schimbare, cât se stă la analizarea unei faze cu VAR și chiar cât durează bucuria de după marcarea unui gol.
În aceste condiții, este lesne de înțeles de ce se ajunge la atât de multe minute de prelungire care-i surprind în continuare pe fanii fotbalului (s-a ajuns, în medie, la cam zece minute de prelungire pe partidă la CM 2022).
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro