- În ședința publică a CNA din data de 14 ianuarie, unul dintre subiectele abordate a fost „FCSB nu e Steaua”, după ce doi colaboratori ai televiziunii Digi Sport au atribuit numele „Steaua” echipei din Liga 1.
- Valentin Jucan, vicepreședintele CNA, amenință presa sportivă: „De la următoarele rapoarte, eu o să propun câte 200.000 de lei (n.r. - amendă), pentru că aici nu e vorba de greșeli și de scăpări”.
Valentin Jucan îndeplinește în prezent funcția de vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului și vicepreședinte al EPRA – Platforma Europeană a Autorităților de Reglementare în Audiovizual, cu sediul la Strasbourg, potrivit cna.ro.
CNA amenință presa sportivă: „Ia 200.000, să vedeți cum își aduc aminte”
În momentul în care s-a ajuns la subiectul FCSB vs. Steaua, cuvântul a fost luat de Jucan, care a spus că acest „subiect durează deja de o grămadă de ani” și a venit cu propunerea de a sancționa instituțiile de presă cu sute de mii de lei: amenzi pentru toți cei care folosesc numele „Steaua” pentru a face referire la clubul patronat de Gigi Becali.
„Subiectul ăsta al FCSB și Steaua durează deja de o grămadă de ani. Noi dacă nu reușim măcar lucrurile astea... Tot am dat somații, mici amenzi, rugăminți.
Uite, de la următoarele rapoarte eu o să propun câte 200.000 de lei pentru că aici nu e vorba de greșeli și de scăpări. Cei care sunt în redacțiile de sport, cei care comentează, nu sunt luați așa... s-au găsit în redacție, au trecut pe stadion și au zis «Hai, mă, că comentez eu acuma meciul ăsta. Și, ha, mi-a scăpat, nu e Steaua, că e FCSB, nu e invers». Nu!
După atâta amar de ani, subiectul ăsta a ajuns deja inclusiv de meme-uri, nu există cineva în redacțiile astea, în momentul în care comentează un meci sau redactează o știre, să nu știe că FCSB nu e Steaua!
Prin urmare, o fac în mod voit. Eu nu pot să cred că astea sunt niște scăpări, când tu ai scris acolo. Cred că până și pe fata aia (n.r. - Andreea Trușcă, prezentatoarea emisiunii «Știri» de la Digi Sport 1), după ce a terminat știrea s-a întors și i-a zis «Hai să fim serioși».
Nu pot să cred după atâta amar de ani că noi în continuare punem pe ordinea de zi, aparatul nostru tehnic stă și caută FCSB, Steaua, noi ne-o luăm pe aici, ni se scriu mail-uri și așa mai departe. Nu pot să cred!
Hai să începem atunci să mergem în partea cealaltă, sunt două variante:
- Ori îi lăsăm în pace să se judece și să se înjure între ei și nu mai blocăm instituția cu zeci și sute de astfel de reclamații
- Ori trecem în partea cealaltă: ia, frate, câte 200.000, să vedeți cum își aduc aminte prin redacții, pe acolo, că îi pune pe geam lui ăla, lui comentatorul, înainte să strige «Goooool», îi zice vezi că «ooooo» astea sunt zerourile de la 200.000.
Scrieți la CNA... Deci, sunt propuneri? Microbiștii, sau chiar și cei care se spală pe mâini”, a spus Jucan.
Monica Gubernat, fost președinte al CNA, căreia i-a expirat mandatul în decembrie 2024, a intervenit.
„Propun o somație, dar pe cuvântul meu de onoare că data viitoare dacă mai auzim, o să propun amendă și nu una mică”.
Steaua vs. FCSB. CNA a somat public postul de televiziune Digi Sport
Decizia publicată de CNA arată astfel:
„Digi Sport 1 pentru încălcarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului, la difuzarea emisiunii informative din 18.10.2024 și a meciului de fotbal „Parma - Empoli” din data de 27.10.2024 [«Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor»].
Prezentatoarea emisiunii «Știri», Andreea Trușcă a afirmat «(...) Adrian Cristea așteaptă spectacol de la Dinamo - Steaua. Derby-ul este la Digi Sport duminică seara», iar Daniel Scorpie, comentatorul meciului «Parma - Empoli» : „(...) avem în Superligă, Steaua - Rapid pe Arena Națională (...).” se arată pe site-ul oficial al CNA
Totodată, reprezentanții CNA menționează Codul de reglementare a conţinutului audiovizual:
„(2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la demnitate, la propria imagine şi la respectarea vieţii private, aşa cum acestea sunt recunoscute şi ocrotite de Codul civil simpla invocare a acordului prealabil al persoanei nu poate justifica încălcarea drepturilor şi libertăţilor altor persoane, ordinea publică sau bunele moravuri şi nici nu poate înlătura răspunderea furnizorului de servicii media audiovizuale pentru conţinutul programului, prevăzută la art. 3 al Legii audiovizualului.”