Alpinistul Horia Colibăşanu a publicat primele trei fotografii din filmarea de trei minute pe care a reuşit să o facă pe Kangchenjunga din Himalaya, al treilea vârf ca înălţime de pe planetă.
„Am ajuns acasă şi am apucat să scot trei imagini din filmarea de 3 minute pe care vremea mi-a permis să o fac pe Kangchenjunga. În curând vine şi clipul de pe vârf. Vă mulţumesc tuturor pentru mesajele de susţinere. Au prins bine”, a scris Horia Colibăşanu pe Facebook, alături de cele trei poze.
Horia Colibășanu a ajuns pe vârful Kangchenjunga fără oxigen suplimentar
Alpinistul timişorean Horia Colobăşanu a urcat, în 7 mai, pe vârful Kangchenjunga din Himalaya. Cei doi colegi ai lui Horia Colibăşanu, cu care acesta a pornit în expediţie, Marius Gane şi Peter Hamor, nu au reuşit să ajungă în vârf din cauza unor probleme de sănătate.
În 4 aprilie, alpiniştii români Horia Colibăşanu şi Marius Gane au pornit spre Nepal, pentru a începe o nouă expediţie în Himalaya, unde şi-au propus să urce pe vârful Kangchenjunga, al treilea vârf ca înălţime de pe planetă (8.586 metri). Lor li s-a alăturat slovacul Peter Hamor.
Horia Colibăşanu a participat la 23 de expediţii internaţionale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu opt “optmiari” urcaţi. Este în continuare singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna şi Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoşi cinci munţi din lume. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei şi cu “Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele României: Ordinul Naţional “Steaua României”, grad de Cavaler.
Marius Gane are o experienţă de peste 30 de ani în alpinismul de mare altitudine. A făcut parte din prima expediţie integral românească pe Everest, în 2003. A realizat premiere româneşti pe mai multe trasee de mare dificultate precum vârful Denali (6194 metri, Alaska) pe ruta West Rib şi ascensiunea Nanga Parbat (8126 metri) pe faţa Rupal, considerat cel mai înalt versant din lume (4600 metri diferenţă de nivel). Din anul 1988 activează ca salvator montan, voluntar în echipa Serviciului Public Judeţean Salvamont Dâmboviţa, scrie News.ro.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro