Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo a estimat costul măsurilor anti-COVID-19 la aproximativ 100 miliarde yeni japonezi (960 milioane dolari), în plus faţă de 200 miliarde yeni (1,9 miliarde dolari) costuri suplimentare estimate în legătură cu amânarea jocurilor, spun surse apropiate situaţiei, citate de publicaţia The Japan Times.
Jocurile Olimpice vor avea loc în perioada 23 iulie - 8 august anul viitor, urmate de Jocurile Paralimpice în perioada 24 august - 5 septembrie.
Comitetul de organizare de la Tokyo, Guvernul metropolitan din Tokyo şi guvernul central urmează să prezinte miercuri un raport interimar cu privire la noile măsuri de combatere a coronavirusului, după ce au organizat mai multe întâlniri pe această temă încă din septembrie, au spus sursele.
Amânarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice pentru un an va duce la creşterea preţului total al evenimentului cu aproximativ 200 miliarde yeni, potrivit surselor, iar cele trei părţi vor stabili cât va suporta fiecare parte din aceste costuri suplimentare.
Costurile pentru combaterea COVID-19 vor include instalarea infrastructurii de îngrijire a sănătăţii, inclusiv un sistem de testare şi achiziţionarea echipamentului necesar pentru prevenirea infecţiei.
Costurile suplimentare de funcţionare generate de amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice sunt de aşteptat să includă cheltuielile legate de securizarea jocurilor, închirierea echipamentelor şi taxele de depozitare, precum şi costurile cu forţa de muncă.
Jocurile ar fi trebuit să coste în jur de 1,35 trilioane yeni japonezi înainte de a fi amânate în martie, cu doar patru luni înainte ca ceremonia de deschidere olimpică să aibă loc în capitala Japoniei.
Din această sumă, comitetul organizator planifică să acopere 603 miliarde yeni, Guvernul metropolitan din Tokyo 597 miliarde yeni şi guvernul central restul de 150 miliarde yeni. Costurile suplimentare vor fi adăugate pe lângă aceste cifre, au spus sursele.
Comitetul de organizare speră să strângă fonduri prin contribuţii suplimentare din partea sponsorilor şi din cererile de despăgubire din asigurări.
La scurt timp după anunţarea amânării evenimentului, în luna martie, unii specialişti au estimat că toate costurile suplimentare de funcţionare aferente amânării ar fi de aproximativ 300 miliarde yeni.
Comitetul de organizare s-a străduit de atunci să simplifice jocurile şi să reducă din cheltuieli oriunde este posibil, pentru a face organizarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice în 2021 mai acceptabilă publicului intern.
Luna trecută, organizatorii au anunţat că prin planul lor simplificat vor economisi aproximativ 30 de miliarde yeni după ce au convenit cu Comitetul Olimpic Internaţional cu privire la 52 de domenii care ar putea fi raţionalizate.
Costul contramăsurilor COVID-19 va fi în mare măsură suportat de guvernul naţional, deoarece el este cel care planifică vizitele sportivilor, părţilor interesate şi spectatorilor, spun sursele.
Cu toate acestea, fără explicaţii amănunţite cu privire la utilizarea fondurilor publice într-o perioadă de dificultăţi sociale şi economice pe fondul pandemiei, organizatorii iau în calcul inclusiv că nu există garanţii că jocurile vor avea loc în continuare, a declarat o sursă din cadrul comitetului organizator, transmite News.ro.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro