Cele mai importante campionate din Europa beneficiază de sistemul VAR, cel care îi ajută pe arbitri să ia cele mai bune decizii. În Liga 1 acest sistem video nu există, dar Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a anunțat marți un termen clar pentru introducerea tehnologiei.
La începutul lunii martie, directorul tehnic al Federației de Fotbal (FRF), Mihai Scoichiță, anunța un termen de minim opt-zece luni pentru implementarea VAR-ului în Liga 1, dat fiind faptul că „arbitrii trebuie instruiți” și doar „cei mai buni arbitri trebuie să stea în camera VAR”.
Discuția despre introducerea VAR-ului a generat numeroase contre între FRF și LPF, dar se pare că acum s-a ajuns la un oarecare numitor comun.
Marți, secretarul general Justin Ştefan a afirmat că se va face o comisie comună LPF/FRF pentru implementarea VAR.
„Se va face o comisie, un parteneriat, probabil zilele viitoare vom avea un acord. Termenul este clar, cel de începutul play-off-ului, play-out-ului sezonului viitor", a spus Ştefan potrivit News.ro.
„În discuţiile cu Alexandru Deaconu am anticipat data pentru play-off-ul viitor, au de şcolarizat 50-60 de arbitri, cam până acolo se duce termenul. Noi nu avem ce face cu arbitrajele, suntem legaţi de mâini şi picioare, arbitrajele sunt la FRF", a declarat preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, într-o conferinţă de presă.
Lista țărilor din Europa unde există deja VAR
Privit inițial cu ceva îndoială, sistemul VAR a ajuns să fie introdus în toate campionatele importante din Europa. Premier League, LaLiga, Serie A, Bundesliga și Ligue 1 se bucură de prezența VAR.
De asemenea, sistemul este folosit și în campionatele din Olanda, Belgia, Portugalia, Cehia, Rusia, Croația, Polonia și Turcia.
Ce presupune introducerea VAR
- Pe lângă anumite costuri suplimentare (aparatură, arbitri suplimentari, etc), introducerea VAR se poate face doar după parcurgerea următoarelor etape.
- Inițierea procedurii (documentație, persoanele care să se ocupe de managementul proiectului).
- Documentarea (realizarea unui departament special pentru VAR, specializarea lor de către UEFA)
- Arbitrii trebuie învățați (toți arbitrii trebuie să participe la pregătirea teoretică, dar și la cea practică).
- Aparatura necesară, cerințe tehnice și tehnologice (este nevoie de cel puțin opt camere care să transmită meciul pentru ca unghiurile de pe reluări să fie cât mai concludente).
- Stadioanele (este nevoie de anumite cerințe pentru arenele din Liga 1 pentru ca acestea să poată îndeplini toate doleanțele unui asemenea sistem complex cum este VAR-ul).
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro