Nile Wilson, medaliat cu bronz la gimnastică la Jocurile Olimpice din 2016, a criticat abuzurile din gimnastica britanică, el spunând că sportivii sunt trataţi ca nişte “bucăţi de carne”, relatează bbc.com.
Wilson a spus că l-a dezamăgit profund felul în care s-a rezolvat o plângere a sa împotriva clubului de gimnastică Leeds, depusă în acest an, precizând că a simţit că problema a fost muşamalizată.
Plângerea nu făcea referire la antrenori sau la pregătire, ci la o altercaţie cu un membru important al stafului la un eveniment al clubului. După o anchetă internă, plângerea lui Wilson a fost respinsă, decizie care a fost menţinută de federaţia de gimnastică.
“Am simţit că nu am fost ascultat. Şi mi s-a făcut o nedreptate”, a spus sportivul în vârstă de 24 de ani.
El a menţionat că în gimnastica britanică există un control “masiv”.
“Suntem făcuţi să ne fie frică să vorbim, să ne spunem îngrijorările, pentru că ei ne au în mâinile lor. Dacă îmi spun îngrijorarea, acest lucru ar putea afecta selectarea mea pentru Jocurile Olimpice. Astfel că nu vorbim, facem ce ni se spune. Simt că asta este cultura, asta am trăit în ultimele decenii”, a explicat Nile Wilson.
Clubul de gimnastică Leeds a precizat, într-un comunicat, că versiunea prezentată de Wilson a evenimentelor din plângere au fost anchetate în mod profesionist şi că rezultatul a fost verificat independent. British Gymnastics a adăugat că gruparea a tratat corespunzător cazul şi că îi susţine concluziile.
Nile Wilson este de părere că în gimnastică există o cultură de forţare a sportivilor indiferent de durerea fizică, în dorinţa ca aceştia să obţină medalii.
Wilson s-a declarat impresionat de documentarul “Athlete A”, apărut în această vară, în care sunt prezentate detalii cu privire la muşamalizarea abuzurilor sexuale din gimnastica americană.
“Am vorbit cu mulţi sportivi, cu prietenii mei, cu colegii mei, şi au fost multe lacrimi. Categoric nu vreau să mă pun în locul lui Larry Nasser (fostul medic al echipei SUA, acum încarcerat). Este absolut dezgustător. Însă voiam să câştigăm medalii.
Federaţia, antrenorii voiau să câştigăm medalii. Această cultură a ‘câştigă cu orice preţ’... Simt că de mulţi ani sunt manipulat emoţional şi împins dincolo de durerea fizică. Cred că era metodologia de antrenament conform căreia simţeam cum este să trăieşti cu frică – performezi sau vor fi consecinţe. Şi asta ne afectează emoţional”.
Wilson a precizat că el a avut norocul de a avea antrenori incredibili, dar ştie că acea cultură a abuzului există, informează News.ro.
“Am trăit şi respirat această cultură timp ce 20 de ani. Medaliile aduc bani pentru ca sportul nostru să fie unde este acum. Aşa că nu vorbim, facem ce ni se spune. Noi suntem cei care câştigă medaliile şi totuşi gimnaştii sunt încă trataţi ca nişte bucăţi de carne şi plătiţi cel mai puţin.
Mă tem că faptul că vorbesc îmi poate afecta selecţionarea. Suntem oameni. Nu suntem bucăţi de carne şi vreau să ajut la schimbarea culturii. Trebuie să ne simţim bine, să avem un zâmbet pe chip, să vrem să muncim mult, să fim încântaţi de reuşită, nu speriaţi că pot exista consecinţe dacă nu reuşim”.
Federaţia Britanică de Gimnastică a notat, într-un comunicat, că este vital ca sportivii să îşi exprime în mod public îngrijorările şi că nu există scuze pentru tratarea necorespunzătoare a sportivilor.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro