- Stadionul din Bacău e în agonie. A devenit un loc periculos pentru populație, dar este încă frecventat de cei dornici de senzații tari.
- Pus pe agendele de candidatură ale tuturor celor care și-au dorit să conducă Primăria, stadionul din Bacău s-a dovedit a fi, mai degrabă, un pretext pentru a lua ochii alegătorilor.
- GOLAZO.ro a vizitat arena din inima orașului, iar imaginile surprinse sunt de groază!
Bacăul de azi nu-și mai permite nici să suspine după momentele în care Cursaru perfora porțile granzilor din București. Meciul din Ghencea, când a marcat de 5 ori în poarta Stelei, pare dintr-o altă viață.
Orașul care dă doi dintre cei mai bogați români, frații Pavăl, trăiește în fotbal prin ACS FC Bacău și CSM Bacău, locurile 3 și 2 din seria 1 a Ligii a 3-a. Puțin pentru un oraș care i-a dat sportului rege pe Vlad Chiricheș sau Costel Pantilimon.
Iar peisajul de la Municipalul din Bacău aduce aminte, mai degrabă, de Bacovia. Alt nume reprezentativ al municipiului ce numără aproape 140.000 de locuitori.
Stadionul Municipal din Bacău, un focar de infecție
De la o vizită la alta, de la un an la celălalt, totul e mai dramatic. O ruină plină cu balast, peturi, cu tribune acoperite de copaci. Mai aproape de o deltă artificială decât de ceea ce a fost cândva un stadion mare al României.
Reporterii GOLAZO au traversat orașul și au vizitat preț de câteva ore stadionul din inima urbei. Cum structura e tot mai instabilă, multe dintre firmele care-și mai desfășurau activitatea la poalele arenei au renunțat la loc.
Stadionul mai e, azi, doar un loc vizitat de amatorii de senzații tari și o promisiune de notat în calendarul de candidatură pe care nimeni nu o mai crede.
Multe promisiuni, zero realizări
„Avem promisiuni!”, „Ne luăm angajamentul că va fi...”, „O să începem...”.
O să, o să, o să. Cu asta a rămas Bacăul. Și cu amintirile de la Sechelariu, care obișnuia să piardă la poker jucători care au devenit golgeteri sau stâlpi în naționala României: Andrei Cristea și Dorin Goian, doar două exemple.
A mai trecut un rând de alegeri, pe locul stadionului același focar de infecție. Cu câteva inserții de buticuri ieftine, afaceri locale care nu-și permit un loc mai acătării. Iar de jur împrejur aceleași „piste” folosite pentru școlile de șoferi.
Înăuntru, copacii depășesc cu mult înălțimea unui om, dacă te aventurezi riști să te blochezi pe undeva. Un loc des frecventat de oamenii fără adăpost, care folosesc saltele vechi, mizerabile, pentru a se mai feri de căldură sau pentru a-și face, cât de cât, un adăpost, iarna.
Șicane și ironii
Dacă n-ar fi fost viu colorate, scaunele rămase încă pe poziții ar fi fost greu de depistat. Sunt năpădite de vegetație și distruse de trecerea timpului. Orice pas greșit te poate trimite direct către spital.
Stadionul din Bacău, oricât ar fi încercat autoritățile să-l închidă, e ușor de „vizitat”. Mulți tineri vin aici pentru orice altceva în afară de a face sport. Nici n-ar avea unde! Anual, pe site-uri apar tot felul de proiecte, fluturate de autorități.
Proiecte care arată impecabil pe hârtie, dar invizibile în practică. Inclusiv Marcel Ciolacu, candidat la prezidențiale, într-o vizită la Bacău, în luna mai, a susținut un proiect prezentat de Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean.
La rândul lui, Ivancea îl critica pe Daniel Viziteu, primarul orașului: „Am ajuns să fim lăudați de primarul USR-ist, cu investițiile noastre. Poate ar fi mai bine să meargă vis-a-vis, la stadion, să-și prezinte «investiția», care arată ca o junglă urbană”.
Promitea și cerea presiune :)
Într-un interviu realizat în 2021, ca urmare a unui alt reportaj la Bacău, primarul Daniel Viziteu, aflat în funcție la acea vreme de doar câteva luni, promitea multe și cerea jurnaliștilor presiune pe autorități. Nu doar pentru a construi noi stadioane, ci și baze sportive.
În realitate, după ce a fost ales nu s-a schimbat nimic în privința stadionului, deși critica vechea conducere a orașului.
GOLAZO.RO l-a contactat pe edilul municipiului Bacău, acesta a răspuns pozitiv ideii de a dialoga, însă, în cele din urmă, a respins apelurile.
Iată mai jos câteva dintre declarațiile primarului din 2021, oferite pentru GSP
- „În acea zonă nu s-au făcut igienizări de ani de zile. Nici nu știu dacă vorbim de 5 ani, de 7 ani sau de 10 ani. Nimeni nu a putut să-mi ofere o informație clară. Primăria ar fi trebuit să se ocupe de conservarea acelui loc, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel a ajuns să fie exact ceea ce spuneți, un focar de infecție și un pericol pentru copiii care uneori sar gardul pentru a juca fotbal acolo”.
- „Costurile reabilitării vechiului stadion sunt mai mari decât costurile necesare construirii unuia nou. Tocmai de aceea, am solicitat Consiliului Local al municipiului Bacău și am obținut fonduri pentru un studiu geotehnic și topografic pentru o altă locație pentru construirea unui nou stadion. În acest moment suntem deci în faza în care vom achiziționa un studiu geodezic și topografic pentru noua locație și urmează la bugetare să actualizăm și studiul din 2014. Astfel vom avea date certe care să ne spună dacă se mai poate reabilita stadionul în acest moment și ce costuri ar implica. Cele două studii au fost solicitate de CNI pentru a putea merge mai departe cu proiectul unui stadion nou”.
- „În noiembrie 2020, adică în chiar primele săptămâni de mandat (am preluat mandatul la jumătatea lunii octombrie 2020) am discutat la București cu fostul premier Ludovic Orban și cu oficiali de la CNI despre posibilitatea de a construi la Bacău un stadion nou. Am primit din aceste locuri mesaje pozitive de susținere, atât domnul Orban cât și cei de la CNI mi-au spus că pot finanța acest proiect și că doresc să facă acest lucru”.
- „Proiectul nu mai este chiar atât de nou din păcate, este cel din 2014. Se poate folosi acest proiect sau poate suferi mici modificări, acest lucru va fi decis de experți. Nu sunt genul de primar care să le știe pe toate. Și nici nu îmi doresc. Îmi doresc însă un complex sportiv multifuncțional care să deservească atât sportul de performanță din Bacău cât și sportul de masă. În final, aș avea o rugăminte la dumneavoastră. Continuați să puneți presiune pe politicieni pentru ca împreună să dezvoltăm sportul românesc. Stadioanele sunt doar cele mai vizibile investiții, e drept, și cele mai costisitoare”.
Alt proiect, alte suspiciuni
Din 4 în 4 ani Primăria Bacău plătește un nou studiu pentru noul Stadion Municipal. S-a întâmplat și în 2023, când s-a propus pentru dezbatere PUZ-ul pentru demolarea arenei vechi și construirea uneia noi, de 20.800 de locuri. Costul e o surpriză: 120 de milioane de euro.
În oraș apăruseră imediat suspiciuni că proiectul e, de fapt, un paravan și că în culise s-ar afla altă intenție: un proiect imobiliar. Complexul sportiv ar fi urmat să conțină stadionul destinat pentru fotbal și rugby, o pistă de atletism, centru SPA cu bazin de înot și terenuri de sport în aer liber.
PUZ-ul propus ultima dată nu includea doar stadionul, ci și zona adiacentă, terenuri și spații verzi atractive pentru dezvoltatorii imobiliari. Iar oamenii cred că stadionul va fi dat uitării, iar în loc vor apărea doar ansambluri rezidențiale.