FIFA este zguduita din temelii de un scandal de coruptie, o parte din oficialii forului mondial fiind acuzati ca au fost mituiti, in acest fel obtinand Rusia (2018) si Qatar (2022) gazduirea turneului final. Reactia sponsorilor importanti ai FIFA nu a intarziat sa apara. VISA, Coca-Cola si Hyundai si-au exprimat dezamagirea si cer transparenta in ancheta - in caz contrar, si-ar putea retrage sprijinul financiar, sustine The Guardian.
Coruptia in fotbalul international: FIFA, sub asaltul procurorilor americani si elvetieni
Reactia VISA
"Suntem dezamagiti si profund ingrijorati de tot ceea ce s-a intamplat in ultima perioada. Ca sponsor si aliat al FIFA, asteptam sa fie luate urgent masuri pentru ca imaginea fotbalului si a sportului in general sa nu fie afectate. Trebuie restabilita reputatia acestui fenomen fata de fanii de pretutindeni.
VISA a devenit unul din cei mai importanti sponsori ai FIFA deoarece Cupa Mondiala este unul din putinele evenimente cu adevarat globale. Turneul final a avut mereu puterea sa uneasca oamenii din toata lumea. Se impune sa FIFA sa faca unele schimbari, in lumina celor intamplate. In conditiile in care nu vom observa ca lucrurile se misca, atunci vom lua in considerare reevaluarea sponsorizarii noastre", au precizat oficialii VISA intr-un comunicat de presa.
Reactia Coca-Cola
"Aceste scandaluri de lunga durata au afectat misiunea si idealurile Cupei Mondiale de fotbal. Ne-am exprimat in mod repetat ingrijorarea in legatura cu acuzatiile de frauda. Ne asteptam ca FIFA sa abordeze in mod corect aceasta problema de imagine. Suntem increzatori ca lucrurile oficialii FIFA vor coopera cu autoritatile" - Coca-Cola, intr-un comunicat de presa.
Reactia Hyundai-Kia Motors
"Noi ne asteptam ca toti partenerii nostri (n.r. cu referire directa la FIFA) sa mentina anumite standarde, iar totul sa fie facut cu simt de raspundere si transparenta" - Hyundai-Kia Motors.
Reactia Adidas
"Grupul Adidas este deplin angajat in crearea unei culturi care sa favorizeze cele mai inalte standarde de etica si de conformitate si asteptam acelasi lucru de la partenerii nostri. Dupa ultimele vesti, nu putem decat sa incurajam FIFA sa continue sa stabileasca si sa respecte standarde de conformitate si transparenta in ceea ce face" - Adidas.
Justitia americana a pus sub acuzare nu mai putin de 14 persoane. Iata, conform New York Times, lista acestora:
Jeffrey Webb - Presedintele CONCACAF (Confederatia de Fotbal din America de Nord, Centrala si Caraibe) si vicepresedinte al FIFA
Jack Warner - Fost presedinte al CONCACAF si fost vicepresedinte al FIFA
Eugenio Figueredo - Fost presedinte al CONMEBOL (Confederatia de Fotbal din America de Sud) si vicepresedinte al FIFA
Eduardo Li - Presedintele Federatiei de Fotbal din Costa Rica - ar fi devenit membru al Comitetului Executiv al FIFA
Julio Rocha - Presedintele Federatiei de Fotbal din Nicaragua
Costas Takkas - Fost presedinte al Federatiei de Fotbal din Insulele Cayman Islands
Rafael Esquivel - Presedintele Federatiei de Fotbal din Venezuela, inca din 1988
José Maria Marin - Fost presedinte al Federatiei Braziliene de Fotbal
Nicolás Leoz - Fost presedinte al CONMEBOL si fost membru al Comitetului Executiv al FIFA
Alejandro Burzaco - presedintele excutiv al unei agentii media de sport din Argentina
Aaron Davidson - Presedintele Traffic Sports USA - promotor de evenimente sportive - si presedinte al North American Soccer League;
Hugo Jinkis - presedinte al unei agentii media cu implicare in fotbal
Mariano Jinkis - presedinte al unei agentii media cu implicare in fotbal
José Margulies: acuzat ca a intermediat si facilitat plati ilegale.
Despre FIFA
Federatia Internationala de Fotbal a luat fiinta pe 21 martie 1904, la Paris. In prezent, are sediul la Zurich. FIFA este responsabila cu organizarea turneelor internationale de fotbal, cel mai important fiind Campionatul Mondial. La FIFA sunt afiliate 209 federatii de fotbal.
Cele sase confederatii care fac parte din FIFA sunt AFC (Asia), CAF (Africa), CONMEBOL (America de Sud), CONCACAF (America de Nord), OFC (Oceania) si UEFA (Europa).
De-a lungul istoriei, FIFA a avut urmatorii presedinti: Rober Guérin (Franta: intre 1904-1906), Daniel Burley Woolfall (Anglia: intre 1906-1918), Jules Rimet (Franta: intre 1921-1954), Rodolphe Seeldrayers (Belgia: intre 1954-1955), Arthur Drewry (Anglia: intre 1955-1961), Stanley Rous (Anglia: intre 1961-1974), João Havelange (Brazilia: intre 1974-1998) si Joseph Blatter (Elvetia: 1998 - ).
Cei mai importanti parteneri ai FIFA sunt: Adidas, Coca-Cola, Emirates, Hyundai-Kia Motors, Sony, Gazprom, Budweiser si VISA.
Miza - Foarte multi bani in joc
Pentru a intelege mai bine de ce lupta pentru sefia FIFA este atat de importanta, vom prezenta cateva detalii din raportul financiar pe 2014 al forului mondial. Astfel, FIFA a generat incasari de 4,8 miliarde de dolari de pe urma Cupei Mondiale din Brazilia (disputata in vara anului trecut). Forul condus de Blatter a cheltuit 2,2 miliarde de dolari pentru acest turneu final. FIFA a incasat 2,4 miliarde de dolari din drepturile tv, 1,6 miliarde de dolari din sponsorizari si 527 de milioane de dolari din vanzarile de bilete.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro