Sporturile de iarna isi vor trai in urmatoarele doua saptamani momentul de glorie, Jocurile Olimpice reprezentand visul suprem al fiecarui sportiv. La PyeongChang (Coreea de Sud) va avea loc editia cu numarul XXIII a competitiei care reuneste la start tot ceea ce are mai bun planeta in acest moment. Spre deosebire de JO de vara (acolo unde tricolorii au obtinut performante notabile de-a lungul anilor), la Olimpiada de iarna Romania este o prezenta mai mult decat discreta: a cucerit o singura medalie in istoria participarilor: bronz la bob doua persoane (Grenoble 1968), cu echipajul format din Ion Panturu si Nicolae Neagoe.
- Participa mai jos la sondajul HotNews.ro: Va reusi Romania sa produca minunea castigand o medalie la JO 2018?
S-ar putea sa te intereseze si:
Suferinta din umbra victoriei - Lindsey Vonn, accidentarile si marea pasiune: "Iubesc viteza"
Povestea a inceput in Franta, la Chamonix, in 1924
Daca "sora" mai mare (n.r. JO de vara) a avut prima editie in 1896, Olimpiada de iarna s-a lasat putin asteptata, povestea incepand in 1924. Chamonix a avut onoarea sa dea ora exacta in sporturile de iarna. Intre 24 ianuarie si 5 februarie 1924, Franta a fost capitala mondiala a sporturilor de iarna.
Norvegia si Finlanda au cucerit cele mai multe medalii de aur (cate 4), in timp ce Clas Thunberg (Finlanda - patinaj viteza) a fost sportivul care a urcat de cele mai multe ori pe prima treapta a podiumului (de trei ori, la egalitate cu norvegianul Thorleif Haug) si care a avut in total cele mai multe medalii (5).
Clas Thunberg, in actiune
* Sursa foto: Par Inconnu - Finnish Olympic Committee
Competitia a fost considerata un succes urias, lucru subliniat si de Pierre de Coubertin (fondatorul CIO si parintele Jocurilor Olimpice moderne): "Jocurile Olimpice de Iarna au inregistrat o mare victorie prin disputarea acestei prime editii. Sunt foarte fericit, dintotdeauna mi-am dorit sa vad impreuna toti sportivii, intr-un cadru legalizat".
Pationoarul din Chamonix, la editia din 1924
*Sursa foto: Wikipedia
Asa arata trambulina la prima editie a JO
*Sursa foto: Wikipedia
In ceea ce ne priveste, Romania nu a fost prezenta la Chamonix, lucru care s-a mai intamplat la o singura editie a JO de iarna: Squaw Valley (SUA - 1960).
Medaliile de la JO din 1924
La Chamonix au fost in total 258 de atleti, dintre care doar 13 femei. La start s-au gasit 16 tari: Austria, Belgia, Canada, Statele Unite, Finlanda, Franta, Marea Britanie, Ungaria, Italia, Letonia, Norvegia, Polonia, Suedia, Elvetia, Cehoslovacia si Iugoslavia.
Costuri mari pentru anul 1924
Desi vorbim despre o competitie care a avut loc acum 94 de ani, costurile pentru organizarea unei intreceri de o asemenea amploare au fost destul de mari. Comitetul Olimpic Francez a contribuit cu 500.000 de franci, in timp ce "Credit foncier de France" a contribuit, de asemenea, cu un imprumut de 500.000 de franci.
Nu a fost insa suficient, iar unele intarzieri au dus la majorarea costurilor. In aceste conditii, Municipalitatea din Chamonix a contribuit pana la urma doar singura cu suma de doua milioane de franci din totalul de 3,5 milioane. Lucrarile au debutat pe 31 mai 1923, iar pana la start totul a fost pus la punct pana la ultimul detaliu.
La competitie au fost 10.044 de spectatori platitori, iar in total organizatorii au inregistrat venituri de 120.000 de franci francezi.
Probe disputate la prima editie
Biatlon, Bob, Combinata nordica, Curling, Hochei pe gheata, Patinaj artistic, Patinaj viteza, Sarituri cu schiurile si Schi fond.
Cine au fost gazdele JO de-a lungul timpului
Cu primul pas, si cel mai important, facut la Chamonix, JO si-au urmat cursul firesc, iar fiecare editie si-a pus amprenta asupra a ceea ce a ajuns astazi Olimpiada de iarna. La patru ani distanta (n.r. 1928), Elvetia a fost gazda intrecerii, la St. Moritz.
1924 - Chamonix, Franta
1928 - St. Moritz, Elvetia
1932 - Lake Placid - SUA
1936 - Garmisch-Partenkirchen, Germania
1940 - Sapporo (Japonia) - Nu s-a disputat din cauza celui de-al doilea razboi mondial
1944 - Cortina d'Ampezzo (Italia) - Nu s-a disputat din cauza celui de-al doilea razboi mondial
1948 - St.Moritz, Elvetia
1952 - Oslo, Norvegia
1956 - Cortina d'Ampezzo, Italia
1960 - Squaw Valley, SUA
1964 - Innsbruck, Austria
1968 - Grenoble, Franta
1972 - Sapporo, Japonia
1976 - Innsbruck, Austria
1980 - Lake Placid, SUA
1984 - Sarajevo, Iugoslavia
1988 - Calgary, Canada
1992 - Albertville, Franta
1994 - Lillehammer, Norvegia
1998 - Nagano, Japonia
2002 - Salk Lake City, SUA
2006 - Torino, Italia
2010 - Vancouver, Canada
2014 - Sochi, Rusia
2018 - PyeongChang, Coreea de Sud
2022 - Beijing, China.
Norvegia, cea mai medaliata natiune in istoria JO de iarna
Norvegia conduce in clasamentul tarilor cu cele mai multe medalii reusite de-a lungul Jocurilor Olimpice de iarna: 118 de aur, 111 de argint si 100 de bronz (329 in total).
Podiumul este completat de USA (96/102/84) si Germania (78/78/53). Fosta Uniune Sovietica se afla pe patru: 78/57/59.
Pe unde s-a "plimbat" de-a lungul timpului Olimpiada de iarna
Romania, rezultate modeste la Olimpiada de iarna
Din categoria "iarna nu-i ca vara", Romania se ghideaza la JO de iarna dupa principiul "important este sa participi". Astfel, tara noastra ramane "agatata" pe panoul de onoare doar cu medalia obtinuta de Ion Panturu si Nicolae Neagoe (1968 - Grenoble, Franta - bob doua persoane).
Singura medalie din istoria participarii Romaniei la JO de iarna
S-ar putea sa te intereseze si: FOTOGALERIE Ion Panturu, medaliat al Romaniei la JO de Iarna: "Am fost campion, sofer si doctor pentru sportul romanesc"
Marius Petru Ungureanu (biatlon), purtatorul drapelului Romaniei la Festivitate de deschidere a JO
Ion Panturu, alaturi de munca de-o viata
Cele mai bune clasari ale sportivilor din Romania in istoria JO de iarna
1928 - locul 7, echipajul de bob 5 persoane
1932 - locul 4, echipajul de bob, doua persoane, format din Alexandru Papana si Dumitru Hubert
1936 - locul 13, la patinaj artistic, in proba de perechi
1948 - locul 38, Dumitru Sulica, slalom
1952 - locul 10 la schi, stafeta 4 x 10 km masculin
1956 - locul 14, echipajele de bob doua si 4 persoane
1964 - locul 5, Gheorghe Vilmos, in proba de biathlon, 20 km
1968 - locul 3, echipajul de bob doua persoane, format din Ion Panturu si Nicolae Neagoe
1972 - locul 5, echipajul de bob doua persoane, format din Ion Panturu si Ion Zangor
1976 - locul 7, echipa de hochei pe gheata
1980 - locul 7, echipa de hochei pe gheata
1984 - locul 7, echipajul de bob 4 persoane
1988 - locul 12, echipa feminina a Romaniei, Cross-Country 4x5 km
1992 - locul 4, echipajul de sanie doua persoane, format din Ion Apostol si Liviu Cepoi
1994 - locul 6, echipajul de sanie doua persoane, format din Ion Apostol si Liviu Cepoi
1998 - locul 11, Eva Tofalvi, biatlon
2002 - locul 15, sanie doua persoane (masculin), bob doua persoane feminin
2006 - locul 14, Gheorghe Chiper la patinaj artistic si echipa feminina de biatlon
2010 - locul 10, echipa feminina de biatlon.
2014 - locul 17, prin echipajele de dublu masculin si feminin de bob.
Delegatia Romaniei: 28 de sportivi vor participa la PyeongChang
Romania nu isi propune nici la editia din 2018 cucerirea vreunei medalii, obiectivul clar fiind clasarea pe un loc cat mai bun. Din delegatia Romaniei fac parte 28 de sportivi, ei vor reprezenta tricolorul pe taram asiatic.
Cei 28 de sportivi si antrenorii lor care vor face deplasarea la PyeongChang 2018:
Bob - opt sportivi: Maria Adela Constantin si Andreea Grecu (bob 2), Mihai Cristian Tentea si Nicolae Ciprian Daroczi (bob 2); Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Craciun, Levente Bartha (bob 4), Beatrice Puiu (rezerva) - antrenori Paul Neagu (bob 2 - feminin), Iulian Daniel Pacioianu (bob 2 - masculin), Silviu Dan Scurtu (bob 4);
Schi alpin - doi sportivi: Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill - antrenor Sebastian Petrus Barbu;
Patinaj viteza - o sportiva: Alexandra Ianculescu - antrenor Gregg Douglas Planert
Schi fond - trei sportivi: Alin Florin Cioanca, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz - antrenori Carlo Zoller si Constantin Daniel Borca;
Sarituri cu schiurile - o sportiva: Daniela Vasilica Haralambie - antrenor Csaba Magdo-Nemeth;
Biatlon - sase sportivi: Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Razvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu - antrenori Gheorghe Girnita, Gheorghe Vasile, Simon Marton; maseur - Cristian Marian Mosoiu; serviceman - Roland Ciprian Gerbacea;
Sanie - cinci sportivi: Raluca Stramaturaru (simpu feminin), Valentin Cretu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Stefan Musei (dublu masculin) - antrenori Eugen Teodor Radu (sanie dublu), Alexandru George Comsa (sanie simplu);
Skeleton - doi sportivi: Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu - antrenor Delia Ivas, conform site-ului oficial al COSR.
PyeongChang 2018 - Cele mai mari jocuri de iarna din istorie
Sportul va fi in continuare "murdar", spune Thomas Bach, presedinte CIO
"Nu va exista niciodata un moment in care vom putea spune ca am castigat lupta impotriva dopajului. Acest lucru va continua mereu pentru ca, din pacate, se pare ca este un fel de natura umana, ori de cate ori oamenii concureaza impotriva altora, unii sunt gata sa obtina un avantaj ilegal.
Indiferent daca este vorba de sport, de afaceri sau de taxe, nu are nicio importanta. Avem legi ale guvernelor noastre de mii de ani si, totusi, aceasta problema exista. Nu putem inalta stacheta prea sus, pentru a spune ca trebuie sa castigam. Momentul in care vom putea spune
Parcul Olimpic din Coreea de Sud
Coreea de Sud va gazdui (intre 9 si 25 februarie) cea mai mare editie a JO de iarna din istorie, lucru garantat de cifrele competitiei asiatice.
Sa o luam in ordine: vor fi in total aproape 3000 de sportivi (2925), din 92 de tari. La Soci (Rusia, in 2014) au luat parte 2.858 de sportivi, din 88 de tari. Cea mai importanta delegatie va fi cea a SUA (cea mai puternica care a luat vreodata parte la JO de iarna): 242 de sportivi, urmata de Canada: 226.
Coreea de Sud (tara gazda) va avea si ea un numar record de participanti: 144. Editia cu numarul XXIII a JO va marca absenta Rusiei, in urma scandalului de dopaj cu care s-a confruntat aceasta tara. Vor concura totusi 169 de sportivi rusi, dar sub drapel neutru.
La PyeongChang isi vor face debutul la JO de iarna si tari precum Malaezia, Singapore, Kosovo, Eritreea si Ecuador.
Vom avea de-a face si cu un numar record de medalii decernate: 102. Acest lucru a fost posibil dupa includerea in programul competitiei a unor probe noi: schi alpin pe echipe, snowboard big air, curling dublu mixt etc.
Dupa o pauza de 12 ani (Torino 2006), delegatiile din Coreea de Sud si Coreea de Nord vor defila impreuna la ceremonia de deschidere.
Victorie clara pentru PyeongChang in lupta pentru organizarea JO
In 2011, PyeongChang a castigat dreptul de a organiza Jocurile Olimpice de iarna din 2018. Cu 63 de voturi, coreenii si-au depasit categoric concurentii: 25 de voturi a avut Munchen (Germania) si 7 Annency (Franta).
Cine nu a participat in 2014, dar o va face in 2018
Cine a participat in 2014, dar nu o va face in 2018
Impartirea tarilor participante in functie de continente
Africa: 8
America: 12
Asia: 20
Europa: 50 (aici intra si atletii olimpici din Rusia)
Oceania: 3
PyeongChang 2018 - Pasiune, Conexiune
Pyeongchang este un oras din partea de nord-est a tarii, care se afla in apropierea muntilor Taebaek. Distanta dintre Pyeongchang si Seul (capitala) este de aproximativ 180 de kilometri. Se afla la o altitudine de 700 de metri. De-a lungul timpului, Pyeongchang a participat de trei ori la selectia pentru organizarea JO: 2010, 2014 si 2018. Doar ultima data a fost cu noroc.
PyeongChang - "Alpii din Coreea de Sud". Populatie: ~44.000. Suprafata: 1,463.65 km2.
*Sursa foto: CNN
Simbolul regiunii: "Royal Azalea" (Rhoᅡdodendron schlippenbachii).
*Sursa foto: visitkorea.or.kr
Templul de la Woljeongsa
PyeongChang Hyanggyo (Confucian School)
Copacii din PyeongChang ¬ "The Needle Fir"
"Mandarin duck" (rata mandarin)
La JO din Coreea de sud vor fi 102 evenimente sportive, la 15 discipline, din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteza si patinaj viteza pe pista scurta), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordica, sarituri cu schiurile si snowboard), bob (bob si scheleton), biatlon, curling, hochei pe gheata si sanie.
Cele 15 discipline de la JO 2018
Cand au intrat in circuitul olimpic cele 15 discipline
Schi alpin (11 evenimente la care vor fi decernate medalii): Si-a facut aparitia in familia olimpica din 1936
Biathlon (11): Din 1960
Bob (3): 1924-1956, apoi din 1964
Cross-country (12): Din 1924
Curling (3): 1924, apoi din 1998
Patinaj artistic (5): Din 1924
Freestyle (10): Din 1992
Hochei pe gheata (2): Din 1924
Sanie (4): Din 1964
Combinata nordica (3): Din 1924
Short track (8): Din 1992
Skeleton (2): 1928, 1948, din 2002
Sarituri cu schiurile (4): Din 1924
Snowboard (10): Din 1998
Patinaj viteza (14): Din 1924.
Pentru prima data in istorie, se vor decerna peste 100 de medalii sportivilor (n.r. 102).
Calendarul intrecerilor de la JO 2018
Stadionul Olimpic
Pyeongchang Olympic Stadium are o capacitate de 35.000 de locuri si are forma de pentagon. Este cea mai importanta cladire construita pentru JO. Costurile totale: 78 de milioane de dolari. Interesant de stiut: arena va fi dezmembrata dupa incheierea Olimpiadei de iarna. Stadionul a fost construit in perioada 2014-2017, arena fiind inaugurata pe 30 septembrie 2017.
Alpensia Ski Jumping Centre
Are o capacitate totala de 8.500 de locuri (6300 pe scaune, 2200 in picioare). Initial, aici ar fi trebuit sa fie construita arena care va gazdui festiviatile de deschidere si de inchidere a JO. Va gazdui: combinata nordica, sarituri cu schiurile si snowboard.
Alpensia Biathlon Centre
Asa cum arata si numele, aici vor avea loc concursurile de biathlon. Capacitate: 7.500 de locuri (4.500 pe scaune si 3.000 in picioare).
Alpensia Cross-Country Skiing Centre
Va gazdui combinata nordica si cross-country schi. Capacitate: 7.500 de locuri (4.500 pe scaune, 3.000 in picioare).
Olympic Sliding Centre
Aici vor avea loc intrecerile de bob, sanie si skeleton. Capacitate: 7.000 de locuri (1.000 pe scaune si 6.000 in picioare).
Yongpyong Alpine Centre
Va gazdui concursurile de schi alpin (slalom, slalom urias, pe echipe). Capacitate: 6.000 de locuri (2.500 pe scaune, 3.500 in picioare). In proba masculina de slalom urias, startul se va da de la 1.408 metri altitudine, iar la femei de la 1.368 metri.
Jeongseon Alpine Centre
Va gazdui concursuri de schi alpin (downhill, Super-G si combinata alpina - masculin si feminin). Are o capacitate de 6.500 de locuri (3.600 pe scaune si 2.900 in picioare).
Phoenix Snow Park
Va gazdui concursuile de schi freestyle si snowboard. Dispune de o capacitate de 18.000 de locuri (10.200 pe scaune si 7.800 in picioare).
Gangneung Hockey Centre
Aici vor avea loc meciurile de hochei pe gheata. Capacitate: 10.000 de locuri, toate pe scaune. Costuri: 90 de milioane de dolari. Constructia a inceput in iulie 2014 si a fost finalizata in martie 2017.
Gangneung Oval
Va gazdui concursurile de patinaj viteza. Capacitate: 8.000 de locuri. Constructia a inceput pe 29 octombrie 2014 si s-a incheiat in ianuarie 2017.
Gangneung Ice Arena
Va gazdui concursurile de patinaj artistic si short track. Are o capacitate de 12.000 de locuri. A fost construita special pentru Jocurile Olimpice din 2018. Dimensiuni: 60m X 30m. A costat 85 de milioane de dolari, a fost inaugurata pe 14 decembrie 2016.
Gangneung Curling Centre
Va gazdui concursurile de curling. Are o capacitate de 3.000 de locuri. A fost inaugurata in 1998, insa a fost renovata pentru JO intre octombrie 2015 si octombrie 2016.
Kwandong Hochey Centre
Cu o capacitate de 6.000 de locuri, arena va gazdui meciuri de hochei pe gheata. Dimensiuni: 60m X 30m. Constructia a inceput in iunie 2014 si a fost finalizata in februarie 2017.
Ce reprezinta logo-ul Jocurilor Olimpice
Conform organizatorilor, logo-ul competitiei simbolizeaza o lume deschisa pentru fiecare. Combina imaginea iernii (reprezentata de gheata si zapada) cu cea a sporturilor de iarna si a sportivilor. Totul impreuna, intr-o mare sarbatoare a sportului.
Mascotele de la JO 2018
Soohorang si Bandabi (JO Paralimpice) sunt mascotele oficiale ale Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud. Primul este un tigru alb, iar al doilea un urs negru asiatic. Cele doua mascote au fost alese pe baza votului populatiei. Numele lor a fost facut public pe 2 iunie 2016.
Medaliile de la Jocurile Olimpice
Organizatorii au precizat ca medaliile de la Jocurile Olimpice sunt o combinatie a tot ceea ce are mai bun Coreea de Sud. Produsul final a fost rezultatul imbinarii dintre Hangeul (Hangul - alfabetul coreean), Hanbok (imbracaminte traditionala) si Hanok (model de casa traditionala din tara gazda a Olimpiadei).
Jocurile de la PyeongChang, in direct la Eurosport si TVR
Editia cu numarul XXIII a Jocurilor Olimpice de iarna se va putea vedea in direct in tara, Eurosport si TVR urmand sa transmita competitia asiatica. Postul public va difuza imagini din postura "free-to-air", in timp ce Eurosport detine drepturile pentru intreg evenimentul in aproape toata Europa.
Diferenta de fus orar
In momentul in care in Romania este, de exemplu, ora 12:31, la PyeongChang este 19:31. Orasul din Coreea de Sud se afla cu sapte ore in fata orei din Bucuresti.
Bilete de acces
Organizatorii au anuntat, inca din aprilie 2016, preturile biletelor de intrare la JO. Tichetele (puse in vanzare din octombrie 2016) au preturi cuprinse intre 17 dolari si 776 de dolari. Spre exemplu, la Ceremonia de deschidere biletele pot fi gasite la preturi cuprinse intre $190 si $1293. Gazdele competitiei au precizat pe 21 ianuarie 2018 ca 69.7% din bilete si-au gasit deja proprietarul.
Imnul oficial al JO 2018
In varsta de 30 de ani (pe care ii va implini pe 18 mai), Taeyang este un cantaret din Coreea de Sud. Acesta interpreteaza imnul oficial al JO 2018. Melodia se numeste "Louder".
Mai jos poti asculta imnul competitiei, varianta live, dar si cea de studio:
Partenerii oficiali ai JO 2018
JO 2018, pe retelele de socializare
Facebook:Aici poti gasi pagina oficiala.
Twitter:Aici poti gasi pagina oficiala.
Instagram: Aici poti gasi pagina oficiala.
Youtube:Aici poti gasi pagina oficiala.
Weibo:Aici poti gasi pagina oficiala.
Flickr:Aici poti gasi pagina oficiala.
Aici poti gasi site-ul oficial al competitiei din Coreea de Sud.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro