Pe terenul 14, la capătul complexului de la Porte d'Auteuil, Jelena Ostapenko a susținut o nouă reprezentație din ceea ce pare parte din cunoscutul slogan de pe la noi „singuri împotriva tuturor”.
>> Roland Garros: Fostă campioană, eliminată de o jucătoare antrenată de un român
Jelena Ostapenko, campioana din 2017, eliminată prematur de la Roland Garros
Arena plină, vreme superbă, public dornic de spectacol. Pe teren o campioană de Grand Slam (Jelena Ostapenko, tocmai aici la Paris, după finala cu Simona Halep din 2017) și ocupanta locului 69 mondial (Peyton Stearns).
Meciul este unul care se desfășoară după coordonate cât se poate de simple: Jelena încearcă să trimită numai lovituri câștigătoare, iar americanca (sfătuită probabil și de antrenor) vrea să prelungească cu orice preț raliurile, simțind că până la urmă Ostapenko va fi cea care va greși prima.
Planul a mers conform așteptărilor: Jelena a trimis trasoare din orice poziție, a căutat cu disperare liniile și a oferit cadourile pe care echipa lui Stearns le aștepta din capul locului. Setul i-a revenit americancei cu 6-1.
Aducându-și parcă aminte de parcursul de senzație din 2017 de pe zgura pariziană, Jelena a început să aibă precizie. A trimis și mai puternic, și mai aproape de baseline, iar loviturile au început să-i intre.
Fără experiență la nivel înalt, Peyton a fost copleșită de asediul la care a fost supusă, iar în cele din urmă a cedat și din punct de vedere mental: 6-1 pentru Ostapenko.
În aceste coordonate, înainte de setul decisiv, mulți s-ar fi grăbit să parieze pe campioana de Grand Slam. Cu Ostapenko însă nu se știe niciodată unde ajungi: ori la bal, ori la spital.
Deși aflată pe un val de încredere după câștigarea manșei, Jelena revine la comportamentul din primul set. Se ceartă cu propria persoană, cu arbitrul, nu îi convin mingile, se strâmbă și chiar ridică tonul înspre propria-i lojă.
Singurii care au scăpat de furia letonei au fost copiii de mingi.
Jelena face duble greșeli cu auturi care puteau fi văzute de pe terenul alăturat, trimite cu forehandul atât de puternic și imprecis încât mingea nu ar fi fost bună nici măcar la dublu, iar cuprinsă de toate supărările interioare se răstește la un spectator: ssssssss! (a fost huiduită la scenă deschisă).
Sunt acele momente în care nu ți-ai dori să o superi pe Jelena și nici să faci parte din echipa sa (ei încasează de-a lungul partidei cele mai multe reproșuri). Letona dă din mâini și gesticulează de parcă ar conduce o Filarmonică.
Tenisul Jelenei este (probabil) cel mai ușor de citit din tot circuitul feminin: în cazul letonei nu există cale de mijloc - loviturile sunt fie mingi câștigătoare, fie erori neforțate.
Cu toate ifosele arătate miercuri, Jelena a fost aplaudată de publicul de pe terenul 14 atunci când a reușit loviturile sale câștigătoare spectaculoase (29 la număr), fanii francezi apreciind mereu jocul ofensiv în detrimentul celui defensiv (de „țăcăneală” cum se zice pe la noi).
Jelena a părăsit învinsă terenul după o partidă de o oră și 43 de minute (scor 3-6, 6-1, 2-6) și a spus adio prematur turneului unde a reușit cea mai mare surpriză a carierei.
>> Jelena Ostapenko vrea să câștige un nou titlu de Grand Slam
Jelena Ostapenko \uD83C\uDDF1\uD83C\uDDFB lose in R2 to Peyton Stearns \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDF8: 3-6, 6-1, 2-5.#RolandGarros pic.twitter.com/xfcmeDcCM4
— Weronika Jaśkiewicz (@jaskiewiczwera) May 31, 2023
Jelena Ostapenko prend la porte !
— Avantage Tennis \uD83C\uDFBE (@AvantageTennis_) May 31, 2023
Peyton Stearns s’offre la Lettone, portée par la foule du 14, l’Américaine jouera le 3e tour de Roland Garros ! (6-3 1-6 6-2) \uD83D\uDC4F pic.twitter.com/UG7p2eWVcX
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro