Patrick Mouratoglou, care a anunțat la începutul lunii aprilie că o va antrena pe Simona Halep, a afirmat că nu este de acord cu decizia organizatorilor turneului de la Wimbledon, care au interzis participarea sportivilor din Rusia şi Belarus.
A 60-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.
Patrick Mouratoglou, de acord cu Novak Djokovic: Lăsați politica politicienilor!
Francezul cu origini grecești a catalogat decizia oficialilor de la All England Club drept una „șocantă” și le-a luat apărarea sportivilor din Rusia și Belarus afirmând că aceștia nu sunt responsabili pentru războiul din Ucraina.
Postarea antrenorului a fost apreciată și de Simona Halep.
„Prietenia de care rușii și ucrainenii sau belarușii și ucrainenii pot da dovadă în circuit este mult mai puternică decât o astfel de decizie, una negativă, care-i rănește și care-i pune la colț, care spune `sunt oameni răi`.
Nu îmi place mesajul din spatele deciziei, nu este unul bun. Acei jucători nu reprezintă Rusia, se reprezintă pe ei. Au un pașaport rus sau belarus, asta este tot.
Interzicerea jucătorilor ruși și belaruși la Wimbledon este o decizie foarte șocantă pentru mine. Simt că oamenii responsabili cu Wimbledon au fost puși sub o presiune uriașă din partea guvernului.
Așa cum zicea Novak (n.r. Djokovic) – și sunt de acord cu el 100% – politica și sportul nu trebuie să se amestece. Cred că toată lumea sportului a transmis că nu este de acord cu decizia, inclusiv forurile care-l guvernează, ATP și WTA, care au spus de asemenea că nu sprijină deloc decizia. Lăsați politica politicienilor!” - Patrick Mouratoglou, pe contul său de Instagram.
Donarea premiilor de la Wimbledon, cea mai bună soluție
Mouratoglou a mai spus că sportivii din Rusia și Belarus și-ar pune famiile în pericol dacă ar condamne în termeni mai duri invazia din Ucraina și a oferit și o soluție: donarea premiilor către victime.
„Bineînțeles, există un război. Toată lumea este împotriva acestuia, inclusiv acei jucători din Rusia și Belarus. Îi înțeleg pe jucătorii ucraineni, pentru că în țara lor are loc un război. Au prieteni, membri ai familiei uciși sau care se tem că pot fi uciși a doua zi.
Înțeleg că vor ca jucătorii ruși și belaruși să ia poziții foarte vehemente, dar dacă te pui în locul acestora, vezi că au familii care trăiesc în Rusia. Prin condamnarea guvernului își pot pune propriile familii în pericol! Cred că jucătorii din Rusia și Belarus au spus deja multe. Să spună public că sunt împotriva războiului, împotriva deciziilor guvernului, este maximul pe care-l pot face fără a risca prea mult siguranța familiilor.
Cred că este complet împotriva eticii sportului. Rublev a propus să-și doneze banii câștigați către victimele din Ucraina, iar asta ar fi mult mai puternic. Imaginați-vă că un jucător din Rusia sau Belarus câștigă Wimbledon și își donează toți banii către victimele din Ucraina. Cred că mesajul transmis astfel ar fi de un milion de ori mai puternic decât interzicerea lor” - Patrick Mouratoglou, pe contul de Instagram.
Pe rând, Novak Djokovic, Martina Navratilova și Andrey Rublev au criticat decizia organizatorilor de la Wimbledon de a interzice participarea sportivilor din Rusia şi Belarus la al treilea turneu de Grand Slam al anului.
Alexandr Dolgopolov, fost jucător important în circuitul ATP, care luptă la Kiev pentru a-și apăra țara, l-a criticat dur pe Rublev printr-un singur cuvânt: Bucha!
Ulterior, Lesia Tsurenko (135 WTA) l-a atacat și ea pe Rublev susținând că rusul nu este interesat de ceea ce se întâmplă în Ucraina și nici măcar de ce se petrece în Rusia.
Sportivi de top din ATP și WTA nu vor putea participa la Wimbledon 2022
Această decizie îi afectează pe mai multi sportivi de top din circuitele ATP și WTA, printre aceștia numărându-se Daniil Medvedev (2 ATP), Andrey Rublev (8 ATP), Anastasia Pavlyucenkova (15 WTA), toti din Rusia, respectiv Aryna Sabalenka (4 WTA) şi Victoria Azarenka (18 WTA), din Belarus.
În tenis, turneele din Rusia şi Belarus au fost anulate, iar cele două ţări au fost excluse de la competiţiile pe echipe (Cupa Davis şi Billie Jean King Cup, amândouă câştigate de Rusia anul trecut). Jucătorilor li se permite să concureze individual în turnee, dar nu sub numele şi drapelul ţărilor lor.
Totuşi, cele patru turnee de Grand Slam, Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, sunt independente de circuitul masculin şi cel feminin.
Următorul turneu de Grand Slam va avea loc între 22 mai şi 5 iunie la Roland Garros, iar organizatorii francezi nu au comunicat până în prezent nicio interdicţie pentru jucătorii ruşi şi belaruşi, aşa cum se întâmplă şi în cazul US Open.
Patrick Mouratoglou și jucătorii pe care i-a antrenat în carieră
Cunoscutul antrenor francez și-a început cariera în 1999, atunci când l-a pregătit pe Marcos Baghdatis (1999-2006).
De la acel moment, Mourtagolou a mai colaborat cu Anastasia Pavlyuchenkova (2007-2009), Aravane Rezai (2009-2010), Yanina Wickmayer (2009-2012), Laura Robson (2010-2011), Jeremy Chardy (2021), Grigor Dimitrov (2012), Stefanos Tsitsipas (2018), Coco Gauff (2018), Serena Williams (2012-prezent), iar acum Simona Halep.
Mouratoglou, 31 de trofee ca antrenor - Dintre aceastea, 10 de Grand Slam alături de Serena Williams
În total, antrenorul francez a cucerit 31 de trofee alături de cei pe care i-a pregătit în carieră. În mod evident, cele mai spectaculoase rezultate le-a avut alături de Serena Williams: zece titluri de Grand Slam (Australian Open - două trofee / Roland Garros - două trofee / Wimbledon - trei trofee / US Open - trei trofee).
De asemenea, și-a mai trecut în CV o medalie de aur la Jocurile Olimpice (cucerită de Serena la JO 2012 Londra) și trei trofee la Turneul Campioanelor (desigur, tot alături de Serena).
Lista este completată de alte 9 turnee câștigate: Premier Mandatory și Premier 5 (cu Serena Williams și Aravane Rezai - Madrid în 2010).
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro