Înființarea Super Ligii Europene de fotbal este subiectul momentului în presa internațională. Curtea Europeană de Justiție a decis joi că UEFA și FIFA au acționat ilegal atunci când au blocat înființarea competiției, iar mai multe cluburi din Europa au transmis ce poziție au în această dezbatere.
PSG, Atletico Madrid, Manchester United, Bayern Munchen și Borussia Dortmund refuză participarea în Super Liga
Super Liga, competiția care va rivaliza cu UEFA Champions League, a primit aviz favorabil din partea Curții Europene de Justiție, care a decis joi că UEFA și FIFA au acționat ilegal atunci când au blocat înființarea acestei întreceri sportive.
Concret, 64 de echipe vor putea participa în baza meritului sportiv în această competiție şi nu va avea membri favorizaţi sau permanenţi, iar cluburile participante nu vor trebui să renunţe la competiţia naţională.
La varianta masculină a Super Ligii, vor participa 64 de cluburi împărţite în trei eşaloane: ''Star'' şi ''Gold'', cu câte 16 echipe, iar restul de 32 vor evolua în ''Blue''. În fiecare divizie se va stabili campioana şi vor exista retrogradări şi promovări.
În primele două divizii, echipele sunt repartizate în două grupe de câte opt şi vor disputa câte 14 meciuri tur-retur, după care se trece la faza eliminatorie, începând cu sferturi de finală, în care se califică primele patru din fiecare grupă. Prin acest sistem eliminatoriu, similar cu actualele competiţii europene, se vor decide campioanele fiecărei divizii. Vor exista retrogradări şi promovări între cele trei divizii, iar din divizia albastră (Blue) cele mai slab clasate vor fi înlocuite de alte echipe pe baza meritului sportiv din campionatele lor. Meciurile vor avea loc între lunile septembrie şi aprilie.
În competiţia feminină vor putea participa 32 de echipe, repartizate în două divizii, „Star” şi „Gold”, din care vor retrograda şi promova câte două cluburi la final de sezon. Din eşalonul „Gold” vor retrograda patru echipe, ale căror locuri vor fi luate de alte echipe, în funcţie de meritele sportive din campionatul intern.
După ce UEFA a oferit și o primă reacție legată de acest subiect, mai multe cluburi importante au anunțat faptul că nu vor participa în orice altă competiție organizată de către altcineva în afară de forul continental UEFA.
„Rămânem pe deplin angajaţi participării la competiţiile UEFA şi cooperării pozitive cu UEFA, Premier League şi cu alte cluburi prin intermediul ECA, pentru a continua dezvoltarea fotbalului european.” - se arată în comunicatul oficial al clubului Manchester United.
United's response to today’s European Super League judgement.#MUFC
— Manchester United (@ManUtd) December 21, 2023
„Suntem pentru protecţia marii familii a fotbalului european, pentru protecţia ligilor naţionale, şi dorim ca prin intermediul acestora să se obţină calificarea în competiţiile europene în fiecare sezon.” - au scris cei de la Atletico Madrid.
Comunicado:https://t.co/kuk9rhxOpc
— Atlético de Madrid (@Atleti) December 21, 2023
\uD83D\uDEA8\uD83D\uDD34\uD83D\uDD35 PSG reject the Super League.
— Fabrizio Romano (@FabrizioRomano) December 21, 2023
“Paris Saint-Germain totally and utterly rejects any plans for a so-called Super League, which has been the case from day one and will always remain the case”.
“As a proud European institution, PSG supports the principles of the European… pic.twitter.com/n9rycr2KLz
De știut despre Super Liga Europei
Pentru ca Super Liga Europei să ia naștere mai este nevoie acum ca membrele fondatoare (Real Madrid, Barcelona și Juventus) să reușească să le convingă pe celelalte mari cluburi de pe Bătrânul Continent să ia parte la întrecere.
La începutul acestui an, A22 Sports Management (compania care se ocupă de Super Ligă) a prezentat ultimele detalii din acest proiect grandios.
- între 60 și 80 de cluburi participante (în faza inițială, erau doar 20 de formații)
- garantarea a cel puțin 14 meciuri de echipă pe sezon
- mai multe divizii
- dispariția membrilor permanenți (toate cluburile se vor califica prin intermediul competiţiilor naţionale).
- În noul format, Superliga devine un concurent mai mult decât serios pentru competițiile organizate sub egida UEFA.
- Barcelona, Real Madrid și Juventus sunt în continuare fondatoarele noii întreceri, în timp ce Atletico Madrid, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, AC Milan și Inter au lăsat să se înțeleagă de-a lungul timpului că nu ar fi abandonat total proiectul.
>> Super Liga pe înțelesul tuturor - Felia de tort, bătaia pe cuțit și care este vina UEFA
Simțind amenințarea tot mai mare a Super Ligii Europei, UEFA a anunțat și ea schimbarea formatului Champions League începând cu sezonul viitor: 2024-2025.
În lumina noilor evenimente, rămâne de văzut câte și care vor fi echipele care vor lua calea Super Ligii Europei și câte vor participa în continuare în Champions League, competiție organizată de UEFA.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro