Curtea Europeană de Justiție a decis joi că UEFA și FIFA au acționat ilegal atunci când au blocat înființarea Super Ligii Europene de fotbal, transmite BBC.
Super Liga Europei poate apărea, cluburile au avut câștig de cauză împotriva UEFA și FIFA
Curtea Europeană de Justiție a decis că UEFA nu are monopol asupra întrecerilor continentale și că nu doar ea poate organiza astfel de competiții.
În aceste condiții, lucrurile sunt clare: cluburile își pot crea o competiție paralelă, iar Super Liga Europei nu mai are nici o piedică în calea înființării.
„E un abuz de putere din partea FIFA și UEFA” au decis magistrații, potrivit Marca.
„Am câştigat dreptul de a concura. Monopolul UEFA a luat sfârşit. Fotbalul este LIBER” - Bernd Reichart, şeful A22 Sports, pe reţelele de socializare.
>> Proiectul Super Ligii Europei, reînviat - Cum va arăta competiția care vrea să eclipseze Champions League
Conform raportului Curții Europene de Justiție, FIFA și UEFA trebuie să se asigure că puterile lor sunt „transparente, obiective, nediscriminatorii şi proporţionale”.
De asemenea, raportul mai adaugă următoarele: „Cu toate acestea, puterile FIFA şi UEFA nu sunt supuse unor astfel de criterii. Prin urmare, FIFA şi UEFA abuzează de o poziţie dominantă.
În plus, având în vedere natura lor arbitrară, normele lor privind aprobarea, controlul şi sancţiunile trebuie considerate restricţii nejustificate ale libertăţii de a furniza servicii.
Aceasta nu înseamnă că o competiţie precum proiectul Super Ligii trebuie neapărat aprobată. Curtea nu se pronunţă asupra acestui proiect specific în hotărârea sa”, conform News.ro.
Pentru ca Super Liga Europei să ia naștere mai este nevoie acum ca membrele fondatoare (Real Madrid, Barcelona și Juventus) să reușească să le convingă pe celelalte mari cluburi de pe Bătrânul Continent să ia parte la întrecere.
La începutul acestui an, A22 Sports Management (compania care se ocupă de Super Ligă) a prezentat ultimele detalii din acest proiect grandios.
- între 60 și 80 de cluburi participante (în faza inițială, erau doar 20 de formații)
- garantarea a cel puțin 14 meciuri de echipă pe sezon
- mai multe divizii
- dispariția membrilor permanenți (toate cluburile se vor califica prin intermediul competiţiilor naţionale).
- În noul format, Superliga devine un concurent mai mult decât serios pentru competițiile organizate sub egida UEFA.
- Barcelona, Real Madrid și Juventus sunt în continuare fondatoarele noii întreceri, în timp ce Atletico Madrid, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, AC Milan și Inter au lăsat să se înțeleagă de-a lungul timpului că nu ar fi abandonat total proiectul.
>> Super Liga pe înțelesul tuturor - Felia de tort, bătaia pe cuțit și care este vina UEFA
Simțind amenințarea tot mai mare a Super Ligii Europei, UEFA a anunțat și ea schimbarea formatului Champions League începând cu sezonul viitor: 2024-2025.
În lumina noilor evenimente, rămâne de văzut câte și care vor fi echipele care vor lua calea Super Ligii Europei și câte vor participa în continuare în Champions League, competiție organizată de UEFA.
\uD83D\uDEA8 BREAKING: The European Court of Justice agrees with The Super League.
— Madrid Zone (@theMadridZone) December 21, 2023
“Neither UEFA nor FIFA can impose sanctions on clubs that participate in alternative competitions.” pic.twitter.com/d0UhAPsZNf
Uefa and Fifa rules banning clubs joining breakaway competitions like the European Super League are unlawful, the European Court of Justice has ruled.#BBCFootball
— BBC Sport (@BBCSport) December 21, 2023
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro