- Inima din teren a lui Inter Milano și purtătorul numărului-simbol pentru titlul #20 din istoria clubului, Hakan Calhanoglu s-a reinventat de mai multe ori în ultimii ani, ajungând la versiunea sa cea mai bună în sezonul recent încheiat.
Lui Calhanoglu, 30 de ani, i s-a cerut în luna februarie, de către DAZN, să facă un top cu el și alți 4 jucători de profil similar, iar Calhanoglu s-a autopoziționat pe locul 1, cu Rodri pe 2, Kroos pe 3, iar Kimmich și Enzo Fernandez completând top 5.
„Sunt cel mai bun regista din lume”
„Am zis la începutul anului că sunt printre cei mai buni jucători tip regista din lume și nu a crezut nimeni în mine. Dar eu am crezut mereu în mine. Îmi știu calitățile, nu mi-e teamă de nimeni.
Ceilalți nu fac ceea ce produc eu pe teren. Eu nu înscriu din apropiere, ci de la 25-30 de metri sau dintr-o lovitură liberă. Lucrurile acestea sunt greu de realizat. Ei sunt buni la a controla jocul, dar mie nu-mi plac pasele de 5 metri. Mereu caut pasa-killer, care să crească posibilitatea de gol. Pasele orizontale nu ajută”, a spus turcul.
Calha știe însă că mai are de lucru: „Acum, adversarii încearcă să mă marcheze om la om, aici trebuie să fiu mai inteligent și să găsesc mai mult spațiu. Mai trebuie să lucrez și la faza defensivă, am evoluat mult, dar analizez video-uri cu staff-ul și văd că încă fac greșeli”.
VIDEO Pasa magistrală către Dimarco în Derby D’Italia
Una dintre execuțiile care-l definesc ca jucător a fost pasa către Federico Dimarco din meciul cu Juventus, 1-0 în februarie 2024.
„Mereu voi căuta acest tip de pasă. Îmi place să verticalizez imediat, să joc repede, pentru că avem jucători care pleacă rapid în adâncime. Îl văzusem deja pe «Dimash» alergând pentru a primi mingea.
Colegii mei știu că pasele de genul ăsta vor veni spre ei. Din păcate, Marcus [Thuram] nu a înscris, dar a fost o fază lucrată bine”.
De la trequartista la regista: cum l-a transformat Simone Inzaghi
- Regista, regizorul, este un jucător creativ care evoluează în fața apărării, într-o poziție centrală, și are mereu mingea. E legătura dintre apărare și atac, controlează tempo-ul și jocul prin pasele sale. Acest tip de «deep-lying playmaker» dictează ritmul prin distribuția sa de pase. Numele de „regista” vine de la antrenorul italian Vittorio Pozzo, care a inventat acest post în anii '30.
La Hamburg, unde a debutat în Bundesliga în 2013, Calhanoglu a jucat în special în banda stângă și ocazional ca trequartista, rol pe care l-a avut mult mai intens în perioada Leverkusen, iar la Milan a evoluat mai mult ca mijlocaș central.
La Milan nu eram pregătit să joc acest rol de regista. La Inter a fost o altă poveste. Am spus «da» imediat unui rol nou pentru că voiam o provocare, să mă testez. Când ești la vârsta potrivită, e mai puțin apăsător Hakan Calhanoglu
Însă Simone Inzaghi a fost cel care i-a propus lui Hakan un rol inedit. După înfrângerea suferită acasă, cu AS Roma, pe 1 octombrie 2022, Inzaghi analizează situația și găsește o soluție surprinzătoare: Calhanoglu - regizorul de la mijlocul terenului.
La doar câteva zile, Hakan înscrie în poarta Barcelonei și Simone realizează că are înlocuitorul perfect pentru Brozovic, de care jocul lui Inter depindea în mare măsură.
Brozovic a plecat în vara lui 2023, iar Inter începea să joace tot mai mult în ritmul lui Calhanoglu, care se transformă rapid într-un jucător esențial pentru nerrazuri: „Idolul meu e Pirlo, dar el nu se apăra cum o fac eu. Mai curând mă inspir de la Gerrard, Lampard sau Xabi Alonso”.
„Înainte erau poze artistice cu tine, cu mingea la picior, acum pe Google găsești fotografii doar când intri prin alunecare :D” i-au spus amuzați prietenii.
VIDEO Lovitura liberă fabuloasă a lui Calhanoglu la Hamburg
Cel mai frumos gol al său a venit într-un meci Hamburg - Dortmund, când ar reușit o execuție amețitoare de la 41 de metri, direct în poarta oaspeților.
Hamburg a învins cu 3-0 Dortmundul lui Jurgen Klopp, iar Roman Weidenfeller nu a putut face nimic în fața rachetei trimise de turc.
Prima trădare a lui Hakan
Turcul are antecedente. Prima dată când a fost numit „trădător” în fotbal a fost când a plecat de la Hamburg la Bayer Leverkusen.
Avea doar 20 de ani, iar Hamburg se bătea pentru a se salva de la retrogradare. Calhanoglu și-a prelungit contractul la începutul lui 2014 pe 2 ani, dar a anunțat imediat după că vrea să plece la Leverkusen.
A fost catalogat drept „mercenar” și „trădător” de către fani, iar șefii lui HSV l-au atacat public. „M-au scos țap ispășitor, motto-ul a fost «Hakan e de vină». Directorul sportiv Oliver Kreuzer avea nevoie de o realizare profesională în februarie, așa că am acceptat să-mi prelungesc contractul. Apoi, au venit ofertele”.
Cu interes din mai multe părți, Hakan a decis că e momentul să facă pasul spre ceva mai bun. Conducerea a ieșit însă cu declarații publice despre faptul că jucătorul va rămâne la Hamburg, iar fotbalistul a răspuns cu uimire.
Ulterior, i-a fost distrusă mașina, iar suporterii l-au atacat extrem de agresiv și în mediul online: „Mental, nu mai eram la nivelul care trebuia, așa că am cerut să merg la psiholog, care mi-a zis că trebuie să iau o pauză. Asta am făcut”.
Gestul a fost interpretat ca o forțare a plecării și a generat și mai multă ostilitate. Într-un final, dorit și de Bayern, Calhanoglu a ales Leverkusen: mai puțină concurență, șanse mai mari să joace. Bayer a plătit aproape 15 milioane de euro pentru el.
Scandalul cu contractul la Trabzon
Alte probleme au apărut în 2017, când Calhanoglu a primit o suspendare de 4 luni de la FIFA pentru încălcarea contractului cu Trabzonspor, din urmă cu 6 ani.
Tată său, Huseyin, s-a întâlnit cu reprezentanții lui Trabzonspor în 2011, pe când fiul lui juca la Karlsruhe. A mers la un restaurant din Darmstadt cu managerul turcilor și a discutat un posibil contract profesionist. S-a întors acasă cerându-i lui Hakan să semneze, la 17 ani, pentru ceea ce îi oferea Trabzon, cu un avans de 100.000 de euro.
„Nu știam ce înseamnă asta, am făcut ce mi-a zis tata. Nu am înțeles exact în ce mă bag. Și tata știe că a făcut o mare greșeală și e extrem de supărat. E tatăl meu, dar nu se va mai implica niciodată în cariera mea”, spunea fotbalistul în 2017.
Trabzonspor a făcut memoriu la FIFA încă din 2013, susținând că mijlocașul a rămas ilegal în Germania, la Hamburg, deși trebuia să se prezinte la echipa din Turcia, conform contractului.
Calhanoglu a trebuit să restituie cei 100.000 de euro primiți în 2011 și să absenteze forțat de pe gazon timp de 4 luni.
Incident cu pistolul la naționala Turciei
Calhanoglu și colegul său de la naționala Turciei, Omer Toprak, au fost amenințați cu pistolul în cantonament de un prieten al coechipierului Gokhan Tore, în octombrie 2013.
Tore îl acuzase pe Toprak că e într-o relație cu fosta sa iubită și a venit cu un prieten în camera ocupată de acesta și de Hakan, pentru a-l amenința.
„A bătut la ușă și s-a prefăcut că e de la room service. Am deschis, a trecut imediat de mine, spre Omer, apoi a mai intrat un prieten de-ai lui. Acesta a scos un pistol din sacou și l-a amenințat pe Omer, după care a întors arma către mine: «Stai jos sau te împușc!». M-au lovit, m-am refugiat într-un colț, tremurând”, a povestit Calhanoglu ulterior, pentru postul german ZDF. Nu sunt cunoscute circumstanțele în care s-a încheiat incidentul.
Inițial, episodul a fost ascuns de presa turcă, iar jucătorii n-au mai fost chemați în același timp la prima reprezentativă, Fatih Terim preferând chiar să-l convoace pe Tore în locul celorlalți doi fotbaliști, care s-au revoltat la acel moment. Tore, Calhanoglu și Toprak s-au împăcat abia după 2 ani, în vara lui 2015.
Cum a ales Calhanoglu să joace pentru Turcia
Născut în Germania, la Mannheim, Hakan Calhanoglu a ajuns să joace pentru naționala Turciei mai mult dintr-o întâmplare.
Când a început să evolueze la Karlsruhe, Calhanoglu nu prea avea timp de cursuri. Chiulea deseori, sub pretextul că are antrenamente. Într-o zi, a fost sunat de la școală și i s-a spus că a primit o invitație de la naționala Germaniei, pentru o acțiune a tinerelor talente. Directorul i-a transmis însă că nu poate merge, pentru că are prea multe absențe. Federația germană nu l-a primit fără acceptul școlii, iar oportunitatea a fost ratată.
La scurt timp, Hakan, aflat în vacanță, a fost chemat de Federația din Turcia la o acțiune similară, unde a fost remarcat de mai mulți specialiști. A jucat întâi pentru naționala U16, iar de acolo a continuat la toate nivelurile, ajungând în prezent căpitanul și decarul primei reprezentative.
Dacă nu aș fi ratat acea tabără din Germania din cauza școlii, probabil acum jucam pentru Mannschaft. Însă Turcia mi-a arătat foarte multă susținere ulterior, foarte multă încredere Hakan Calhanoglu
Părinții săi sunt originari din Bayburt, în nord-estul Turciei, un important punct din antichitate al „Drumul mătăsii”, și au emigrat în Germania, unde s-au născut cei doi fii al lor. Muhammed, fratele mai mic, a fost și el fotbalist, însă la un nivel mai scăzut.
Hakan a simțit mereu conexiunea cu țara de origine a părinților săi: „Nu a fost o decizie ușoară. Sunt recunoscător Germaniei, m-am născut acolo, am început fotbalul acolo... dar Turcia e casa mea și a familiei mele. E un sentiment diferit să joci pentru țara ta”.
Tatăl, unchiul și fratele său au jucat fotbal. Tatăl lui Hakan a evoluat la nivel de amatori în Turcia, dar după căsătorie a renunțat. Și-a dorit foarte mult ca fiii săi să ajungă fotbaliști profesioniști.
Calhanoglu a început să joace fotbal la 4 ani, la grupe de copii de la Polizei SV și Turanspor Mannheim. Ultima este fondată chiar de tatăl lui. La 9 ani a fost transferat de SV Waldhof Mannheim, unde era dus la antrenamente de unchiul său.
În prima zi cînd am mers la Waldhof Mannheim, am dat mâna cu antrenorul, Stephan Gros, și mă uitam în jos, spre pământ. A doua zi, când ne-am salutat, tot așa. Atunci mi-a spus: „Să te uiți mereu în ochii oamenilor și la fața lor când dai mâna cu ei”. De atunci, fac mereu asta. El m-a învățat și foarte multe despre fotbal, cum să trimit mingea din corner, cum s-o lovesc la lovituri libere, cum să execut penalty-uri. A contribuit enorm la dezvoltarea mea Hakan Calhanoglu
La 15 ani a mers la Karlsruhe. Acolo a stat la internat 2 ani, unde și-a continuat studiile și a jucat și fotbal. Când era mic, idolii săi erau Pirlo și Ronaldinho, apoi i-a urmărit intens pe Xavi și Iniesta:
„Pirlo este idolul meu. Îmi plăcea cum juca, în special liniștea pe care o avea, nu simțea presiunea, stresul. Era numărul unu. Agentul meu m-a asemănat cu el, dar inițial nu l-am crezut. I-am zis că mă simt mai mult un număr zece, dar timpul a arătat că avea dreptate. Pirlo e Pirlo, însă, a câștigat multe trofee și nu mă pot compara cu el”.
Dintre fotbaliștii turci, Hakan i-a ales ca modele pe Hakan Sukur, Nuri Şahin și Selçuk İnan.
De câte ori am timp, merg acasă, în Bayburt, în satul meu, Konursu. Îmi place să-mi petrec timpul acolo, mai ales în natură. În timpul vacanțelor lungi, mai curând merg în Bayburt decât în alte zone. Mulți oameni de acolo urmăresc live meciurile naționalei dacă se joacă la Trabzon sau la Rize Hakan Calhanoglu
„Disciplina germană nu există în Turcia”
Într-un interviu pentru Federația Turcă de Fotbal, Calhanoglu a făcut o comparație între ce a găsit în țara în care s-a născut vs. țara de origine a familiei sale:
- „Condițiile din Germania și din Turcia sunt diferite din multe puncte de vedere. În Germania, multe locuri se închid la 20:00, în Turcia stau deschise până dimineața.
- Disciplina germană nu există în Turcia. Aici viața merge nonstop, 24 din 24. Acolo, oamenii trăiesc foarte organizat și disciplinat, inclusiv in trafic. Când vin în Turcia, nu respectă nimeni legea, lumea claxonează nonstop și conduce foarte periculos. De aici și atâtea accidente”
- „Stadioanele sunt moderne în Germania, fanii vin cu plăcere la meci, au alte condiții, la fel și jucătorii. Arenele sunt pline aproape la fiecare meci. Și în Turcia s-au construit stadioane mai noi și au apărut diverse facilități, dar e mai greu”
- „În Germania, educația e foarte importantă în academiile de fotbal. La școală, dacă ai note mici la orice materie sau dacă ai nevoie de ajutor, imediat ți se aduce un meditator. Dacă ai probleme de sănătate sau legate de orice altceva, poți suna pe cineva din club la orice oră. Se identifică imediat aspectele la care ai nevoie de ajutor, fotbal sau extrasport, și se focusează pe asta”
E fan Galatasaray, însă a creat controverse cu declarațiile sale
Întrebat de CBS dacă se vede evoluând în Turcia, pentru Galatasaray, Calhanoglu a răspuns: „Să fiu sincer, nu, pentur că îmi place să joc în Europa. A fost mereu obiectivul meu să rămân aici, la un nivel cât se poate de înalt, să nu pierd contactul. Mă uit la campionatul Turciei, sper că vor reuși să îmbunătățească situația”.
Ulterior, mijlocașul a fost criticat aspru de microbiștii turci, în special de fani ai Galatei, cărora nu le-a convenit diferența de nivel semnalată de fotbalist. Calhanoglu a fost nevoit să revină asupra declarației cu o postare în care a folosit și o imagine cu el în tricoul Cim-Bom în copilărie, pentru a arăta că este cu adevărat fanul acestei formații:
„Expresiile folosite în interviu au fost interpretate greșit. Cred că din cauza traducerii. Vreau să evit orice neînțelegere. Mereu am prioritizat sinceritatea și nu mi-am ascuns niciodată dragostea și respectul față de Galatasaray. Nu am arătat lipsă de respect față de niciun club și nici nu o voi face.
Ceea ce am spus era despre dezvoltarea fotbalului turc în general, nu despre o echipă anume. E clar că ceea ce se întâmplă acolo are un impact negativ asupra imaginii Turciei în afară. Aș vrea ca toată lumea să se unească și să crească nivelul fotbalului nostru. Atunci, orice fotbalist va dori să vină să joace în Turcia, chiar la vârste tinere. Avem potențialul de a face asta, capacitatea de a ne bate cu cele mai bune echipe din Europa, dar trebuie să decidem că asta vrem să facem”.
Neînțelegeri cu soția, dar au urmat 3 copii în 5 ani
Criza conjugală s-a manifestat în 2018, când jucătorul a anunțat că divorțează de soția sa, Sinem, la doar un an de la nuntă. Cei doi erau împreună din adolescență. „S-a petrecut ceva de neiertat, grav, decizia e irevocabilă”, a explicat fotbalistul.
Presa a speculat că e vorba de faptul că ar fi fost înșelat de aceasta. Sinem a răspuns cu o ironie, făcând referire la faptul că fotbalistul era cel care fusese pozat alături de o altă femeie în vara lui 2018: „Nu te-am trădat niciodată nici în timpul relației, nici după căsătorie. Nu sunt poze pe internet cu mine și alți bărbați”.
Ulterior, cei doi s-au împăcat și au împreună 3 copii în 5 ani: o fată, Liya, și doi băieți, Ayaz și Asil Can.
Plecarea de la Milan la Inter
Inter l-a ofertat pe Calhanoglu în vara lui 2021, pentru a-l înlocui pe Eriksen, care nu mai avea voie să joace în Italia cu stimulatorul cardiac implantat după problemele grave suferite la EURO.
Jucătorul a venit gratis de la rivala din oraș, cu zero trofee în CV, pe un salariu de 5 milioane de euro anual și bonusuri.
Reacția fanilor lui Milan a fost dură și a ținut luni de zile, inclusiv după câștigarea titlului din 2022, cucerit chiar în ultima etapă, în fața nerazzurrilor.
Atunci, Zlatan, unul dintre prietenii lui Calhanoglu la Milan, a făcut o ironie din autocarul paradei prin oraș: „A schimbat tricoul ca să fie de două ori pe locul 2. Transmiteți-i un mesaj lui Hakan!”, a strigat suedezul la microfon, iar fanii milanisti s-au conformat și l-au apostrofat pe turc.
Calhanoglu, care nu răspunsese agresiv provocărilor, doar întinsese coarda cu „E ușor să joci bine când ai colegi de calitate”, a reacționat după câștigarea Supercupei și a două Derby-uri della Madonnina: „Eu tăcut mereu, dar a fost greu să văd lucruri la care nu mă așteptam. Trebuie să aibă respect. Karma se întoarce, azi le-am dat 3 goluri și i-am trimis acasă rapid, nu-s multe de zis”, a spus Hakan după Supercupă.
A venit succesul la Inter, cu titlul în derby
Titlul cucerit matematic de Inter în derby-ul cu AC Milan, pe San Siro, a reprezentat răzbunarea perfectă pentru Calhanoglu.
Fotbalistul a urmărit finalul meciului de la marginea terenului, după ce fusese înlocuit, și a izbucnit în lacrimi când arbitrul a fluierat finalul, alergând apoi către galerie.
În vestiar și la petrecerea organizată de club a sărbătorit pe acordurile „Made in Romania”, iar la sărbătoarea din Piața Domului, Hakan nu a uitat să trimită săgeți către rivali: „Chi non salta e rossonero” (n.r. „Cine nu sare ține cu AC Milan”) a strigat turcul de la balcon către miile de fani interiști, adunați pentru a sărbători campionatul.
Un alt moment inedit a avut loc la sărbătoarea titlului de pe San Siro, unde Calhanoglu s-a amuzat privind surprins faptul că toți colegii aveau numărul său, 20, pe spate:
Pe unul dintre live-urile care au făcut deliciul fanilor, Calhanoglu a intrat alături de Marcus Thuram și de președintele lui Inter la acel moment, Steven Zhang, unde fotbaliștii s-au mirat de faptul că au avut atâta succes în ciuda faptului că ambii au venit gratis la club:
HC: „Uite, scrie cineva pe chat, Thuram și Calhanoglu, zero euro. Mai puțin ca o pizza, mai ieftini ca o cafea”
MT: „Merităm un cadou, presidente!”
SZ: „Nu sunt zero euro, știți foarte bine. Sunt 30 de mii de oameni pe acest chat care cred asta. Trebuie sa intre Marotta (n.r. CEO la Inter) pe chat, nu mai fac față singur. N-a fost o idee bună să intru în acest live” :D
Calhanoglu și România
După mai multe petreceri private și celebrări oficiale, jucătorii s-au urcat într-un autocar descoperit și au făcut turul orașului. Pe drum, Calhanoglu și unul dintre prietenii săi apropiați din echipă, Marko Arnautovic, au remarcat un steag al României în mulțime. Au făcut semne cu mâna către deținătorii acestuia și au imitat dansul specific melodiei „Made in Romania”.
De altfel, Calhanoglu are conexiuni cu România și prin fotbaliști din țara noastră cu care a rămas apropiat, cum ar fi Ionuț Radu, cu care a stat în cameră la Inter și a fost chiar „victima” unei farse puse la cale de portar:
La Karlsruhe, în 2012, Calhanoglu a fost coleg cu Ionuț Rada, pe care nu l-a uitat și căruia i-a trimis un tricou cu Milan, cu autograf, alături de unul al lui Zlatan.
Avea doar 18 ani când am fost colegi la Karlsruher , însă Calhanoglu părea de atunci un tânăr hotărât să cucerească lumea, fără să-și uite prietenii. Tricoul-surpriză este al lui. A venit alături de tricoul unui alt jucător de la AC Milan. Faimos și el, nu? Mulțumesc, Hakan! Ionuț Rada
O altă conexiune cu fotbalul românesc este prin antrenorul lui FCSB, Elias Charalambous, cu care a vorbit chiar după câștigarea titlului #20. Cei doi au fost colegi la Karlsruhe tot în 2012, pe cînd Hakan avea 18 ani, iar Elias 32, și au păstrat legătura.
A refuzat Arabia
În 2023, Calhanoglu a fost căutat din zona arabă pentru un transfer cu accent pe partea financiară. Fotbalistul a preferat însă să rămână în fotbalul continental:
„Am refuzat oferte din Arabia Saudită pentru a rămâne la Inter. Iubesc Inter. Când am ajuns aici, mi-au dat o mână de ajutor și am format o mare familie. Când a venit oferta, am transmis clubului că nu vreau să plec, dar e decizia lor dacă mă transferă. Ei mi-au prelungit contractul.
Simt că am renăscut aici, vreau să rămân. M-am maturizat ca bărbat, am trecut printr-o perioadă dificilă dar mi-am revenit. Sunt o persoană emotivă, sensibilă, dar toată lumea m-a ajutat în situația grea în care am fost.
Cântecul pe care mi l-au compus fanii mi-a dat multă energie. De-asta spun că pentru mine Inter e un club diferit, nici măcar nu pot explica. Vreau să continui să locuiesc în Milano după ce mă las de fotbal, familia mea s-a adaptat foarte bine aici și nu vom mai pleca.
Obiectivul meu e să scriu istorie la acest club minunat și cred că am început bine, cu ce-a de-a doua stea de pe tricou. Sunt de 7 ani la Milano, dar sângele meu e nerazzurro”.
Fanii lui Inter i-au dedicat o melodie specială în 2023, devenită de atunci obișnuință la fiecare meci. Versurile au trimiteri ironice către perioada petrecută de Calhanoglu la rivalii de AC Milan: „Când mama a auzit că mi se cântă numele pe San Siro a plâns de bucurie”.
Pasiunea pentru muzică și dans
Când era adolescent, Hakan a primit un DJ set de la un prieten și a început să mixeze și să asculte muzică. A urmat pasiunea pentru dans: „Când apare un film despre dans, îl urmăresc imediat. În Germania erau show-uri stradale de dans și le urmăream foarte des”.
Recent, el a participat la un quiz pe canalul de YouTube al lui Inter, în care și-a arătat cunoștințele cinematografice:
În februarie 2024, Calhanoglu a sărbătorit 30 de ani, iar soția i-a organizat o petrecere-surpriză cu zeci de invitați, de la rude și prieteni la colegi de echipă, alături de care au cântat și au dansat până târziu.
Hakan postează mereu video-uri scurte pe Instagram cu el ascultând muzică sau dansând, având în playlist melodii din toate țările, de la reggaeton și cumbia la flamenco și muzică populară turcească.
Antrenamente dure în vacanțe
Calhanoglu preferă vacanțele în Turcia, dar acestea sunt de obicei active. Fotbalistul își ia cu el un antrenor personal și se asigură că zona unde se cazează dispune de sală de fitness și terenuri de fotbal.
Hakan face ședințe de pregătire dure chiar și în concediu, inclusiv pe nisip, una dintre cele mai dificile suprafețe pentru exerciții fizice. Câteva ore pe zi le dedică antrenamentelor, iar restul sunt pentru relaxare cu familia și prietenii.
„Fiecare are o părere diferită, o destinație preferată. Mie cel mai mult îmi place să-mi petrec vacanțele în satul părinților, unchilor, bunicilor mei. Sunt fericit să fiu aici, să am această conexiune cu strămoșii mei”, a spus Calhanoglu anul trecut, după o vacanță acasă, în care a petrecut timp cu cei apropiați.
Susținere pentru Erdogan și salutul militar de la națională
Calhanoglu a creat rumoare când l-a susținut public pe Recep Tayyip Erdogan printr-un video postat pe rețelele de socializare. Jucătorul, care avea 22 de ani la acea vreme, a fost băgat imediat în ședință de șefii lui Leverkusen, iar Bayer a emis un comunicat în care a explicat că declarațiile pe teme politice trebuie evitate și nu sunt încurajate de către club.
La meciul naționalei Turciei cu Albania din 2019, Calhanoglu, alături de colegi, a sărbătorit un gol cu un salut militar extrem de criticat de presa internațională. Apoi, jucătorii turci și-au exprimat și pe rețele susținerea pentru trupele țării lor care au invadat Siria, prin operațiunea militară „Izvorul păcii”.
Criticat de propriii fani
Deși este un jucător de top, implicat activ și la curent cu tot ce se întâmplă în Turcia, Calhanoglu nu este unul dintre favoriții fanilor „Semilunei”. Aceștia îi reproșează deseori că nu se ridică la nivelul de la club atunci când îmbracă tricoul alb-roșu.
Fotbalistul a reacționat la critici: „În străinătate mă simt apreciat, dar când vin să joc în Turcia mă simt ca un outsider. Această situație mă doare. Nu are niciun sens să spui că nu dau totul pentru națională, când e extrem de important pentru mine să reprezint Turcia și o fac cu mândrie”.
Credință, tatuaje și gestul de respect față de mâncare
De religie musulmană, Calhanoglu a mers la Mecca pe când avea 21 de ani - „Nu am reușit să-mi opresc lacrimile. Când am ajuns, aveam pielea de găină”, respectă Ramadanul, nu mănâncă deloc carne de porc și nu bea alcool.
În noiembrie 2015, pe când era la Leverkusen, a fost protagonistul unui gest care a devenit viral: la un meci cu Schalke, fanii adverși au aruncat cu pâine în el în timp ce încerca să execute un corner. Calhanoglu a ridicat pâinea și a sărutat-o, ducând-o la frunte și apoi așezând-o cu grijă în afara terenului. Un ritual islamic care arată respectul față de mâncare și față de cei care nu își permit să o cumpere și să o irosească.
Hakan are corpul plin de tatuaje cu semnificație pentru el. Printre acestea, numărul 10, care-i definește postul pe teren, numele soției, al copiilor, al părinților și chiar un leu, simbol al echipei sale favorite din Turcia, Galatasaray.
Recent, și-a desenat și cele două stele ale lui Inter, semn al celor 20 de titluri din istoria clubului.
L-a încurajat pe Fagioli să treacă peste dependență
Suspendat pentru pariuri și intrat în datorii uriașe din cauza adicției la jocurile de noroc, Nicolo Fagioli a povestit recent că Hakan a fost printre puținii care l-au contactat pentru a-l susține să depășească problemele:
„Calhanoglu e unul dintre primii 3 mijlocași din lume. A fost unul dintre puținii care m-au sunat după suspendare. Ne-am întâlnit de câteva ori, e o persoană fantastică”.
CV Hakan Calhanoglu
- Născut pe 8 februarie 1994 la Mannheim, Germania
- 2011-2013 Karlsruher
- 2013-2014 Hamburg
- 2014-2017 Bayer Leverkusen
- 2017-2022 AC Milan
- 2022-prezent Inter Milano
- 2013-prezent naționala Turciei
- Palmares: titlul în Serie A 2024, Cupa Italiei 2022 și 2023, Supercupa Italiei 2021, 2022, 2023, finalist UCL 2023
- Fotbalistul anului în Turcia, 2021, selecționat în echipa anului în Serie A 2022-2023, ales cel mai bun mijlocaș din Serie A în 2023-2024