CRISTIAN GEAMBAȘU  Cel care  sfidează vârsta
Cristian Geambașu

CRISTIAN GEAMBAȘU Cel care sfidează vârsta

  • Numirea lui Lucescu la Națională este o aventură tocmai pentru că pare soluția cea mai sigură. Experiență, pasiune, ambiție, palmares. Anii din buletin sunt doar un număr?

Mircea Lucescu este din nou antrenorul Naționalei de fotbal a României după 38 de ani. Mircea Lucescu tocmai a împlinit 79 de ani pe 29 iulie, ceea ce îl face cel mai vârstnic selecționer din istoria fotbalului. Pe Cornel Dinu, născut la 3 ani și 4 zile distanță de Lucescu, îl leagă de acesta o rivalitate perpetuă. 

Partajarea gloriei

E bine să încercăm a citi “rivalitate” în altă cheie decât dușmănie. Lucescu și Dinu au fost ca doi cavaleri în armură care s-au duelat și când luptau în aceeași armată.

Dinu și Lucescu au fost colegi la Dinamo și la Națională, unde își partajau supremația prin adjudecarea banderolei de căpitan într-o epocă în care Dinamo domina campionatul și dădea cei mai mulți componenți ai Naționalei. Mexico ‘70 este exemplul cel mai bun.   

Mircea Lucescu în postura de selecționer al României este cea mai bună idee. Atât din punct de vedere al experienței, cât și al cunoașterii fotbalistice. Este un fenomen Cornel Dinu pe 2 august 2024, ziua în care împlinea 76 de ani

Acum, depinde de câtă putere mai are Mircea. La vârsta lui, are una remarcabilă. Sacrificiile și consumul sunt mari în meseria de selecționer. Repet, aceasta este întrebarea: cât mai rezistă la vârsta lui? Fiindcă, inerent, la această vârstă intervine zilnic câte o schimbare neprevăzută.

Schimbarea, marele adversar

Cornel Dinu nu aduce în discuție problema anilor lui Lucescu cu intenția de a trimite o săgeată către acesta, ci din obida celui care înțelege că înaintarea în vârstă nu este o sărbătoare.

Poveștile cu înțelepciunea și experiența rămân valabile, dar sunt cumva supralicitate de literatură. Fie ea beletristică sau de specialitate. Statistic, puterea de creație a oamenilor scade după 50 de ani.

Dinu spune ceva foarte important, dincolo de constatarea că Lucescu este un om care și-a păstrat intacte pasiunea, puterea de muncă și luciditatea. De la o anumită vârstă încolo însă, organismul poate prelua controlul împotriva voinței individului.

La asta se referă fostul mare libero atunci când atrage atenția că o schimbare neprevăzută este posibilă de la o zi la alta.

La Mondial la 81 de ani!?

Numirea lui Mircea Lucescu la echipa națională este o aventură tocmai pentru că, paradoxal, este alegerea care prezintă toate garanțiile. Experiență, dedicație, ambiție, palmares. Totuși, Mircea Lucescu nu este omul care să se arunce în apă fără să-i ia temperatura de mai multe ori.

Este meticulos, analitic, a promovat jucători de-a lungul carierei cât nu au făcut-o duzini de alți antrenori. Va reuși Mircea Lucescu  să ducă Naționala la Cupa Mondială cu 48 de echipe, când va avea 81 de ani, după ce a calificat-o acum 40 de ani la Euro 84, la 39 de ani, între primele cele mai bune 7 echipe ale continentului, ținând cont că Franța era acolo ca țară gazdă? 

CRISTIAN GEAMBAȘU  Cel care  sfidează vârsta CRISTIAN GEAMBAȘU  Cel care  sfidează vârsta

Acum 40 de ani era un revoluționar. Mai este și astăzi?

Acum 40 de ani în Franța era privit de presa străină drept antrenorul cel mai modern din Europa. Și erau și atunci mari antrenori în Europa.

Cum arată însă Lucescu astăzi din punct de vedere al adecvării la noile tendințe ale fotbalului?

Nu știm, poate că are aceeași putere de a inova. Oricum, dacă ne vom califica la Mondialul găzduit de Mexic, SUA și Canada înseamnă că Lucescu a descoperit elixirul tinereții perpetue, făcând minuni cu un fond de jucători modest. Și poate că, mărinimos, ne va vinde și nouă rețeta. 

Clipe de furie în autocar   Chiar și după victorie, Marius Șumudică a fost  extrem de nervos : imagini exclusive GOLAZO.ro
Liga 1
01:08
Clipe de furie în autocar Chiar și după victorie, Marius Șumudică a fost extrem de nervos: imagini exclusive GOLAZO.ro
Citește mai mult
Clipe de furie în autocar  Chiar și după victorie, Marius Șumudică a fost extrem de nervos : imagini exclusive GOLAZO.ro
VIDEO : GoluRILE lui Rareș Pop  Reușite de senzație ale jucătorului de 19 ani al  Rapidului , în partida cu Unirea Slobozia
Liga 1
23.09
VIDEO: GoluRILE lui Rareș Pop Reușite de senzație ale jucătorului de 19 ani al Rapidului, în partida cu Unirea Slobozia
Citește mai mult
VIDEO : GoluRILE lui Rareș Pop  Reușite de senzație ale jucătorului de 19 ani al  Rapidului , în partida cu Unirea Slobozia
Iar s-a schimbat hențul la penalty!  UEFA a anunțat că se modifică încă o dată interpretarea regulii.  Ce le-a spus arbitrilor
Campionate
23.09
Iar s-a schimbat hențul la penalty! UEFA a anunțat că se modifică încă o dată interpretarea regulii. Ce le-a spus arbitrilor
Citește mai mult
Iar s-a schimbat hențul la penalty!  UEFA a anunțat că se modifică încă o dată interpretarea regulii. Ce le-a spus arbitrilor
Amenință cu retragerea!   Max Verstappen  se gândește să părăsească Formula 1 la doar 27 de ani
Formula 1
23.09
Amenință cu retragerea! Max Verstappen se gândește să părăsească Formula 1 la doar 27 de ani
Citește mai mult
Amenință cu retragerea!  Max Verstappen se gândește să părăsească Formula 1 la doar 27 de ani