România face puțin sport   Concluzia JO : raportul populație vs. medalii de aur are în vârf două state surprinzătoare

România face puțin sport Concluzia JO: raportul populație vs. medalii de aur are în vârf două state surprinzătoare

  • România a terminat între primele 25 de locuri în clasamentul pe medalii la JO de la Paris, însă raportat la numărul de locuitori suntem jos în topul european
  • Olanda și Slovenia sunt liderii surprinzători ai ierarhiei europene în raportul medalii de aur vs. populație
  • România are o medalie de aur la 6,3 milioane de locuitori și nu prinde top 15. Slovenia și Olanda au un aur la aproape fiecare milion de locuitori

Toate țările nordice, cu excepția Finlandei, sunt peste noi, la fel și vecinii din sud și vest, dar și 3 state din fosta Iugoslavie.

Cauza: ultimul studiu Eurostat arată că românii sunt printre ultimii în Europa la făcut sport și mișcare.

România la Jocurile Olimpice  Toate  rezultatele  obținute de sportivii români la Paris 2024
Citește și
România la Jocurile Olimpice Toate rezultatele obținute de sportivii români la Paris 2024
Citește mai mult
România la Jocurile Olimpice Toate rezultatele obținute de sportivii români la Paris 2024

România a terminat Jocurile Olimpice peste precedentele 3 ediții: Tokyo, Rio și Londra.

Ca număr total de medalii am fost la cea mai bună ediție din ultimii 16 ani.

Am terminat între primele 25 de locuri, iar luând în considerare doar țările din Europa, am fost pe locul 12.

Avem o medalie de aur la fiecare 6,3 milioane de locuitori

Într-un alt clasament, cel care ține cont de medaliile de aur raportate la numărul de locuitori, tot exclusiv pentru continentul european, România nu arată bine.

E tabloul care arată, probabil, cât de mult sport practică o țară, chiar dincolo de cel de performanță. Fiindcă, teoretic, dintr-un stat cu o populație mare, dacă există preocupare pentru a face sport, șansele de a fi în prim-plan la JO sunt și mai mari.

Slovenia a luat o medalie de aur la un milion de locuitori

Iar în această privință, ierarhia de top a actualei ediții aduce o concluzie dură pentru noi. România e în afara primelor 15 țări. Iar în frunte sunt două state surprinzătoare: Slovenia și Olanda.

Slovenii au luat două medalii de aur, cantitativ sub noi, doar că această țară are o populație de puțin peste două milioane de locuitori, ceea ce înseamnă mai puțin chiar și decât Bucureștiul. Aproape 10% din întreaga România. 

Olanda: aceeași populație, de 5 ori mai mult aur

Olanda e poate cel mai bun reper pentru noi. Are cam același nivel de locuitori, cu doar un milion mai puțin, însă la Jocurile Olimpice a fost fantastică.

A fost a 6-a națiune din lume ca număr de medalii de aur, peste coloși ca Marea Britanie, Coreea, Germania, Italia, Canada, Spania.

A câștigat de 5 ori mai multe medalii de aur decât România! Și de aproape 4 ori mai multe medalii, la general.

Clasamentul ținând cont de raportul medalii de aur vs. număr de locuitori

ȚARA MILIOANE LOCUITORI LA MEDALIE DE AUR CÂȘTIGATĂ
1. Slovenia1,05
2. Olanda 1,2
3. Irlanda1,3
4. Norvegia 1,375
5. Ungaria 1,6
6. Croația 1,9
7. Serbia 2,2
8. Bulgaria 2,2
9. Suedia 2,65
10. Danemarca2,95
11. Cehia3,5
12. Belgia3,9
13. Franța 4,1
14. Austria 4,55
15. Italia și Marea Britanie4,9 fiecare

România e departe de acest Top 10. Avem o medie de o medalie de aur la 6,3 milioane locuitori. Peste noi sunt toate țările nordice, cu excepția Finlandei, în condițiile în care miza acestor țări e pe sporturile de iarnă, dovadă că la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, de la Beijing, Norvegia a fost prima, Suedia pe 5, iar Finlanda a prins și ea primele 15.

Inclusiv vecinii noștri sunt peste noi. Bulgaria, Serbia și mai ales Ungaria ne depășesc, în vreme ce 3 state din fosta Iugoslavie s-au descurcat bine și sunt în acest raport între cele mai bune 10. 

Slovenia și Olanda rămân însă un reper. Două țări care au fost foarte sus chiar și la Jocurile Olimpice de iarnă. Slovenia și acolo a luat două medalii de aur, într-o competiție în care România efectiv nu există.

Explicațiile: nu facem sport, nu facem mișcare

Care poate fi explicația? Site-ul panorama.ro a scris recent un articol, bazat pe statistici Eurostat, care s-a intitulat: „La noi, faci sport ca să slăbești, nu ca să trăiești. De ce sunt românii codași în UE la făcut mișcare și cât ne costă asta”.

„Ca medie, românul face cel mai puțin sport din Europa, arată Eurostat. Referitor strict la procentul celor care nu fac deloc mișcare, acestea e de 63% în România. Care nu fac nici un fel de activitate fizică și nu practică nici un sport”, a scris sursa citată, care a dezvăluit și care sunt statele aflate sub noi la acest capitol: Polonia (65%), Grecia (68%), Portugalia (73%).

Poate nu e deloc întâmplător, că toate aceste țări au fost sub noi la Jocurile Olimpice de la Paris:

ȚARA MILIOANE LOCUITORI LA O MEDALIE DE AUR CÂȘTIGATĂ
România 6,3
Grecia 10
Portugalia10,4
Polonia 38,5

„Românii fac sport ca să slăbească“

Un antrenor de fitness la o sală din București, Elias Mayn-Na, a explicat pentru Panorama.ro de ce, în ciuda faptului că în România sunt tot mai multe săli și cluburi de sport și chiar și persoane care le frecventează, rezultatele sunt tot mai slabe, comparativ și cu ce se petrece în Europa.

„Majoritatea românilor vin cu o abordare greșită în sala de sport. Undeva între 80 și 90 la sută dintre ei fac sport din motive pragmatice, pentru imagine, deși ar trebui să fie mai mult despre alte beneficii decât cele estetice.

La noi, percepția față de sport și mișcare e inundată de programe de slăbit. Nu gândim în termeni realiști și sănătoși relația cu sportul”, a declarat antrenorul de fitness.

58%
dintre persoanele din România sunt supraponderale și suferită de obezitate, conform unui studiu World Obesity Federation

România e printre ultimele din Europa atunci când vine vorba despre țări în care populația face sport cel puțin o dată pe lună.

Țările nordice sunt cele care domină, iar Olanda și Slovenia sunt sus. Așa cum au fost și la Jocurile Olimpice. Indiferent că sunt de vară sau de iarnă.

TOP 10 țări în care oamenii fac sport măcar o dată pe lună

  1. Finlanda 80%
  2. Suedia 70%
  3. Luxemburg 69%
  4. Danemarca 68%
  5. Olanda 66%
  6. Slovenia 59%
  7. Irlanda 57%
  8. Cehia 55%
  9. Belgia 54%
  10. Estonia 53%

Cum arată la coadă acest clasament? Cu România printre țările leneșe, din punct de vedere al mișcării.

  • România 26%
  • Grecia 25%
  • Bulgaria 25%
  • Grecia 25%
  • Portugalia 23%

* sursa datelor: Eurobarometru 2022

  • Articolul face parte din proiectul "Team Romania", dezvoltat de Golazo & powered by Banca Transilvania, în parteneriat cu COSR
  • BT X COSR, un parteneriat pentru susținerea efortului sportivilor români. BT a devenit Banca Oficială a Echipei Olimpice Team România pentru susținerea performanței și a sportivilor români care se pregătesc să ne reprezinte la Jocurile Olimpice. Susținem tot efortul lor și miile de ore de antrenament.
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”