Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing au început, vineri, în contextul ameninţărilor de boicot, tensiunilor între sportivi şi războiului din Ucraina. De la competiţie au fost excluşi sportivii din Rusia și din Belarus, ca urmare a invadării Ucrainei, relatează AFP.
A noua zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.
"Pace!", a strigat Andrew Parsons, preşedintele Comitetului Internaţional Paralimpic, la finalul discursului său prilejuit de deschiderea competiţiei.
"Secolul XXI este pentru dialog şi diplomaţie, nu pentru război şi ură. Armistiţiul olimpic reprezintă o rezoluţie ONU adoptată de 193 de state membre la Adunarea Generală a ONU. Trebuie să fie respectat şi onorat, nu încălcat", a afirmat Parsons.
Mr.Andrew Parsons(@parsonsandrew)「PEACE!!!!☮️」#Beijing2022#OpeningCeremon#北京パラリンピック https://t.co/pL1SJFWrOq pic.twitter.com/bhOswOICOc
— 山端一稔【公式】 (@yamahata1000nen) March 4, 2022
Reprezentanţii Ucrainei au intrat în stadion în aplauzele publicului, unii dintre ei cu pumnul ridicat.
"Prezenţa noastră la Jocurile Paralimpice este un simbol că Ucraina a fost, este şi va rămâne o ţară", a declarat Valeriy Sushkevych, preşedintele Comitetului Paralimpic Ucrainean.
La Jocurile Paralimpice, sportivii vor lupta pentru 78 de medalii de aur. Se vor acorda 39 de medalii de aur în probele masculine, 35 în probele feminine şi patru în probele mixte. Disciplinele sportive vor fi curling în scaun cu rotile, para hochei pe gheaţă, para schi alpin, para snowboard şi para nordic (para biatlon şi para schi fond), scrie News.ro.
România va fi reprezentată de doi sportivi la competiţia paralimpică:
- la para schi alpin, Laura Văleanu, aflată la a treia ediţie de Jocuri Paralimpice, după Vancouver 2010 şi Soci 2014.
- la para snowboard, Mihăiţă Papară va bifa a doua prezenţă olimpică, după Pyeongchang 2018.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro