Retrage reclamele O companie americană a luat decizia după  controversa  de la Jocurile Olimpice
Ceremonia de deschidere. Foto: Instagram, Olympics

Retrage reclameleO companie americană a luat decizia după controversa de la Jocurile Olimpice

  • La ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, un spectacol controversat a determinat compania americană C Spire să nu se mai asocieze cu evenimentul sportiv.
  • Scena, considerată de unii o parodie a „Cinei celei de Taină”, a stârnit indignare printre credincioși și nu numai.
  • În ciuda scuzelor organizatorilor, reacția publicului a fost intensă și situația continuă să fie dezbătută
Titanii, față-n față!  Nadal s-a calificat  în turul doi la Jocurile Olimpice. Va juca episodul 60 cu Djokovic
Citește și
Titanii, față-n față!Nadal s-a calificat în turul doi la Jocurile Olimpice. Va juca episodul 60 cu Djokovic
Citește mai mult
Titanii, față-n față! Nadal s-a calificat în turul doi la Jocurile Olimpice. Va juca episodul 60 cu Djokovic

C Spire, o companie americană de tehnologie, a decis să-și retragă reclamele de la Jocurile Olimpice după spectacolul în care au participat artiști drag queen și dansatori, despre care s-a spus că a parodiat „Cina cea de Taină” la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.

  • Compania, cu sediul în Mississippi, a anunțat sâmbătă, 27 iulie, că renunță la asocierea cu Jocurile, la câteva ore după ce spectacolul a stârnit indignare la nivel global.
  • C Spire a refuzat să precizeze în fața presei ce tip de reclame au fost retrase sau ce sumă au cheltuit pentru a participa la acest eveniment mondial, conform nypost.com.

„Am fost șocați de batjocorirea «Cinei cea de Taină» în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. C Spire își va retrage reclamele de la Olimpiadă”, a scris compania pe rețelele de socializare.

Ce s-a întâmplat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

Mai mulți artiști francezi, în costumații ieșite din comun, au început un spectacol aliniați la baza podiumului, care semăna cu o masă lungă, într-o scenă ce părea să evoce „Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci.

În centru se afla o femeie cu o diademă mare de argint, asemănătoare unei aureole, zâmbind, în timp ce alți artiști priveau intens camera înainte de a începe o coregrafie.

Totuși, organizatorii Jocurilor Olimpice au precizat pe rețelele de socializare că nu e vorba de „Cina cea de taină”, iar punctul central al picturii aduse la viață este Dionysos, zeul grec al vinului, fertilității, ritualului religios și al teatrului, și nu Iisus Hristos sau discipolii săi.

„Interpretarea zeului grec Dionysius ne face să conștientizăm absurditatea violenței dintre ființele umane”, este mesajul postat pe contul de pe platforma „X” al Jocurilor Olimpice.

Reacția virulentă la imaginile de la Jocurile Olimpice

Președintele și CEO-ul companiei C Spire, Suzy Hays, a declarat într-un comunicat că nu „susține o parodie ofensatoare”, potrivit sursei citate anterior.

C Spire sprijină sportivii noștri care au muncit din greu pentru a face parte din Jocurile Olimpice. Cu toate acestea, nu vom susține o parodie ofensatoare și inacceptabilă a Cinei cea de Taină, motiv pentru care ne retragem reclamele de la Olimpiadă Suzy Hays

Matteo Salvini, viceprim-ministrul Italiei, a considerat scena drept „insultătoare și degradantă”, adăugând: „Organizatorii ceremoniei au pășit cu stângul, imaginându-și că pot deschide Jocurile Olimpice insultând milioane de creștini”.

„Pentru toți creștinii din lume care urmăresc ceremonia și s-au simțit insultați de această parodie drag queen a Cinei celei de Taină, să știți că nu Franța vorbește, ci o minoritate de stânga gata de orice provocare”, a declarat membra Parlamentului European, Marion Marechal, pe rețelele de socializare.

Thomas Jolly, directorul artistic, nu s-a inspirat din „Cina cea de Taină”

Directorul artistic al evenimentului, Thomas Jolly, a clarificat în cadrul unui interviu că scena era dedicată unei mari sărbători păgâne, legate de zeii Olimpului, potrivit libertatea.ro.

Cred că a fost destul de clar, Dionis apare pe această masă. El este acolo pentru că este zeul sărbătorii, al vinului, și tatăl Sequanei, zeița legată de râu (în cultura galo-romană, Sequana era zeița fluviului Sena, n.r). Ideea era mai degrabă de a avea o mare sărbătoare păgână legată de zeii Olimpului. Olimp… Olimpism. Thomas Jolly

Thomas Jolly a declarat că este uluit de aceste reacții negative.

„Scopul nostru nu a fost să fim subversivi. Nu am dorit niciodată să fim subversivi. Am vrut să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă să fim împreună.

Am vrut să includem pe toată lumea, atât de simplu. În Franța, avem libertatea creației, libertatea artistică. Suntem norocoși în Franța să trăim într-o țară liberă.

Nu am avut mesaje specifice pe care să doresc să le transmit. În Franța, suntem o republică, avem dreptul să iubim pe cine vrem, avem dreptul să nu fim credincioși, avem multe drepturi în Franța, și asta am vrut să transmit”, a declarat artistul, potrivit nypost.com.

Organizatorii și-au cerut scuze pentru confuzie

Creatorii spectacolului de deschidere al Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 au cerut scuze catolicilor și altor grupuri de creștini care s-au arătat revoltați de reinterpretarea faimoasei fresce murale „Cina cea de Taină”, pictată de Leonardo da Vinci.

„Ne-am dorit o ceremonie de deschidere în care să arătăm lumii valorile și principiile noastre, așa că am transmis un mesaj foarte tranșant”, a spus Tony Estanguet, președintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, conform gsp.ro.

„Nu am avut intenția de a jigni nicio comunitate religioasă”, a declarat Anne Deschamps, purtătoarea de cuvânt a Comitetului de Organizare.

Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența  grupei ideale  dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
Campionatul Mondial
19.09
Grupa care ne duce la Mondial Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM
Citește mai mult
Grupa care ne duce la Mondial  Cum ar arăta componența grupei ideale dacă astăzi ar avea loc tragerea la sorți pentru preliminariile CM 
„Săgețile” lui Dioszegi   Despre  Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Liga 1
19.09
„Săgețile” lui Dioszegi Despre Ștefănescu: „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Citește mai mult
„Săgețile” lui Dioszegi  Despre Ștefănescu : „Am crezut că are onoare” + Patronul FCSB, arătat și el cu degetul: „UEFA va verifica cluburile”
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu  Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
Cupa Romaniei
19.09
Cupa României A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj, Unirea Ungheni și Agricola Borcea
Citește mai mult
Cupa României  A fost programată tragerea la sorți: greii fotbalului românesc, față în față cu Sănătatea Cluj , Unirea Ungheni și Agricola Borcea 
U21 în Superliga  Cine le dă încredere  jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Liga 1
19.09
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri: FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5
Citește mai mult
U21 în Superliga Cine le dă încredere jucătorilor tineri : FCSB, CFR și Rapid nu prind TOP 5