Dan Udrea  Suporteri  de conjunctură 
Dan Udrea

Dan Udrea Suporteri de conjunctură

  • FCSB - Farul s-a jucat cu 6.700  de spectatori. FCSB - Sparta Praga se va disputa cu casa închisă
  • Diferența dintre cele două meciuri: primul e în Liga 1, al doilea decide echipa care merge în play-off-ul Champions League
  • Suporterul român alege să meargă la stadion în funcție de anumite condiții, nu impins doar de pasiunea și loialitatea pentru echipa favorită.

FCSB are mulți suporteri. Cei mai mulți. Dar și fanii ei sunt la fel precum ai tuturor celorlalte echipe de club din România: suporteri de conjunctură.

Care aleg să meargă pe stadion doar dacă sunt îndeplinite anumite criterii. Printre ele: importanța meciului, numele adversarei, forma de moment a echipei favorite, vremea, ora de disputare.

Dacă toate acestea sau majoritatea condițiilor sunt îndeplinite, atunci fanul decide să vadă meciul de pe stadion. Dacă nu, nu. Îl vede, dar undeva comod: în fața televizorului, din canapea, acasă, la terasă sau chiar în metrou, pe telefon.

FCSB: vineri, părăsită, marți, susținută

Suporterul român nu are tradiția celui englez sau german. Care merge la stadion pentru că joacă echipa cu care simpatizează. Și punct. Ei sunt puțin spre deloc interesați de cine e oaspete și ce miză are meciul. Se duc la meci!

În decurs de 4 zile, chiar FCSB, cea mai iubită echipă din țară, oferă cel mai solid argument în favoarea ideii că fanii de la noi din țară sunt de conjunctură. Nu privind apartenența la un club, ci în obișnuința de a fi pe stadion.

FCSB - Farul și FCSB - Sparta Praga sunt exemplele care susțin cel mai bine argumentația de mai sus.

Fanii FCSB preferă meciurile cu miză (foto: Imago) Fanii FCSB preferă meciurile cu miză (foto: Imago)
Fanii FCSB preferă meciurile cu miză (foto: Imago)

La primul joc, disputat vineri aseară, au fost prezenți 6.700 de spectatori, la cel de marți, cu campioana Cehiei, vor fi aproape 30.000. Sold-out. 

Când a existat miză cu Farul, în tribune au fost 30.000

  • FCSB - Farul nu e orice meci din Liga 1. E chiar duelul ultimelor două campioane. Un FCSB - Poli Iași sau FCSB - Unirea Slobozia s-ar fi încadrat în categoria jocurilor lipsite de atractivitate. Nu și FCSB - Farul.
  • FCSB - Sparta Praga are o miză infinit mai mare. Confruntarea cu Farul nu prea contează ca importanță. E doar etapa a 5-a, mai sunt ale 35. Cu Sparta se decide prezența în play-off-ul de Champions League. 
  • La precedentul FCSB - Farul, disputat în luna aprilie, pe Arena Națională, FCSB avea nevoie de un egal pentru a fi matematic campioană. Titlul era practic câștigat, dar acela era un meci cu miză, fiindcă se producea efectiv cucerirea titlului. Și au fost prezenți 30.000 de spectatori!

3 argumente pro meciul cu Farul

Nu există nici un alt argument, în afara mizei diferite, pentru care un fan să aleagă să meargă la stadion la meciul cu Sparta și la cel cu Farul nu. Argumentele:

  1. Se joacă pe același stadion, nici o diferență din punct de vedere al arenei.
  2. Prețurile biletelor la meciul cu Farul sunt mai mici. 30 de lei la peluză, la inelul 1, cu 25% sub cele de la duelul cu Sparta. 50 de lei la tribuna I, inelul 1, cu peste 30% mai mici decât marți în UCL
  3. Ziua și ora sunt mai convenabile pentru meciul de campionat. Se joacă vineri seară, cu începere de la 21:00. Cu Sparta se joacă marți, urmează zi lucrătoare, iar debutul meciului e 21:30, cu șanse de a fi prelungiri, ceea ce ar însemna ca finalul să treacă de miezul nopții.

Axa conjuncturii: FCSB-Dinamo-Rapid-Craiova

Cu toate acestea, diferența de prezență e mare. De fapt, e imensă. Dacă situația aceasta ar avea loc în Germania, s-ar traduce așa: la un meci de campionat Bayern Munchen - Bayer Leverkusen, pe stadion ar fi în jur de 16.000 de spectatori, iar la un duel cu Real Madrid, din Champions League, arena de 75.000 de locuri ar fi plină.

Același lucru și pentru Premier League: la un Liverpool - Tottenham să fie sub 15.000 de spectator, iar la un Liverpool - PSG să se umple stadionul.

Este dovada că suporterii din România nu au cultura de a merge la stadion exclusiv pentru că e meciul în care echipa lor evoluează. E valabil pentru orice club cu un bazin mare de fani.

Craiova umple arena dacă adversară e FCSB sau dacă e în lupta la titlu, Giuleștiul n-a mai fost plin și la meciul cu Sepsi, de vină e startul ratat de campionat, în vreme ce Dinamo e capabilă să umple Arena Națională la un derby, după care să nu facă sold out pe Arcul de Triumf, unde capacitatea e de numai 7.500 de locuri.

Formidabilul exemplu din Zweite Bundesliga

Nu doar că suntem departe de marile campionate, dar ceea ce se întâmplă, de exemplu, în liga secundă din Germania, arată perfect cum ar trebui să fie definită pasiunea și să fie însușită și de suporterii din România.

Echipele cu cel mai mic număr de abonamente vândute pentru noul sezon au atins borna 5.000, e vorba despre Elverum și Regensburg.

Primele 4 trec de 100.000, iar prima jumătate sare de 200.000. Stadioanele sunt pline etapă de etapă, indiferent dacă meciul e Hamburg - Kaiserslautern sau Ulm - Munster.

În sezonul trecut, au fost două etape de Zweite în care numărul spectatorilor l-a depășit pe cel din Bundesliga.

Așa arată pasiunea și loialitatea 100% pentru echipa favorită. Nu cu drumuri la stadion doar la derby-uri, meciuri europene sau când nu plouă, nu bate vîntul și clubul anunță gratuități la bilete.

Ședință la PAOK înainte de FCSB Ce le-a spus patronul clubului lui  Răzvan Lucescu  și jucătorilor: „Niciodată n-a fost așa”
Europa League
13:08
Ședință la PAOK înainte de FCSBCe le-a spus patronul clubului lui Răzvan Lucescu și jucătorilor: „Niciodată n-a fost așa”
Citește mai mult
Ședință la PAOK înainte de FCSB Ce le-a spus patronul clubului lui Răzvan Lucescu și jucătorilor: „Niciodată n-a fost așa”
Noapte lungă pe „Arc”  Cum au rămas tribunele după incidentele de la  Dinamo - Botoșani
Liga 1
14:52
Noapte lungă pe „Arc” Cum au rămas tribunele după incidentele de la Dinamo - Botoșani
Citește mai mult
Noapte lungă pe „Arc”  Cum au rămas tribunele după incidentele de la Dinamo - Botoșani
Cum se simte Emeric Ienei   Sandu Boc  a vorbit despre legendarul antrenor: „I-au pus un stimulator cardiac”
Liga 1
12:31
Cum se simte Emeric Ienei Sandu Boc a vorbit despre legendarul antrenor: „I-au pus un stimulator cardiac”
Citește mai mult
Cum se simte Emeric Ienei  Sandu Boc a vorbit despre legendarul antrenor: „I-au pus un stimulator cardiac”
Halep revine mai repede  Simona va juca săptămâna viitoare la turneul WTA 125 de la  Hong Kong : „Mulțumesc pentru wild card”
Tenis
13:39
Halep revine mai repede Simona va juca săptămâna viitoare la turneul WTA 125 de la Hong Kong: „Mulțumesc pentru wild card”
Citește mai mult
Halep revine mai repede  Simona va juca săptămâna viitoare la turneul WTA 125 de la Hong Kong : „Mulțumesc pentru wild card”
WADA, apel la TAS în cazul Sinner  Agenția Mondială Antidoping cere  suspendarea  liderului ATP pentru 1-2 ani
Tenis
14:14
WADA, apel la TAS în cazul Sinner Agenția Mondială Antidoping cere suspendarea liderului ATP pentru 1-2 ani
Citește mai mult
WADA, apel la TAS în cazul Sinner  Agenția Mondială Antidoping cere suspendarea liderului ATP pentru 1-2 ani
Porți închise la Derby de România?  Gest inconștient: un scaun a zburat  pe lângă capul  „tușierului” la Dinamo - Botoșani
Liga 1
00:10
Porți închise la Derby de România? Gest inconștient: un scaun a zburat pe lângă capul „tușierului” la Dinamo - Botoșani
Citește mai mult
Porți închise la Derby de România?  Gest inconștient: un scaun a zburat pe lângă capul „tușierului” la Dinamo - Botoșani
Golubovic, ce gafă   VIDEO . Faza care a decis  Dinamo - Botoșani : eroarea portarului + golul fără emoții marcat de Florescu
Liga 1
27.09
Golubovic, ce gafă VIDEO. Faza care a decis Dinamo - Botoșani: eroarea portarului + golul fără emoții marcat de Florescu
Citește mai mult
Golubovic, ce gafă   VIDEO . Faza care a decis Dinamo - Botoșani : eroarea portarului + golul fără emoții marcat de Florescu
Opruț, „așteptat” de Vădana  Fundașul lui Dinamo susține că arbitrul l-a eliminat pentru  a se răzbuna : „Sunt ferm convins”
Liga 1
09:05
Opruț, „așteptat” de Vădana Fundașul lui Dinamo susține că arbitrul l-a eliminat pentru a se răzbuna: „Sunt ferm convins”
Citește mai mult
Opruț, „așteptat” de Vădana  Fundașul lui Dinamo susține că arbitrul l-a eliminat pentru a se răzbuna : „Sunt ferm convins”