IOANA MIHALCEA:  Jude,  omul din arenă
Ioana Mihalcea

IOANA MIHALCEA: Jude, omul din arenă

  • Și? Ne-am săturat de „Hey, Jude”? No way! 

Southgate a devenit un meme ambulant, cu talentul lui de a transforma cei mai buni jucători din Anglia, Germania și Spania în piese inutile, cu insistența că nu poate gândi strategia câștigătoare fără o rezervă de la West Ham („Facem experimente deoarece nu avem un înlocuitor firesc pentru Kalvin Phillips”) și lipsa de inspirație la schimbări. Deși...

7 meciuri eliminatorii
a câștigat Southgate la turneele majore unde a fost prezent cu Anglia, mai multe decât toți managerii naționalei din 1966 până în prezent la un loc: semifinală CM 2018, finala EURO 2021, sfert CM 2022, sfert EURO 2024

În orice caz, Anglia e penibilă și are noroc. Dar Anglia îl are și pe Bellingham. Așa că Anglia e în sferturi la EURO. Unde va fi testată serios, poate pentru prima dată, de Elveția.

Atitudine de personaj principal

Real Madrid credea ca „noul Ronaldo” e Vinicius. Apoi, Mbappe. Dar nu, dacă vreți neapărat un nou CR7, acela este Jude. Un fotbalist inteligent, pe teren și în afara lui, cu încredere de sine, cu personalitate, care poartă tot timpul cu el acea aură de aroganță pozitivă și de „main character energy” care îl va face un superstar. Nu mulți o au, și mai puțini știu s-o folosească fără să devină ridicoli. 

ADN-ul Real Madrid al lui Bellingham, cu gol în prelungiri, la primul șut pe poartă al Angliei - în 90+5!, îl scoate în evidență și mai mult. 

Omul meciului, a doua oară MVP la EURO, care nu se teme să vină la interviuri și să spună ce gândește, cu tupeu și curaj. O gură de aer proaspăt într-o lume în care auzim prea des „A fost un meci greu, dar am arătat că avem caracter”. 

Bellingham a luat-o personal

Jude, 21 de ani împliniți ieri, strigă după gol către public, către presă, către critici de tot felul: „Who else?” („Cine altcineva?”). De două ori, în caz că nu a fost auzit de prima dată. 

Jude vine la interviuri și povestește cum se motivează refuzând să ignore criticile și folosindu-le drept combustibil:

„Eu îmi scriu propria poveste. Știu ce pot arăta în astfel de momente. Indiferent ce spun oamenii, eu am demonstrat-o deja la Real Madrid și pentru Anglia. Sunt fericit să-mi ajut echipa. 

Să joci pentru Anglia ar trebui să fie o mare mândrie pentru fotbaliști, și este, dar e dificil, e o presiune intensă, fanii așteaptă multe de la noi, indiferent ce se întâmplă. 

Oamenii vorbesc mult și uneori chiar trebuie să o iei personal. Muncim foarte mult, însă uneori nu ne iese și auzim că fanii ne apostrofează. Dar poți folosi asta [ca motivație]. Și e bine că prin momente precum cel din seara asta le mai dai peste nas câte unora!”.

Dacă aș fi încercat eu acel gol, cred că-mi rupeam spatele. Bravo lui, un moment special Declan Rice, mijlocaș Anglia

„Nu există trudă fără greșeli și neajunsuri”

Jude postează imediat după meci un citat din Theodore Roosevelt, despre curaj și critici, parte din discursul fostului președinte american la Sorbona, pe 23 aprilie 1910:

„Nu criticii contează, nici cei care arată cu degetul când omul puternic se poticnește sau când putea face lucrurile mai bine.

Meritul este al celui care este de fapt în arenă, a cărui față este murdară de praf, sudoare și sânge; care luptă cu curaj; care greșește, care eșuează iar și iar, pentru că nu există trudă fără greșeli și neajunsuri; dar care se chinuie să își îndeplinească misiunea; care este plin de entuziasm, de devotament; care se dedică unei cauze demne.

Care la final va cunoaște, în cel mai bun caz, triumful unei reușite importante sau, în cel mai rău caz, va eșua îndrăznind lucruri extraordinare, pentru ca locul său să nu fie niciodată alături de acele suflete reci și fricoase, care nu cunosc nici victoria, nici înfrângerea”

Cuvinte ce explică singure mentalitatea care l-a adus pe Bellingham până aici.

*******

În aprilie învăța ce înseamnă „chilena”, în iunie a perfecționat-o

Un moment inedit, în lumina execuției cu Slovacia: la un antrenament al lui Real Madrid din primăvară, Jude l-a întrebat pe Lucas Vazquez ce înseamnă „chilena”, iar acesta i-a explicat - „bicicletă”.

Bellingham cu Slovacia:

  • Cele mai multe dueluri câștigate - 11
  • Cele mai multe atingeri ale balonului în careul advers - 9
  • Cele mai multe tacklinguri - 4
  • Cele mai multe lovituri libere obținute - 3
  • Acuratețea paselor - 87%

Și haterii devin fani!

Aguero, care scrisese după golul victoriei marcat de englez în El Clasico „Ce norocos e Bellingham ăsta, omule, ce noroc are…”, a aplaudat reușita cu Slovacia, ceea ce l-a făcut pe un microbist să comenteze amuzat: „Jude are nevoie de hateri noi, pentru că cei vechi devin fanii lui”😁

alt-text alt-text

Bellingham are 6 goluri înscrise după minutul 90 în acest sezon pentru Real Madrid și Anglia:

  • 90+5 cu Getafe, golul victoriei
  • 90+4 cu Union Berlin, golul victoriei
  • 90+2 cu Barcelona, golul victoriei
  • 90+5 cu Belgia, gol egalizator
  • 90+1 cu Barcelona, golul victoriei
  • 90+5 cu Slovacia, gol egalizator

Și-a cucerit căpitanul

Harry Kane a vrut neapărat să facă gestul trademark al lui Jude alături de el, după gol:

Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda »  „Zidul galben”  a refuzat să părăsească stadionul
EURO 2024
02.07
Ștergeți-vă lacrimile!Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Citește mai mult
Ștergeți-vă lacrimile! Imagini copleșitoare cu „tricolorii” după înfrângerea cu Olanda » „Zidul galben” a refuzat să părăsească stadionul
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează  Spania - Germania !
EURO 2024
02.07
Program complet sferturiCum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania!
Citește mai mult
Program complet sferturi Cum arată duelurile pentru semifinale la Euro 2024: urmează Spania - Germania !
MÂNDRI DE VOI!   România  e învinsă de Olanda în optimile Euro 2024, dar se întoarce acasă cu capul sus
Nationala
02.07
MÂNDRI DE VOI! România e învinsă de Olanda în optimile Euro 2024, dar se întoarce acasă cu capul sus
Citește mai mult
MÂNDRI DE VOI! România e învinsă de Olanda în optimile Euro 2024, dar se întoarce acasă cu capul sus
Program Superliga 2024 - 2025  Când se joacă derby-urile , cum arată țintarul complet al Ligii 1
Liga 1
01.07
Program Superliga 2024 - 2025Când se joacă derby-urile, cum arată țintarul complet al Ligii 1
Citește mai mult
Program Superliga 2024 - 2025 Când se joacă derby-urile , cum arată țintarul complet al Ligii 1