CÂT COSTĂ EURO?  GOLAZO.ro are detaliile financiare, de organizare, cantonament și componență a delegației României la Euro
CÂT COSTĂ EURO? GOLAZO.ro are detaliile

CÂT COSTĂ EURO? GOLAZO.ro are detaliile financiare, de organizare, cantonament și componență a delegației României la Euro

  • Echipa națională a României va pleca pe 10 iunie către Germania. Întreaga operațiune EURO 2024 o va costa pe FRF peste 2 milioane de euro
  • În hotel cu naționala vor sta doar cei din boardul FRF, nu și restul delegației, însă nici măcar șefii Federației nu vor avea acces pe culoarele etajelor unde sunt cazați fotbaliștii
  • Doar amenajarea sălii de forță și mutatului bicicletelor de spinning de la hotel la terenul de antrenament au costat-o pe FRF în jur de 50.000 de euro

Mai puțin de două săptămâni o mai despart pe România de debutul la Campionatul European. Vom începe cu Ucraina, la Munchen, pe 17 iunie. Până atunci, tricolorii vor susține două amicale, cu Bulgaria (4 iunie) și cu Liechtenstein (7 iunie), apoi, după alte două zile petrecute la Mogoșoaia, vor decola spre Germania.

GOLAZO.ro a aflat toate detaliile financiare ale participării la acest European, dar și modul în care s-a organizat deplasare.

România la Euro 2024 - detalii financiare 

Bonusul de care FRF e sigură din partea UEFA, pentru participarea la Euro, este de 9,25 milioane euro. În jur de 7 milioane de euro au fost virați acum două luni în conturile forului condus de Burleanu, iar din această sumă Federația a plătit primele de calificare ale jucătorilor.

Spre deosebire de Euro 2016, acum bonusul pentru fotbaliști și staff a crescut cu mai bine de 20%: de la 3,3 milioane acum 8 ani la 4 milioane în prezent.

În privința oficialilor FRF, nimeni nu a primit până în acest moment nici o sumă. Premierea se va efectua abia după ce se va încasa și a doua tranșă, în luna august.

  • La Euro 2016, Răzvan Burleanu a încasat 90.000 de euro, 50% din cel mai mare bonus al jucătorilor: Chiricheș și Dragoș Grigore.
  • La Euro 2008, Mircea Sandu a încasat 115.000 de euro, 100% din cel mai mare bonus al unui fotbalist, iar Adalbert Kassai și Ionuț Lupescu s-au ales cu câte 110.000 euro

În afara celor 4 milioane de euro destinate primelor, FRF a cheltuit sau urmează să cheltuiască peste 2.000.000 de euro  pentru tot ce înseamnă deplasarea și șederea în Germania. 

Tranșa a doua pe care UEFA o va achita Federației lui Burleanu va cuprinde, pe lângă restul rămas de plată din bonusul inițial (aprox. 2 milioane de euro), și alte eventuale bonusuri pentru performanța de la turneul final. Acestea sunt:

  • Egal în grupă: 500.000 euro
  • Victorie în grupă: 1.000.000
  • Calificare optimi: 1.500.000
  • Calificare sferturi: 2.500.000
  • Calificare semifinale: 4.000.000
  • Finalistă: 5.000.000
  • Câștigătoare: 8.000.000

România la Euro 2024 - detalii despre delegație

FRF va avea un număr record de persoane la Euro. Tocmai pentru că e vorba despre o delegație extrem de mare, transportul acolo se va face în 3 etape:

  1. Primii care vor pleca spre Germania vor fi cei din zona non-sportivă. Exemplu: responsabilii pentru securitate sau media vor ajunge acolo încă din 7 iunie. Cu autocarul vor merge și cei care vor transporta materialele de care e nevoie la antrenamente sau la sala de forță.
  2. Apoi, pe 10 iunie după-amiază, echipa națională va decola la bordul unui charter. În avion vor urca jucătorii, staff-ul tehnic și cei din boardul de conducere al FRF, aceștia din urmă nu mai mult de 8-10 persoane.
  3. În 15 iunie, tot cu avionul, vor pleca de la București toți membrii Comitetului Executiv, dar și reprezentanții sponsorilor FRF. În contractele de sponsorizare sunt specificate clauze prin care FRF se angajează să includă în delegație 1-2 persoane desemnate de sponsori atunci când se joacă astfel de mari competiții.

Cine face parte din Comitetul Executiv al FRF

  • Răzvan Burleanu - președinte FRF
  • Gino Iorgulescu - prim vicepreședinte FRF
  • Octavian Goga - vicepreședinte FRF
  • Valeriu Argăseală - reprezentant Liga 1 (președinte FCSB)
  • Daniel Niculae - reprezentant Liga 1 (președinte la Rapid, încă în acte)
  • Cristian Tănase - reprezentant Liga 2 (președinte Chiajna)
  • Mariusi Burcă - reprezentant Liga 2 (președinte Metaloglobus)
  • Mihai Dăscălescu - reprezentant Liga 3 (președinte Unirea Alba Iulia)
  • Florin Spânu - reprezentant Liga 3 (președinte la ACSO Filiași)
  • Cătălin Cighir - reprezentant cluburi copii și juniori (director LPS Buzău)
  • Cristian Vornicu - reprezentant fotbal în sală (președinte la Ceahlăul - fotbal în sală)
  • Alin Ciobanu - reprezentant fotbal feminin (președinte U Olimpia Cluj)
  • Kyros Vassaras - președinte CCA
  • Emilian Hulubei - președintele sindicatului fotbaliștilor (AFAN)
  • Mihai Stoichiță - președinte Comisia Tehnică FRF

România la Euro 2024 - detalii despre cazare în Germania

Costurile mari ale prezenței României la Euro sunt date și de faptul că hotelul unde e cazată echipa națională a fost luat în exclusivitate. La Wurzburg vor sta doar jucătorii, antrenorii și boardul FRF. Restul delegației nici măcar nu va avea cazare în aceeași localitate. 

O solicitare specială a lui Edi Iordănescu a fost aceea ca nici un șef al FRF să nu aibă acces în zona camerelor jucătorilor. Nici măcar pe holurile acelor etaje!

50.000 de euro
au costat bicicletele spinning și amenajarea sălii de forță

A fost nevoie inclusiv de amenajarea sălii de forță de la hotel. Iar bicicletele pe care jucătorii se încălzesc înainte de antrenamentul propriu-zis au trebuit mutate de la hotel la teren.

Argumentul? Distanța respectivă se parcurge în 12-13 minute cu autocarul, așa că dacă încălzirea s-ar face la cazare, până când jucătorii ar ajunge la teren ei s-ar “răci” și n-ar avea tonusul optim pentru antrenament.

Doar pentru acest artificiu de demontare-transport-instalare a bicicletelor respective și a modernizării sălii de forță, FRF a cheltuit în jur de 50.000 de euro!

Belgia a cheltuit 1 milion de euro pe amenajări

Suma e însă măruntă pe lângă cheltuielile enorme suportate de alte naționale. De exemplu, Belgia, care ar fi vrut să stea fix în hotelul unde va fi România, a aplicat prea târziu în sistemul deschis de UEFA și a fost obligată să se mute la altă locație. Unde a trebuit să facă amenajări, inclusiv construirea unei piscine și amplasare de aparate de aer condiționat în valoare de 1 milion de euro!

România a fost avantajată că a aplicat în sistemul de cazare al UEFA foarte devreme pentru hotelul respectiv. Astfel, chiar imediat după ce România a fost scoasă din urnă la tragerea la sorți,  sistemul i-a alocat prima opțiune de alegere a stabilimentului din Wurzburg. 

Cătălin Gheorghiu, fost ziarist sportiv care ocupă acum funcția de team-manager al echipei naționale, a făcut deja 7-8 vizite în Germania, pentru a aranja toate detaliile legate de deplasare, cazare și alte formalități.

România la Euro 2024 - deplasarea la meciuri

România se va folosi de tren pentru două dintre cele 3 deplasări în orașele în care va disputa meciurile din faza grupelor: la Munchen și la Koln. 

Tren de mare viteză, garnitură specială

Se va merge pe varianta propusă de organizatori, și anume o garnitură specială și exclusivă, fără nicio oprire între orașe. Spre deosebire de celelalte trenuri, care mai pot avea întârzieri din cauza fluxului imens de suporteri, liniile destinate echipelor vor avea prioritate pentru a respecta la fix orarul de deplasare. Vor fi trenuri de mare viteză, care vor circula chiar și cu peste 350 Km/h.

În schimb, pentru meciul de la Frankfurt, cu Slovacia, de pe 26 iunie, se va merge cu autocarul. Conform simulărilor făcute de reprezentanții FRF, deplasarea între Wurzburg și Frankfurt nu va depăși o oră. 

Program: meciurile României la Euro 2024

17 iunie, ora 16:00 România - Ucraina

22 iunie, ora 22:00 Belgia - România

26 iunie, ora 19:00 Slovacia - România

„Ajută-mă, tata!” Jennifer Dossey, interviu emoționant în Germania pentru GOLAZO.ro
Special
13:30
„Ajută-mă, tata!” Jennifer Dossey, interviu emoționant în Germania pentru GOLAZO.ro
Citește mai mult
„Ajută-mă, tata!” Jennifer Dossey, interviu emoționant în Germania pentru GOLAZO.ro
Go, România! O legendă a Angliei mizează pe ai noștri să provoace marea surpriză din optimile EURO 2024
EURO 2024
13:02
Go, România! O legendă a Angliei mizează pe ai noștri să provoace marea surpriză din optimile EURO 2024
Citește mai mult
Go, România! O legendă a Angliei mizează pe ai noștri să provoace marea surpriză din optimile EURO 2024
Bilete  FRF a solicitat mai multe locuri pentru fanii români la meciul cu Olanda. Răspunsul dat de UEFA
Nationala
28.06
Bilete FRF a solicitat mai multe locuri pentru fanii români la meciul cu Olanda. Răspunsul dat de UEFA
Citește mai mult
Bilete FRF a solicitat mai multe locuri pentru fanii români la meciul cu Olanda. Răspunsul dat de UEFA
WimbledonRomânia va avea 6 jucătoare pe tabloul principal! Pe cine vor întâlni în primul tur
Tenis
28.06
WimbledonRomânia va avea 6 jucătoare pe tabloul principal! Pe cine vor întâlni în primul tur
Citește mai mult
WimbledonRomânia va avea 6 jucătoare pe tabloul principal! Pe cine vor întâlni în primul tur