Dan Udrea   Ce urmărește  Șumudică?  

Dan Udrea Ce urmărește Șumudică?

  • Orice poți spune despre Marius Șumudică, un singur lucru n-ai cum să-i contești, sub nici o formă: șmecheria! Înainte de a fi antrenor, Șumudică e șmecher. 

Ce a fost în vestiar, după 0-2 cu Botoșani

Precizarea e importantă, tocmai ca să avem contextul întreg al evenimentelor petrecute în vestiarul Rapidului, imediat după eșecul de la Botoșani.

Șumudică le-a vorbit jucătorilor despre intenția lui de a pleca de la echipă. De a demisiona. Motivul? El e antrenor mare, are un CV, nu se poate face de râs la Rapid, dacă jucătorii sunt indolenți, dacă jucătorii nu au atitudine, dacă, dacă, dacă… Și a plecat apoi din vestiar. 

Ce vrea, de fapt, Șumudică, prin această poziționare? E șmecherie, e cacealma sau chiar așa trebuie să procedeze un antrenor care vrea să scoată echipa din criză?

Sunt întrebări care trebuie puse, fiindcă de cum arată răspunsurile va depinde chiar viitorul pe termen scurt al echipei.

Evident că Șumudică e șmecher. A mutat întreaga responsabilitate în cârca fotbaliștilor. Ceva de genul: „Eu sunt antrenor bun, dar voi nu vreți să mă ajutați. Fie mă ajutați, fie eu vă las. Treaba voastră, voi pierdeți!”.

Ce vrea Șumudică: să nu fie găsit el vinovat

Pe termen scurt, chiar foarte, foarte scurt, tactica lui Șumudică a dat roade. Săpunaru a venit la flash-interviul de după meciul cu Botoșani și a spus că „e momentul ca și noi, jucătorii, să ne asumăm, fiindcă dacă doar antrenorii o fac, nu realizăm nimic”.

Cu alte cuvinte: acum, jucătorii sunt de vină, ei trebuie să o scoată, antrenorul e nevinovat. Șumudică e exonerat!

Marius Șumudică Marius Șumudică
Marius Șumudică

Săpunaru n-a avut un asemenea discurs în mandatul lui Lennon, când echipa era într-o criză asemănătoare. Și de joc, dar și de rezultate.

Atunci, însă, Săpunaru era rezervă, statut pe care Șumudică i l-a schimbat imediat, în cel de titular. Iar acum, chiar Săpunaru spune că nu antrenorul e responsabil. Așa merg lucrurile în fotbalul nostru. O mână spală pe alta. Și invers.

Doar în România, jucătorilor li se cere să joace pentru antrenor

Pe scurt, strategia lui Șumudică a reușit. Jucătorii fac front comun în jurul lui. Conducerea la fel. Tertipul la care a apelat a funcționat. Întrebarea e dacă pe termen lung, genul acesta de cacealma face parte din CV-ul unui mare tehnician.

Afară, sunt echipe mari care trec prin perioade complicate. Tehnicienii de acolo caută soluții. La nivel de prim 11, de sistem, de așezare, de filosofie, de discuții individuale cu fotbaliștii.

Șumudică alege ceva ce doar prin România mai merge. Și anume: jucătorii să tragă pentru antrenor. Nu pentru că sunt fotbaliști, nu pentru că au contract, nu pentru apartenența la un club, la suporteri sau pentru că își doresc performanță. Nu, ei trebuie să o facă pentru antrenor.

Orice alt tehnician era la Rapid ar fi fost contestat și i s-ar fi cerut demisia după meciul de la Botoșani și după rezultatele din ultimele 6 etape. Dovadă e și ce a pățit Lennon.

Șumudică a fost grațiat de suporteri doar pentru că e văzut ca unul de-ai lor. Rezultatele sunt însă foarte slabe, jocul la fel. Baghet magic n-a funcționat. În schimb, șmecheria da. 

Comparația Bergodi - Șumudică

Anul trecut, după 12 etape, Rapid avea cu 40% mai multe puncte decât acum. 22 atunci, doar 13 acum! Era antrenor Bergodi, cel pe care mulți, inclusiv ziariști, au încercat să-l convingă, chiar să-l oblige să nu vină în Giulești, scopul respectivilor fiind unul singur: să ajungă „principal” favoritul lor, Șumudică.

Italianul însă a făcut o treabă bună, pentru că nu era preocupat de șmecherie, ci de cum antrenează echipa. Chiar și modul în care Bergodi a părăsit Giuleștiul a fost o demonstrație de bun-simț. În tăcere, fără acuze, fără noroi, fără zoaie. Doar cu multă demnitate. 

Ceea ce e cu adevărat dramatic pentru Șumudică e altceva. Nu faptul că stilul său alunecos a ieșit iarăși la suprafață, ci că inclusiv rapidiști adevărați au început să aibă îndoieli în ceea ce îl privește.

Caterinca, limbajul colorat, dansurile de la marginea terenului, lingușeala la adresa patronului din conferințele de presă, toate au o limită, la un moment dat. Iar dacă suporteri de o viață ai Giuleștiului au început să strâmbe din nas la ce face Șumudică, atunci problema e doar la antrenor, nu în altă parte. 

Când va expira șmecheria, Șumudică își va pierde calitatea nr. 1

E adevărat, nu e doar Șumudică vinovat de văgăuna în care e acum echipa, dar nici nu poate fi dat la o parte de pe lista responsabililor.

După victoria de la Clinceni, flash-interviul a avut o durată record. Gura nu-i mai tăcea. Își asuma multe merite. Acum, la primul rezultat dezastruos aruncă totul în brațele jucătorilor.

A făcut până la urmă ceea ce îl definește. Așa e el construit. Așa a fost și așa s-a comportat mereu.

Momentul însă în care șmecheria își va pierde termenul de valabilitate și în fotbalul românesc, pentru că afară e expirată de mult timp, se apropie. Și atunci, Șumudică va rămâne fără principala lui calitate!

„În curând vom fi Steaua”  Care este  statusul procesului  pentru marcă: „Nu ne batem joc”
Liga 1
21:31
„În curând vom fi Steaua” Care este statusul procesului pentru marcă: „Nu ne batem joc”
Citește mai mult
„În curând vom fi Steaua”  Care este statusul procesului pentru marcă: „Nu ne batem joc”
Dat afară din Superligă!   Clubul a anunțat rezilierea contractului, după doar 6 luni
Liga 1
20:57
Dat afară din Superligă! Clubul a anunțat rezilierea contractului, după doar 6 luni
Citește mai mult
Dat afară din Superligă!   Clubul a anunțat rezilierea contractului, după doar 6 luni
Șut are ruptură!  Mijlocașul va părăsi cantonamentul naționalei și va pleca la „vraciul”  Marijana.  Ce șanse are  să joace în Dinamo - FCSB
Liga 1
18:51
Șut are ruptură! Mijlocașul va părăsi cantonamentul naționalei și va pleca la „vraciul” Marijana. Ce șanse are să joace în Dinamo - FCSB
Citește mai mult
Șut are ruptură!  Mijlocașul va părăsi cantonamentul naționalei și va pleca la „vraciul”  Marijana. Ce șanse are să joace în Dinamo - FCSB
Păcălit de impresari, a dormit pe străzi  Fotbalistul ajuns în Liga 3 spune că  nu renunță : „Vreau să devin profesionist”
Liga 3
18:43
Păcălit de impresari, a dormit pe străzi Fotbalistul ajuns în Liga 3 spune că nu renunță: „Vreau să devin profesionist”
Citește mai mult
Păcălit de impresari, a dormit pe străzi  Fotbalistul ajuns în Liga 3 spune că nu renunță : „Vreau să devin profesionist”
Convocare surpriză  Mircea Lucescu  a anunțat cine e jucătorul chemat în locul lui Șut
Nationala
19:58
Convocare surprizăMircea Lucescu a anunțat cine e jucătorul chemat în locul lui Șut
Citește mai mult
Convocare surpriză Mircea Lucescu a anunțat cine e jucătorul chemat în locul lui Șut
„Zici că-i apicultor”😄   După Kounde, un alt star din naționala Franței  a surprins  prin ținută la reunirea „Les Bleus”
Campionate
20:55
„Zici că-i apicultor”😄 După Kounde, un alt star din naționala Franței a surprins prin ținută la reunirea „Les Bleus”
Citește mai mult
„Zici că-i apicultor”😄  După Kounde, un alt star din naționala Franței a surprins prin ținută la reunirea „Les Bleus”
Alex Dobre la Rapid    Oficial : giuleștenii l-au prezentat pe internaționalul român, care a fost dorit și de CFR
Stranieri
19:32
Alex Dobre la Rapid Oficial: giuleștenii l-au prezentat pe internaționalul român, care a fost dorit și de CFR
Citește mai mult
Alex Dobre la Rapid  Oficial : giuleștenii l-au prezentat pe internaționalul român, care a fost dorit și de CFR
Probleme la Sibiu  Acționarul principal de la Hermannstadt a decis  să se retragă : „Rezultatele vorbesc de la sine! Nu dai zile libere după ce iei 8 goluri”
Liga 1
19:07
Probleme la Sibiu Acționarul principal de la Hermannstadt a decis să se retragă: „Rezultatele vorbesc de la sine! Nu dai zile libere după ce iei 8 goluri”
Citește mai mult
Probleme la Sibiu  Acționarul principal de la Hermannstadt a decis să se retragă : „Rezultatele vorbesc de la sine! Nu dai zile libere după ce iei 8 goluri”