L-a egalat pe Phelps  O  înotătoare de 48 de ani  din Spania a ajuns la 28 de medalii la Jocurile Paralimpice
Teresa Perales (foto: Imago)

L-a egalat pe Phelps O înotătoare de 48 de ani din Spania a ajuns la 28 de medalii la Jocurile Paralimpice

  • Teresa Perales, 48 de ani, a scris istorie la Jocurile Paralimpice de la Paris, egalându-l pe legendarul Michael Phelps la numărul de medalii: 28.
  • În proba de 50 de metri spate, clasa S2 pentru persoanele cu handicap fizic, sportiva din Spania a câștigat bronzul (1:10.95). Pin Xiu Yip, din China, a luat aur (1:05.99), iar italianca Angela Procida a cucerit argintul (1:10.97).

Teresa Perales a terminat 7 ediții ale Jocurilor Paralimpice pe podium, scrie marca.com.

„Acest bronz are gustul unui record mondial pentru mine. În spatele acestei medalii e foarte multă istorie și foarte mult efort. Dedic acest record tuturor celor care continuă să spere până la sfârșit”, a spus înotătoarea spaniolă.

Nu mi-a păsat de ce medalie voi lua, voiam doar să ajung la 28. Este o medalie epică pentru tot ceea ce stă în spatele muncii de a ajunge la ea. A trebuit să mă reinventez și asta îmi amintește că suntem cu toții supraviețuitori și că putem reuși Teresa Perales

Când avea 19 ani, Teresa a fost diagnosticată cu neuropatie. Sportiva a rămas paraplegică. Ultima dată când a putut să meargă fără ajutor a fost în 1995.

De la Tokyo 2020, handicapul Teresei s-a agravat. A trebuit să se reinventeze, să înceapă de la zero după două decenii de succes și să învețe să înoate doar cu brațul drept, cel cu care înota mai greu până atunci, după cum mărturisește.

Și-a pierdut, practic, mobilitatea mâinii stângi, pe care o poartă acum cu o atelă neagră pe care sunt scrise toate edițiile Jocurilor la care a participat: de la Sydney 2000 la Paris 2024, scrie Marca.

28 de medalii
a adunat Teresa Perales la Jocurile Paralimpice: 7 de aur, 10 de argint și 11 de bronz

La ultimele Jocuri Paralimpice, Tokyo 2020, ea a concurat cu umărul stâng dislocat.

A reușit totuși să urce pe podium și să cucerească medalia de argint la 50 de metri spate S5, categoria ei obișnuită de concurs de la Sydney 2000.

La scurt timp, în 2000, sportiva a suferit o intervenție chirurgicală și a început să înoate cu un singur braț, cel drept. A fost reclasificată în clasa S2 pentru acest nou mod de a înota, dar în februarie 2024, la Campionatul Mondial de la Melbourne (Australia), a trebuit să fie testată din nou.

Specialiștii au decis ca ea să urce o categorie, la S3, lucru de care atât înotătoarea, cât și Comitetul Paralimpic Spaniol și Federația Spaniolă de Sport pentru Persoanele cu Dizabilități Fizice, de care depinde, nu au fost mulțumiți, scrie eldesmarque.com.

În luna aprilie, la Funchal, locul de desfășurare al Campionatelor Europene, înotătoarea aragoneză a fost nevoită să treacă din nou printr-un proces de clasificare cu scopul de a-i fi verificat din nou handicapul.

Obiectivul era să revină în clasa S2 și să concureze astfel de la egal la egal cu înotători cu condiții similare cu ale sale. A reușit să facă acest lucru, iar acum, cu bronzul de la 50 de metri spate, l-a egalat pe legendarul Michael Phelps.

Teresa Perales a câștigat aurul la Rio 2016, argintul la Beijing 2008 și Tokyo 2020 și bronzul la Sydney 2000 și Atena 2004 la 50 de metri spate.

SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”