„E ceva ciudat!”  Reacția lui Vasile Cîtea, președintele FRB: „ Excluderea boxulului  de la JO ar fi o lovitură foarte mare”
Box, la Jocurile Olimpice 2024 / Foto: Imago

„E ceva ciudat!” Reacția lui Vasile Cîtea, președintele FRB: „Excluderea boxulului de la JO ar fi o lovitură foarte mare”

  • Boxul ar putea fi eliminat de la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2023 (Statele Unite ale Americii).
  • La ediția de la Paris, boxul a fost una dintre cele mai controversate discipline, din pricina sportivelor bănuite că ar fi, de fapt, bărbați.

Scandalul iscat în aceste săptămâni nu a făcut decât să amplifice umbra în care se afla deja boxul amator la nivel mondial.

Există un conflict mai vechi între Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și IBA (Asociația Internațională de Box), din pricina finanțelor, problemelor de etică, dar și de arbitraj, care pare fără rezolvare în acest moment.

În plus, au apărut și problemele legate de gen, de la Paris, când două sportive bănuite că ar fi, de fapt, bărbați, au câștigat medaliile de aur.

Boxul nu e pe lista preliminară a JO de la Los Angeles

Președintele CIO, Thomas Bach, a declarat că boxul nu se află pe lista preliminară a sporturilor care vor fi prezente la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028.

Președintele Federației Române de Box, Vasile Cîtea, nu crede că va dispărea boxul din prim-planul Jocurilor Olimpice.

Momentan, nu cred că se va întâmpla lucrul ăsta. Se va găsi o alternativă. Nu știu încă dacă vom fi sau nu vom mai fi la Jocurile Olimpice.

Nu știm dacă actuala conducere a Federației Internaționale va găsi o soluție sau dacă i se va cere să găsească una”, a declarat Cîtea, conform iamsport.ro.

Vasile Cîtea: „Eu spun că e ciudat”

Acesta este de părere că IBA va trece printr-o transformare totală în următoarea perioadă, după întregul scandal de la Paris, iar prezența la Los Angeles nu va mai fi pusă sub semnul întrebării. Cel mai probabil, reforma va avea loc imediat după noile alegeri pentru șefia CIO, unde Thomas Bach nu mai vrea să continue.

Deocamdată nu avem o solicitare concretă în care să ni se spună să remediem asta și asta sau să schimbăm conducerea federației din anumite motive.

În 2021, ca și în 2024, campionatele de box au fost organizate de Comitetul Internațional Olimpic, calificările la fel, nu de federația internațională. De aceea eu spun că e ceva ciudat. Acum s-au încheiat Jocurile Olimpice, se vor trage concluziile, urmează și alegerile de la CIO.

Ar fi o lovitură foarte mare. Boxul este unul dintre sporturile primordiale, cu care au început aceste jocuri olimpice. Lupta cu pumnii, alergatul, aruncarea suliței și trasul cu arcul au fost din antichitate, iar acum din nu știu ce motive, să fie scoase. Clar se pot găsi soluții”, a adăugat Vasile Cîtea.

World Boxing, noua locomotivă?

Dacă IBA nu va primi haine noi, cu reglementări clare, care să ajute dezvoltarea acestui sport pe viitor, există posibilitatea ca o nouă organizație să preia frâiele: World Boxing.

Mai era o idee care se vântura, că ar exista o altă organizație paralelă, World Boxing, care ar fi recunoscută de către CIO, dacă îndeplinește condițiile de reprezentare, să aibă 50 de țări de pe trei continente minimum. Momentan sunt la 37”, a completat șeful FRB.

„Vine o generație de sportivi foarte valoroși”

Vasile Cîtea este de părere că România va califica sigur sportivi la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, deoarece are o generație tânără, foarte valoroasă, capabilă de lucruri mărețe la Los Angeles.

„Da, în mod sigur, atât la fete cât și la băieți. Vine o generație de sportivi foarte valoroși, care sunt crescuți în sistem centralizat, în centrele olimpice și au o altă mentalitate”, a completat Vasile Cîtea.

Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”