AmSud e Argentina! Naționala albicelestă  a cucerit iar Copa America , a 16-a oară. 1-0 în finală în fața Columbiei
Leo Messi, naționala Argentinei și încă o Copa America Foto: Instagram Seleccion Argentina

AmSud e Argentina!Naționala albicelestă a cucerit iar Copa America, a 16-a oară. 1-0 în finală în fața Columbiei

  • ARGENTINA - COLUMBIA 1-0 după prelungiri. Lautaro Martinez i-a oferit țării sale al doilea trofeu continental consecutiv în minutul 112. 
  • Argentina a cucerit Copa America în 2021, Cupa Mondială în 2022 și încă o dată Copa America acum, în 2024. Angel Di Maria se retrage în triumf, după meciul 145 la națională.
  • Leo Messi a ieșit accidentat, în minutul 65, după o leziune la glezna dreaptă. Căpitanul a părăsit terenul în lacrimi, aplaudat în picioare de fanii argentinieni.

Finala Copei America, Argentina - Columbia, ar fi trebuit să înceapă la 20:00 la Miami, 03:00 dimineața la București. 

În cele din urmă, din cauza incidentelor grave declanșate în jurul arenei Hard Rock, meciul decisiv al turneului sud-american a pornit cu o oră și 20 de minute mai târziu.

Leo Messi contra James Rodriguez pentru trofeu

Leo Messi spera să ofere naționalei albiceleste al 16-lea trofeu continental, al doilea consecutiv. 

Ar fi fost un frumos cadou la despărțirea de Angel Di Maria, aflat la partida cu numărul 145 pentru Argentina. Ultima. „El Fideo” a fost titularizat de selecționerul Lionel Scaloni. 

Dar și James Rodriguez voia și el să dăruiască țării sale victoria la Copa America. Ar fi fost doar al doilea triumf al Columbiei, la 23 de ani după precedentul.

Columbienii antrenați de un argentinian, neînvinși de 28 de meciuri

Fiicele lui Di Maria au adus mingea finalei și arbitrul brazilian Raphael Claus a fluierat startul.

Știa Messi că nu-i va fi ușor cu „los Cafeteros”. Antrenați de argentinianul Nestor Lorenzo, columbienii aveau 28 de meciuri în serie fără înfrângere (22 de succese, 6 egaluri). Nu mai pierduseră din 2 februarie 2022, de la 0-1 chiar pe terenul Argentinei, în preliminariile CM. 

Argentina fusese învinsă ultima oară pe 17 noiembrie, 0-2 cu Uruguay, tot în calificările pentru Mondial. 

Bară, Cordoba! Arias l-a faultat dur pe Messi

În secunda 38, Montiel a centrat și Julian Alvarez a greșit ținta. Adversarii au replicat prompt, primul șut pe poartă, Luis Diaz. Și, imediat, mingea lui Jhon Cordoba a șters bara. 

Columbienii au făcut presing, încercând să recupereze cât mai repede și să lanseze asaltul. Fundașii laterali au avansat mult, mai ales Santi Arias, pe dreapta, lansat mereu de căpitanul James.

Ofensiva albiceleste a fost mai previzibilă, Messi s-a văzut destul de puțin în prima repriză. 

Când a apărut la lumină, a fost pericol. În minutul 20, Julian Alvarez a blocat fără să vrea șutul propriului căpitan. Un sfert de oră mai târziu, Arias l-a atacat dur pe Messi, chiar dacă ambii ieșiseră din teren, prinzându-i glezna dreaptă sub picior. 

Leo a revenit șchiopătând. Nu se simțea prea bine când „centralul” a fluierat sfârșitul reprizei. 

„La Pulga” a ieșit în lacrimi, accidentat la gleznă

La pauză, a cântat Shakira, superba cântăreața columbiană. După recitalul ei au revenit jucătorii. Messi nu lipsea, durerea de la gleznă trecuse. 

Cum s-a reluat jocul, fundașul dreapta Arias a șutat direct spre colțul lung. Nu departe de bară. 

Argentina s-a întors în atac mai decisă, mai curajoasă. Mac Allister a cerut penalty pentru un henț în careul rivalilor, ignorat de arbitru, Di Maria a fost aproape de a deschide scorul, portarul Vargas respingând în corner. 

În minutul 65, Messi a alunecat, s-a accidentat iar la glezna dreaptă deja lovită de Arias și nu a mai putut continua.

A ieșit în lacrimi. I s-a pus gheață pe gleznă, dar el tot plângea, imagine a suferinței. 

Fanii l-au aplaudat în picioare și s-au înclinat în fața lui. A fost înlocuit de Nico Gonzalez. Banderola a preluat-o Di Maria. 

Lautaro a intrat în minutul 97 și a decis finala în 112. Lacrimi de fericire

Chiar Nico Gonzalez a înscris, dar Tagliafico era în ofsaid. Gol anulat. 

Di Maria a avut ocazia golului de trofeu, la o eroare a apărării columbiene. A fost oprit, în cele din urmă (90+1). 

Finala a continuat cu prelungiri. Nu se mai trecea la penaltyuri după 90 de minute. 

Același Nico Gonzalez a fost în fața golului la sfârșitul unei combinații Di Maria - De Paul. Vargas a prins mingea. 

Iar se îndreptau argentinienii spre loviturile de departajare, ca în finala Mondialului, când câștigaseră în fața Franței, 4-2, după 3-3 în timpul regulamentar. 

N-a mai fost nevoie de 11 metri. În minutul 112, Paredes a recuperat o minge la mijlocul terenului, i-a pasat lui Lo Celso, care a păstrat traiectoria verticală a acțiunii. Direct spre Lautaro Martinez. Singur cu portarul, Lautaro n-a ratat. 1-0. A intrat în minutul 97 și a decis finala în 112. 

A fost golul unui alt triumf al Argentinei. Campioana AmSud în 2021, regina lumii în 2022 și acum încă o dată câștigătoarea Copei America. America de Sud e Argentina!

La sfârșit, și Messi râdea. Leo era fericit, la fel ca toți compatrioții. Lautaro plângea de fericire. E sărbătoare în Argentina. Angel Di Maria se poate retrage în triumf. 

Urmează Finalissima: campioana Europei împotriva campioanei Americii de Sud. Spania vs Argentina. Ce spectacol!

ARGENTINA - COLUMBIA 1-0 după prelungiri

(Lautaro Martinez 112)

ARGENTINA: E. Martinez - Montiel (72 Molina), Romero, Lisandro Martinez, Tagliafico - De Paul, E. Fernandez (97 Paredes), Mac Allister (97 Lo Celso) - Messi (65 N. Gonzalez), J. Alvarez (97 Lautaro Martinez), Di Maria (117 Otamendi). Antrenor: Lionel Scaloni

COLUMBIA: Vargas - S. Arias, D. Sanchez, Cuesta, Mojica - Rios (89 Castano), Lerma (106 Uribe) - J. Arias (106 Carrascal), J. Rodriguez (91 Quintero), L. Diaz (106 Borja) - J. Cordoba (89 Borre). Antrenor: Nestor Lorenzo

A arbitrat Raphael Claus (Brazilia)

Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”