„Nu-mi vine să cred!” Elisabeta Lipă a aflat de la GOLAZO.ro despre  cazul de dopaj  din lotul României de la JO 2024
Florentina Iușco (foto: Imago)

„Nu-mi vine să cred!”Elisabeta Lipă a aflat de la GOLAZO.ro despre cazul de dopaj din lotul României de la JO 2024

  • Jocurile Olimpice încep foarte prost pentru România, cel puțin la capitolul imagine.
  • Săritoarea în lungime, Florentina Iușco, a fost suspendată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv și nu va putea reprezenta țara noastră la Paris.
  • Atleta urma să evolueze la Paris în două probe: săritura în lungime și triplusalt
Lecția din satul olimpic  Elisabeta Lipă e la  a 11-a Olimpiadă  din viața sa: „Și Djokovic trebuie să facă asta”
Citește și
Lecția din satul olimpic Elisabeta Lipă e la a 11-a Olimpiadă din viața sa: „Și Djokovic trebuie să facă asta”
Citește mai mult
Lecția din satul olimpic Elisabeta Lipă e la a 11-a Olimpiadă din viața sa: „Și Djokovic trebuie să facă asta”

Pe 23 aprilie 2023, Florentina a fost controlată, inopinat, de ofițerii anti-doping. În proba ei de sânge s-a descoperit furosemid, o substanță care face parte din „Diuretice și agenți care maschează dopingul”, conform Listei substanțelor interzise publicată în 2003 de WADA (n.r. – Agenția Mondială Anti-Doping).

Furosemidul face parte și el din lista substanțelor interzise. Rolul lui este, așa cum scrie și în lista WADA, de a ascunde eventualele substanțe dopante pe care le ia un sportiv.

ANAD (n.r. – Agenția Națională Anti-Doping) i-a dat un avertisment, pe 1 februarie 2024, dar fără o perioadă de suspendare, iar Florentina și-a continuat cariera.

În hotărârea ANAD se specifică – „nu este o greșeală semnificativă sau neglijență”. Cum proba B a fost identică cu proba A, WADA a făcut apel la TAS, împotriva deciziei ANAD. Iar Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne i-a dat câștig de cauză forului mondial anti-doping.

Toate rezultatele obținute între 23 aprilie 2023 și 24 iulie 2024, anulate!

Florentina Iușco a primit o suspendare de doi ani, care a intrat în vigoare de la 1 februarie 2024, data la care WADA a depus apelul.

Arbitrul desemnat de TAS să judece acest caz a concluzionat că „sportiva noastră nu a reușit să exercite standardul de grijă necesară pentru ca nicio culpă sau neglijență semnificativă să fie scoase din discuție”.

De asemenea, toate rezultatele obținute de Florentina Iușco, de la 23 aprilie 2023, până la data de 24 iulie 2024, au fost anulate.

Elisabeta Lipă a aflat de la GOLAZO.ro despre cazul de dopaj din lotul României de la JO 2024: „Nu-mi vine să cred!”

GOLAZO.ro a stat de vorbă cu Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, pentru a afla mai multe detalii despre acest caz.

Doamna Lipă, vă dau o veste proastă. Florentina Iușco a pierdut procesul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (n.r. – TAS) și s-a ales cu o suspendare de doi ani.

Doamne, ferește! Fără cuvinte! Nu înțeleg cum, din moment ce s-au făcut toate testele.

În sângele ei fusese găsit furosemid, un diuretic aflat pe lista substanțelor interzise a WADA (n.r. – Agenția Mondială Anti-Doping), iar ANAD (n.r. – Agenția Națională Anti-Doping) îi dăduse un avertisment, dar fără o perioadă de suspendare. WADA a făcut apel la TAS și a câștigat.

Nu înțeleg cum a fost acceptată în delegația noastră pentru Jocurile Olimpice. Își imagina cineva că proba B nu va confirma proba A? Nu-mi amintesc cazuri de acest gen. Eu nu țin minte. Furosemid... Îmi pare rău de situație.

S-au luat măsuri, bănuiesc, pentru ca astfel de situații să nu se întâmple.

Da, sigur. Am vrut ca toți sportivii care vin aici să fie fără pete, curați. Să aibă sufletul, inima, strict doar la ce au de făcut aici. Munca asta titanică, nu doar de 3 ani de zile, de mult mai mulți... Sunt uimită. Sunt fără cuvinte, crede-mă!

Dar, revenind, oare de ce a fost luată în delegație dacă se știa că WADA a făcut apel la TAS?

Asta nu înțeleg nici eu. Federația Română de Atletism, COSR (n.r. – Comitetul Olimpic Român), ei ar trebui să aibă explicații. Eu acum aud de povestea asta.
Dacă știau că are probleme, ea nu avea ce să caute aici, din punctul meu de vedere. Acum o să începem Jocurile Olimpice cu această problemă. E inadmisibil. Eu nu am știut.

Mihai Covaliu, președintele COSR, nu a putut fi contactat până la ora publicării acestui articol.

SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”