Kamala a ales un antrenor Tim Walz, preferat de Kamala Harris ca  vicepreședinte SUA , a fost antrenor de fotbal american
Tim Walz, vicepreședintele ideal pentru Kamala Harris Foto: Imago

Kamala a ales un antrenorTim Walz, preferat de Kamala Harris ca vicepreședinte SUA, a fost antrenor de fotbal american

  • Tim Walz, 60 de ani a devenit partener pentru Kamala Harris în campania prezidențială a Democraților. El coordona apărarea ca antrenor într-o echipă de fotbal american de liceu.
  • NYT susține că democrații s-au deschis către electoratul rural și muncitoresc: „Oamenii serioși, umani, oamenii din mediul rural care m-au format”.
  • În numai trei ani, 1996-1999, Walz a transformat Mankato West High School dintr-o echipă care pierdea 27 de meciuri consecutiv în campioana statului Minnesota.

Tim Walz este întruchiparea visului american. Un copil dintr-un mediu modest, de muncitori, dintr-o zonă predominant rurală, crescut într-un orășel cu mai puțin de 300 de locuitori, care a progresat prin ambiție, carte și sport. 

Eficiență maximă  Nicio altă țară fruntașă de la Paris nu a mai reușit  performanța  României
Citește și
Eficiență maximă Nicio altă țară fruntașă de la Paris nu a mai reușit performanța României
Citește mai mult
Eficiență maximă  Nicio altă țară fruntașă de la Paris nu a mai reușit  performanța României

Sportul influențează lumea. Sportul poate influența și viitoarele alegeri prezidențiale ale Statelor Unite. 

„Profesorul pe care orice copil visează să-l aibă. Antrenorul care inspiră oamenii, îi face să viseze”

Pe 21 iulie, odată cu retragerea lui Joe Biden din campanie, Kamala Harris a devenit reprezentanta Partidului Democrat în cursa a cărei finală se va juca pe 5 noiembrie, ziua alegerilor noului președinte. 

Pe 6 august, la Philadelphia, Harris a anunțat principalul partener, cel care va fi vicepreședintele său: Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota. Are 60 de ani. Kamala împlinește aceeași vârstă pe 20 octombrie. 

Tim Walz, alături de Kamala Harris Foto: Imago Tim Walz, alături de Kamala Harris Foto: Imago
Tim Walz, alături de Kamala Harris Foto: Imago

„Tim Walz a fost genul de profesor și de mentor pe care orice copil din America visează să-l aibă și merită să-l aibă. 

Acel antrenor care e aproape de oameni și care îi inspiră să aibă visuri mari. Va fi și acest gen de vicepreședinte”, l-a prezentat Harris într-un mesaj postat pe X (fostul Twitter). 

„Oamenii serioși, umani, oamenii din mediul rural care m-au format”

„Democrații au nevoie de cineva ca Tim Walz de zeci de ani”, a explicat jurnalista  Sarah Smarsh, într-un articol din The New York Times.

„Ce ușurare să îl văd apărând pe scena națională pe guvernatorul din Minnesota și candidatul democrat la vicepreședinție Tim Walz, care întruchipează oamenii serioși, umani, oamenii din mediul rural care m-au format și populismul din preerie care a modelat fundațiile progresiste ale Marilor Câmpii”, a scris ea.

Ea spune că, în sfîrșit, democrații nu mai judecă, la grămadă, zonele rurale ca fiind fieful lui Donald Trump.

„Adevărata Americă rurală este diversă, plină de imigranți, oameni de culoare, homosexuali și transsexuali și popoare indigene, și chiar albi heterosexuali care lucrează și trăiesc alături de ei cu plăcere”. Iar sportul a contribuit la această mutație.

Parlamentar, guvernator, dar mai ales profesor și antrenor. Expert în defensivă

Născut în West Point, Nebraska, veteran 24 de ani al Gărzii Naționale a Armatei, a intrat în politică în 2005 și, doar doi ani mai târziu, a fost ales în Congres, membru al Camerei Reprezentanților până în 2019. 

Atunci a devenit guvernatorul statului Minnesota, reales în 2022. 

Este emisarul Americii rurale, profunde, emisarul școlii, emisarul sportului. 

Înainte de a descoperi ce înseamnă politica, a fost profesor de geografie și științe sociale. 

În sport și-a întâlnit și soția

Mai întâi în Nebraska natală, la Alliance High School, unde a întâlnit-o pe Gwen, viitoarea lui soție, apoi la Mankato West High School, în statul Minnesota, nu departe de Nebraska. 

Gwen nu era doar profesoară, ci și antrenoarea echipei de baschet feminin a liceului. 

Tim jucase fotbal american în adolescență și football-ul a rămas marea lui pasiune. Nu și-a împlinit visul de a fi sportiv profesionist, însă și-a împlinit alt vis. A fost antrenor la liceu. Pregătea în special partea defensivă a jocului. 

Iar fotbalul de liceu în Statele Unite se joacă pe arene pline cu mii de spectatori. Cel mai mare stadion la acest nivel e în New Orleans, Louisiana: „Ted Gormley Stadium”, 26.500 de locuri. 

„Ce se întâmplă e un nonsens. Să întoarcem situația”. De la 0-27 la titlul de campioană în 3 ani

În 1996, când a sosit alături de Gwen la Mankato, a fost inclus în stafful tehnic al echipei de fotbal american a liceului. 

Era coordonatorul întregii faze de apărare, pregătind mai ales linebackerii, esențiali în defensivă. 

Tim Walz a fost invitat în cantonamentul echipei de NFL Minnesota Vikings Foto: Twitter Tim Walz a fost invitat în cantonamentul echipei de NFL Minnesota Vikings Foto: Twitter
Tim Walz a fost invitat în cantonamentul echipei de NFL Minnesota Vikings Foto: Twitter

Nu a uitat începutul. „Când am preluat acest post, mi s-a spus: «Ei bine, cam suferim, avem 0-27»”, a povestit Walz în februarie la podcastul „Pod Save America”. Ce însemna acel 0-27? Mankato pierduse ultimele 27 de meciuri jucate!

„Eram împreună cu alți antrenori care erau băieți grozavi și ne-am zis: «Ce se întâmplă e un nonsens. Să întoarcem situația»”.

În 1999, după trei ani, mai ales datorită lui Tim, Mankato West High School a cucerit titlul în campionatul statal. Primul din istoria acestui liceu. „Astăzi, Mankato e o putere în stat”, a completat Walz. 

„Nu părăsești acel job cu părul neatins, credeți-mă!”

A continuat să antreneze până în 2002 și a rămas profesor la Mankato până în 2006, când a candidat prima oară pentru Congres. 

Are 60 de ani și părul alb complet. I s-a transmis deja în campanie, ironic, că pare mult mai în vârstă. El a răspuns cu umor, pe X, legând „look”-ul său de perioada în care a fost profesor și antrenor: 

„Am supravegheat sala de mese timp de 20 de ani. Nu părăsești acel job cu părul neatins, credeți-mă!”.

„Antrenorul”, sprijin solid pentru trei state echilibrate la alegeri

Cu „antrenorul” Walz încearcă Harris, potrivit AP News, să ducă la capăt marea misiune: „Să întărească «zidul albastru» în regiunea Midwestern, unde Minnesota, Wisconsin și Michigan sunt considerate importante «swing states» (n.r. state în care există echilibru de susținători ale Democraților și Republicanilor)”. 

El s-a prezentat marți, în discursul de la Philadelphia, drept un unificator: „Am învățat arta compromisului fără a-mi compromite valorile”. 

CE NU S-A VĂZUT LA TV4 momente surprinse la România - Lituania: Lucescu uimește pe toată lumea + De ce s-a certat Ianis cu „tușierul”
Nationala
09:07
CE NU S-A VĂZUT LA TV4 momente surprinse la România - Lituania: Lucescu uimește pe toată lumea + De ce s-a certat Ianis cu „tușierul”
Citește mai mult
CE NU S-A VĂZUT LA TV4 momente surprinse la România - Lituania: Lucescu uimește pe toată lumea + De ce s-a certat Ianis cu „tușierul”
„I-am criticat serios”Lucescu, despre Hagi și Mitriță: „Cu Kosovo au fost relaxați, superficiali, acum au fost decisivi”
Nationala
00:52
„I-am criticat serios”Lucescu, despre Hagi și Mitriță: „Cu Kosovo au fost relaxați, superficiali, acum au fost decisivi”
Citește mai mult
„I-am criticat serios”Lucescu, despre Hagi și Mitriță: „Cu Kosovo au fost relaxați, superficiali, acum au fost decisivi”
Contraatacul care ne place  România - Lituania 3-1:  Concluzii la cald  de la masa presei
Nationala
09.09
Contraatacul care ne place România - Lituania 3-1: Concluzii la cald de la masa presei
Citește mai mult
Contraatacul care ne place  România - Lituania 3-1: Concluzii la cald de la masa presei
VAR tricolorDouă faze cruciale judecate de arbitrajul video în favoarea României! Cum am ajuns de la eșec la victorie în numai 6 minute
Nationala
09.09
VAR tricolorDouă faze cruciale judecate de arbitrajul video în favoarea României! Cum am ajuns de la eșec la victorie în numai 6 minute
Citește mai mult
VAR tricolorDouă faze cruciale judecate de arbitrajul video în favoarea României! Cum am ajuns de la eșec la victorie în numai 6 minute