Eliminată  Manizha Talash, descalificată de la Jocurile Olimpice pentru mesajul politic afişat: „ Eliberați femeile afgane! ”
Manizha Talash. Foto: Imago

Eliminată Manizha Talash, descalificată de la Jocurile Olimpice pentru mesajul politic afişat: „Eliberați femeile afgane!

  • Manizha Talash (21 de ani), refugiată afgană, a fost descalificată de la Jocurile Olimpice pentru un mesaj politic afișat în timpul competiției.
 „A fost sfâșietor!”  Dominique Moceanu , campioană olimpică, dialog cu GOLAZO.ro. Ce a simțit când a văzut-o pe Ana Maria Bărbosu pierzând medalia de bronz
Citește și
„A fost sfâșietor!”Dominique Moceanu, campioană olimpică, dialog cu GOLAZO.ro. Ce a simțit când a văzut-o pe Ana Maria Bărbosu pierzând medalia de bronz
Citește mai mult
 „A fost sfâșietor!” Dominique Moceanu , campioană olimpică, dialog cu GOLAZO.ro. Ce a simțit când a văzut-o pe Ana Maria Bărbosu pierzând medalia de bronz

Atleta refugiată Manizha Talash a fost descalificată din competiția de breaking de la Jocurile Olimpice.

Decizia a fost luată pentru că a purtat o capă inscripționată cu mesajul „Eliberați femeile afgane!” în timpul confruntării sale de vineri, 9 august, edition.cnn.com.

Talash descalificată pentru purtarea unei cape cu mesaj politic la Jocurile Olimpice

Anunțul descalificării a fost făcut sâmbătă, 10 august de Federația Internațională de Dans Sportiv, citată de AFP, potrivit agerpres.ro.

B-girl Talash a fost descalificată pentru afișarea unui mesaj politic pe echipamentul său, încălcând Regulamentul 50 din Carta Olimpică,” a declarat Federația, conform sursei citate.

Regulamentul menționat interzice sportivilor să își exprime opiniile politice în timpul Jocurilor Olimpice.

Talash a părăsit Afganistanul cu scopul de a lupta pentru drepturile femeilor

Talash a fugit din Afganistan după ce talibanii au preluat controlul în 2021, stabilindu-se în Spania și reprezentând echipa olimpică a refugiaților sub numele de B-girl Talash.

Într-un interviu premergător competiției, ea a explicat că a părăsit țara nu din teamă, ci din dorința de a lupta pentru drepturile fetelor afgane.

Nu am plecat din Afganistan pentru că îmi este frică de talibani sau pentru că nu pot trăi acolo. Am plecat pentru că vreau să fac tot ce pot pentru fetele din Afganistan, pentru viața mea, pentru viitorul meu, pentru toată lumea. Manizha Talash, potrivit cnn.com

Afganistanul a devenit cel mai represiv stat

Sub regimul taliban, Afganistanul a devenit cel mai represiv stat din lume în ceea ce privește drepturile femeilor, conform conform cnn.com.

  • Gruparea islamistă a interzis accesul fetelor la școlile gimnaziale și licee.
  • De asemenea, femeilor le-a fost interzis accesul la universități și li s-a restricționat posibilitatea de a călători fără un însoțitor de sex masculin.
  • Talibanii au interzis, de asemenea, accesul femeilor în spațiile publice, cum ar fi parcurile și sălile de sport

Refugiații au o echipă la Jocurile Olimpice

Talash a descoperit sportul breaking prin vizionarea de videoclipuri pe rețelele de socializare, dar antrenamentele sale au fost perturbate și era dificil să găsească un loc sigur unde să se antreneze.

„Toți refugiații au o viață foarte dificilă, dar vor merge la Jocuri. Așa că, pentru mine, a face parte din echipă înseamnă putere”, a mai spus ea.

37 de sportivi
reprezintă echipa olimipică a refugiaților de la Jocurile Olimpice

Deși sloganul lui Talash a încălcat regulile privind mesajele politice la Jocurile Olimpice, a reușit să atragă simpatie, iar gestul său a fost aplaudat puternic de public, cât și de adversară.

Meci nebun în Ghencea!  FCSB - Petrolul 1-1.   VIDEO CU GOLUL : Tudorie a egalat campioana la ultimul atac
Liga 1
21.09
Meci nebun în Ghencea! FCSB - Petrolul 1-1. VIDEO CU GOLUL: Tudorie a egalat campioana la ultimul atac
Citește mai mult
Meci nebun în Ghencea! FCSB - Petrolul 1-1.  VIDEO CU GOLUL : Tudorie a egalat campioana la ultimul atac
Alarmă la FCSB Campioana simte că îi scapă play-off-ul printre degete: „Nu e glumă. Trebuie să scoatem  Dinamo  de acolo!”
Liga 1
21.09
Alarmă la FCSBCampioana simte că îi scapă play-off-ul printre degete: „Nu e glumă. Trebuie să scoatem Dinamo de acolo!”
Citește mai mult
Alarmă la FCSB Campioana simte că îi scapă play-off-ul printre degete: „Nu e glumă. Trebuie să scoatem Dinamo de acolo!”
Mourinho, învins în clasicul Turciei   Galatasaray  a câștigat  clar pe terenul rivalei Fenerbahce » Viorel Moldovan, invitat special
Campionate
21.09
Mourinho, învins în clasicul Turciei Galatasaray a câștigat clar pe terenul rivalei Fenerbahce » Viorel Moldovan, invitat special
Citește mai mult
Mourinho, învins în clasicul Turciei  Galatasaray a câștigat  clar pe terenul rivalei Fenerbahce » Viorel Moldovan, invitat special
Ghiță, GOL SUPERB  Fundașul chemat de Lucescu la  națională  a marcat  în Polonia
Stranieri
21.09
Ghiță, GOL SUPERB Fundașul chemat de Lucescu la națională a marcat în Polonia
Citește mai mult
Ghiță, GOL SUPERB  Fundașul chemat de Lucescu la națională  a marcat în Polonia