Jurnaliștii de la FourFourTwo (una dintre cele mai importante reviste de sport din lume) au realizat TOP 100 al celor mai buni antrenori de fotbal din istorie. Printre cei care au fost așezați la loc de cinste se găsesec și trei tehnicieni din România.
Ierarhia celor de la FourFourTwo debutează cu Roy Hodgson, cel care se găsește pe locul 100. Îi găsim mai apoi pe Fatih Terim (99), Vaclav Jezek (98), Roberto Mancini (97) și Gerard Houllier (96).
Mircea Lucescu, locul 87
Un pic mai în față, la locul 87, îl vom găsi pe primul antrenor din România care și-a făcut loc în ierarhia celor mai buni tehnicieni din istoria fotbalului.
Vorbim despre Mircea Lucescu, antrenorul care a trecut în carieră pe la echipe precum Corvinul, Dinamo, Brescia, Rapid, Inter Milano, Galatasaray, Beșiktaș, Șahtior Donețk, Zenit, naționala Turciei și Dinamo Kiev.
„Lucescu este o legendă a lui Șahtior. Este profesorul nostru nu doar în privința fotbalului, ci în viață în general” - Darijo Srna, fost internațional croat.
„Srna nu a exegerat deloc: Lucescu și-a încurajat adesea echipele cosmopolite să studieze, să citească, să învețe limbi străine și să ia lecții de gătit. Antrenorul român a cucerit 13 titluri în Europa, inclusiv o Cupa UEFA și a făcut din Șahtior o forță a Ucrainei” - notează sursa citată.
Emerich Jenei, locul 63
La o distanță de 24 de locuri mai sus îl găsim pe Emerich Jenei, antrenorul care a cucerit alături de Steaua București în 1986 Cupa Campionilor Europeni.
„În șase sezoane precedente din Cupa Campionilor, Steaua nu a trecut niciodată de primul tur. Sub conducerea lui Jenei, echipa a mers până la capăt, devenind astfel prima formație din Europa de Est care a ridicat trofeul în 1986, după ce a învins Barcelona în finală” - notează sursa citată atunci când vine vorba despre Emerich Jenei.
„A readus România la un Campionat Mondial după 20 de ani (n.r. Italia 1990), iar apoi a trimis Anglia acasă în 2000 (n.r. la Campionatul European)”, mai scriu ce de la FourFourTwo.
Jenei a trecut de-a lungul timpului pe la echipele Steaua București, FC Bihor, CS Târgoviște, România, Ungaria, Fehervar Videoton, Panionios, U Craiova și și-a încheiat cariera de antrenor în 2000, la prima reprezentativă a României.
Ștefan Kovacs, locul 62
În fine, un loc mai sus de Jenei îl găsim pe Ștefan Kovacs.
„Anii de glorie ai lui Ajax au început cu Rinus Michels, dar istoria îl uită adesea pe Kovacs, românul care i-a urmat. Kovacs le-a oferit multă libertate în teren jucătorilor săi de top, în special lui Johan Cruyff și Piet Keizer.
Recompensele s-au văzut în două Cupe ale Campionilor câștigate consecutiv, dar și alte două titluri în Olanda (1972, 1973).
Rămâne singurul antrenor străin din istoria naționalei Franței și omul care a pus bazele Academiei de la Clairefontaine”, scriu cei de la FourFourTwo despre Ștefan Kovacs.
Kovacs a trecut de-a lungul carierei pe la formații precum Universitatea Cluj, CFR Cluj, România (asistent), Steaua București, Ajax, naționala Franței, România, Panathinaikos și AS Monaco.
TOP 10 al celor mai buni antrenori de fotbal din istorie
1 Sir Alex Ferguson (Manchester United)
2 Rinus Michels (Ajax, Barcelona, Olanda)
3 Johan Cruyff (Ajax, Barcelona)
4 Bill Shankly (Liverpool)
5 Pep Guardiola (Barcelona, Bayern, Manchester City)
6 Arrigo Sacchi (AC Milan)
7 Matt Busby (Manchester United)
8 Helenio Herrera (Inter Milano)
9 Ernst Happel (Feyenoord, Sevilla, Olanda, Austria)
10 Valeriy Lobanovskyi (Dinamo Kiev, URSS, Ucraina)
The best tacticians, tinkermen and master motivators in the history of the game. Buckle up...https://t.co/03cVDLaaKO
— FourFourTwo (@FourFourTwo) September 26, 2023
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro