- Cât mai înseamnă fotbalul românesc pentru Dan Șucu?
- Urmează câteva luni în care vom afla răspunsul la această întrebare.
El s-a apucat să investească în mult mai atractivul campionat italian înainte să-și stabilizeze primul proiect fotbalistic, adică Rapidul, iar acum, mai mult ca oricând, clubul din Giulești are nevoie de un patron activ, conectat 100% la scoaterea din criza managerială în care însuși Șucu i-a permis să se afunde.
Rapid a mai ratat un sezon și a făcut-o din postura societății care plătește cele mai mari salarii din fotbalul nostru.
Este un moment de cumpănă pentru un Dan Șucu, sunt convins, mult mai optimist la momentul intrării în fotbal, decât la finalul semifinalei de ieri contra lui Hermannstadt.
Anul acest vom avea la dispoziție aproximativ 7 milioane de euro ca buget. Vom încerca să generăm veniturile din liniile de business. Dacă nu vom reuși, sumele respective vor trebui generate de către proprietari. Pentru sezonul 2022-23 bugetul va fi de 10 milioane de euro, iar sezonul următor va fi de 14 milioane. Obiectivele stabilite sunt pentru următorii doi ani, sperăm să câștigăm campionatul. Dan Șucu pe 25 mai 2022
Sportiv, bilanțul celor trei ani este mediocru. Acel loc 5 din primul sezon cu Șucu patron, reprezintă vârful.
Stagiunea aceasta nu este încheiată, dar în cel mai fericit scenariu (unul care pare mai degrabă fantezist), Rapid poate urca peste insolventa Dinamo și peste U Cluj, cluburi cu bugete de două ori mai mici.


Angelescu, principalul vinovat
Financiar, situația este la fel de nefericită, dacă ne uităm că în 2024 cheltuielile s-au apropiat de 17 milioane de euro, depășind estimarea din 2022, în timp ce pierderile cumulate ale ultimilor doi ani sar de 7,5 milioane.
De aici încep calculele. Șucu trebuie să devină antipatic în perioada următoare și mă întreb dacă poate și dacă în sinea lui consideră că merită.
Primul căruia trebuie să îi ia puterea este Victor Angelescu. Omul nu se pricepe la fotbal și nu mai trebuie lăsat să ia decizii în zona sportivă.
Haosul care domnește la Rapid i se datorează în mare măsură. Angelescu a girat pentru seria nesfârșită de țepe din zona transferurilor, ajungându-se la depășirea pragului de 10 milioane de euro buget de salarii și tot el a susținut aducerea lui Șumudică, controlat fiind de șefii suporterilor.
Gata cu influența galeriei la Rapid!
Galeria nu mai poate influența actul de conducere! Gata, experimentul Șumudică s-a încheiat. L-au vrut ultrașii, a fost numit și nimic bun nu a ieșit din acest compromis. Cu el antrenor, Rapid nu doar că și-a stricat imaginea, dar a redevenit club-victimă.
Adânc în ADN-ul rapidiștilor sadea, cei care au prins anii comunismului, există un sentiment de inferioritate, de permanent persecutat.
Or este de neacceptat ca tu să stai pe al doilea buget din fotbalul românesc și să anunți ba că ai ca obiectiv doar play-off-ul, ba că e bun și un punct cu echipele mari. Ori că Hermannstadt este favorită într-o semifinală de Cupă împotriva ta.
Asta este gândire mică și ea trebuie să dispară. Tu trebuie să fii agresor, nu vânat. Este exact ceea ce a schimbat Mircea Lucescu în Giulești la finalul anilor '90, i-a făcut pe toți să se teamă și să se plângă de forța Rapidului, cea din teren și din afara lui.
Ce va face Dan Șucu la Rapid?
Nu știu ce va face Dan Șucu. Se zvonește că ar intenționa să strângă șurubul din sezonul viitor, ca lucrurile să nu scape de sub control financiar.
Indiferent că va aduce antrenor italian, că îl va racola pe Măldărășanu, că va merge pe mâna unui președinte gen Dani Coman, pe care să-l lase să construiască întreaga strategie sportivă, ori că va continua să aibă încredere în Victor Angelescu, Șucu va trebui să se implice mai mult decât a făcut-o în actuala stagiune.
Și mai e sigur că trebuie să vină și ceva rezultate. Nu de alta, dar nimănui nu-i place să tot bage bani într-o afacere din care să se aleagă doar cu apostrofări ale galeriei și cu prim-planuri care de care mai triste, apărute pe finalurile transmisiunilor televizate.