Spre Mondiale Cât de mult contează victoria României cu Kosovo: cum au crescut șansele de calificare la  CM 2026
Kosovo - România / Foto: GOLAZO.ro

Spre MondialeCât de mult contează victoria României cu Kosovo: cum au crescut șansele de calificare la CM 2026

  • Victoria obținută la Priștina, 3-0 cu Kosovo, o plasează pe România în pole-position pentru câștigarea grupei C2 din Liga Națiunilor.
  • Pe scurt, calculele arată că succesul cu Kosovo ne crește șansele de calificare la Mondiale.
  • Ne menține în lupta pentru urna 2 în preliminarii, vitală pentru a evita apariția unui al doilea adversar superior și ne transformă în favoriți la câștigarea grupei de NL, care poate garanta prezența la barajul pentru CM 2026.

România a învins-o fără drept de apel pe Kosovo, scor 3-0, chiar pe terenul ostil de la Priștina, la capătul unei partide în care „tricolorii” au lovit bara de două ori, plus alte câteva ocazii importante.

Strategie    Lucescu , după victoria din Kosovo: „I-am provocat să joace ce vrem noi, nu ce vor ei”
Citește și
Strategie Lucescu, după victoria din Kosovo: „I-am provocat să joace ce vrem noi, nu ce vor ei”
Citește mai mult
Strategie  Lucescu , după victoria din Kosovo: „I-am provocat să joace ce vrem noi, nu ce vor ei”

Kosovo - România. Cât de mult contează victoria „tricolorilor”

Simulările statisticienilor de la „Football Meets Data” o dau pe România favorită certă la câștigarea grupei 2 din Liga C, deși mai sunt 5 etape de disputat.

În prima rundă, Cipru a câștigat în Lituania, 1-0, iar „tricolorii” s-au impus în Kosovo, 3-0.

Șansele de a câștiga grupa au crescut cu 20 de procente după succesul categoric de la Priștina, ajungând la 88%.

Practic, doar o serie de înfrângeri rușinoase și puțin probabil ne mai pot face să pierdem locul 1.

De ce e important să câștigăm grupa de Nations League?

  • La CM 2026, din Europa vor merge 16 formații: 12 câștigătoare ale grupelor preliminare și 4 câștigătoare ale play-off-ului.
  • La baraj se califică echipele clasate în preliminarii pe locul 2, plus cele mai bune 4 câștigătoare de grupă din Nations League.
  • Cum câștigătoarele de grupă din Nations League din Ligile A și B au cele mai mari șanse să obțină calificarea directă la Mondial sau măcar la baraj, e de așteptat ca măcar un loc din cele patru să ajungă și în Liga C.
  • Practic, locul 1 pentru România ar putea reprezenta o plasă de siguranță în cazul unui parcurs ratat în preliminariile obișnuite.
  • În plus, câștigarea grupei aduce promovarea în Liga B și garantează o poziție mai bună la tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2028.

România, tot mai aproape de urna 2 la tragerea la sorți

„Football Meets Data” a calculat și probabilitățile pentru urnele de la tragerea la sorți pentru Cupa Mondială din 2026.

Urnele sunt stabilite în funcție de clasamentul FIFA, care va fi influențat de rezultatele din Nations League.

După victoria din Kosovo, România are cu 13% șanse mai multe să prindă urna 2 - cu un total de 94%

În urna 1 ar fi: Spania, Franța, Belgia, Anglia, Olanda, Italia, Portugalia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca și Polonia.

În urna 2 ar fi: Ungaria, Serbia, Austria, Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Slovacia, România, Scoția, Cehia și Norvegia.

În urna 3 ar fi: Grecia, Slovenia, Irlanda, Finlanda, Albania, Georgia, Islanda, Muntenegru, Bosnia, Macedonia de Nord, Irlanda de Nord și Israel.

În urna 4 ar fi: Bulgaria, Luxembrug, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Kosovo, Cipru, Lituania, Belarus, Armenia, Feroe și Letonia.

În urna 5 vor fi (nu se poate schimba nimic): Moldova, Malta, Liechtenstein, Gibraltar, Andorra și San Marino.

De ce e important să fim în urna 2 în preliminariile CM 2026:

  • România ar evita un al doilea adversar puternic într-o grupă care va avea doar 4 sau 5 echipe, pe lângă cel care va veni din urna 1.
  • Preliminariile vor fi mult mai greu de abordat decât în trecut. Vor fi 6 grupe de 4 echipe și 6 de câte 5.
  • Adică „tricolorii” ar putea avea de disputat doar 6 meciuri de calificare, față de 10 sau chiar 12, în anii trecuți.
  • Practic, rezultatele vor cântări și mai mult în ecuația calificării, iar România nu-și permite să aibă 2 adversari superiori.

Cum se califică România la Campionatul Mondial din 2026?

Există doar două variante prin care „tricolorii” pot reveni după o așteptare de aproape 3 decenii la un Campionat Mondial: direct, prin câștigarea grupei preliminare, sau prin play-off.

La play-off se califică cele 12 formații clasate pe locul 2 în preliminarii, plus cele mai bune 4 câștigătoare de grupe din Nations League, necalificate la turneul final sau la baraj.

Astfel, la baraj vor participa 16 echipe, împărțite în 4 rute de câte formații. Pe fiecare rută se vor desfășura semifinale și finale, într-o singură manșă. Cele 4 câștigătoare ale mini-turneelor vor merge la Mondiale.

SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”