Occident, Orient și Balcani  GOLAZO.ro a făcut  turul orașului Pristina : mix de influențe, Statuia Libertății și Bill Clinton și una dintre cele mai urâte clădiri din lume  +34 foto
foto: GOLAZO.ro

Occident, Orient și Balcani GOLAZO.ro a făcut turul orașului Pristina: mix de influențe, Statuia Libertății și Bill Clinton și una dintre cele mai urâte clădiri din lume

  • GOLAZO.ro se află la Pristina, unde Mircea Lucescu debutează pe banca echipei naționale, în meciul contra Kosovo 
  • Descoperiți un oraș altfel, pestriț și plin de curiozități, cel mai populat din țara care a dat-o pe Dua Lipa 
  • Statuia lui Bill Clinton, o bibliotecă controversată cu 99 de cupole și multe alte lucruri interesante din orașul și țara unde debutăm în Liga Națiunilor.
Conservator  Lucescu are 3 mici  semne de întrebare  pentru „11”-le de start care va înfrunta Kosovo + Cum ar putea arăta echipa
Citește și
Conservator Lucescu are 3 mici semne de întrebare pentru „11”-le de start care va înfrunta Kosovo + Cum ar putea arăta echipa
Citește mai mult
Conservator Lucescu are 3 mici semne de întrebare pentru „11”-le de start care va înfrunta Kosovo + Cum ar putea arăta echipa

România a retrogradat în Liga Națiunilor după ultima prezență, absolut catastrofală.

Dă peste Cipru, peste Lituania, dar drumul îl începe în Kosovo, la Pristina, unde a mai călcat acum nici un an jumătate.

GOLAZO.ro a ajuns miercuri seara în orașul aflat la peste 700 de kilometri de București. Cu ocol prin Sofia și Skopje, ușor de înțeles pentru că granița cu Serbia e închisă. 

227.000 de oameni
are Pristina, fiind cel mai mare oraș din Kosovo

După ce-am trecut granița cu Macedonia, „ne-a lovit” o surpriză. O țară care se poate compara cu județe de la noi ca dimensiuni a ridicat autostrăzi spectaculoase, prin munți. Un răsfăț pentru orice șofer pasionat de astfel de drumuri.

92%
dintre locuitorii din Kosovo sunt albanezi 

Kosovo are 250 de kilometri de autostradă. Pristina e aglomerată, dar imediat ce ieși din oraș te bucuri de lejeritatea unor drumuri largi, plăcute, care te relaxează.  

Kosovo, orașul cu de toate

Am ajuns spre seară în Pristina. Am colindat preț de câteva ore, la pas, dar și cu mașina, și am dat peste un oraș pestriț. Cu de toate, iar influențele se simt din mai multe direcții. La fel conflictele de tot soiul: teritoriale, etnice și chiar religioase, toate au lăsat urme.

Pristina te surprinde: îți dă o notă din stilul musulman, turcesc, nu-i lipsește nuanța de Balcani, însă dezvoltarea continuă, mult peste Serbia, poartă semnătura americanilor.

În mai bine de 15 ani, din 2008, când și-a declarat independența față de Serbia, Kosovo și Pristina au funcționat și cântat pe note de „american dream”. 

Bill Clinton, erou local 

Străzi late la periferie, puternic luminate de toate brandurile din toate colțurile lumii, ticsit de mașini și străzi înguste în centru. Cât să nu uiți de traficul de la noi!

Priștina, orașul din Kosovo văzut prin ochii reporterilor GOLAZO.ro
Priștina, orașul din Kosovo văzut prin ochii reporterilor GOLAZO.ro

Galerie foto (34 imagini)

Priștina, orașul din Kosovo văzut prin ochii reporterilor GOLAZO.ro Priștina, orașul din Kosovo văzut prin ochii reporterilor GOLAZO.ro Priștina, orașul din Kosovo văzut prin ochii reporterilor GOLAZO.ro Priștina, orașul din Kosovo văzut prin ochii reporterilor GOLAZO.ro Priștina, orașul din Kosovo văzut prin ochii reporterilor GOLAZO.ro
+34 Fotografii
labels.photo-gallery

Ce-a însemnat America și Bill Clinton pentru Kosovo e bine punctat și gravat în istoria orașului inclusiv prin statuia de 3 metri și jumătate cu greutate de o tonă, a fostului președinte american.

În centrul orașului, aproape de un mural imens cu fostul lider de la Washington. Printat, nu graffiti. 

2016
este anul în care Kosovo a participat pentru prima dată la JO, când Majlinda Kemeldi a luat aurul la juo 

Cel care a condus Casa Albă a fost și cel care s-a aflat în spatele bombardării Iugoslaviei, campanie NATO din 1999. Motivul: să stopeze violențele armatei sârbe împotriva etnicilor albanezi care militau pentru independența Kosovo. Iar numele fostului șef de la Casa Albă a rămas în istoria scurtă a kosovarilor. El dă și numele bulevardului unde e amplasată. Există o stradă și cu numele lui George W. Bush, ca mulțumire a faptului că a recunoscut independența Kosovo în 2008. 

Kosovo are o viață de noapte intensă

Luând la pas centrul orașului, - atenție!, - într-o seară de miercuri, simți o așezare cu vibe. Mulți tineri dornici de distracție umplu aleile, stau la terase și se bucură de serile ceva mai răcoroase după o zi cu arșiță.

Pristina are viață de noapte, are cluburi și terase deschise cu mult după miezul nopții. Iar prețurile sunt cu cel puțin 30% mai mici decât la noi.

La tot pasul și parcările improvizate, preț unic: un euro. Doar cash, căci evaziunea e în floare. Când ceri bonul, mai că ești trimis acasă.

Biblioteca și Statuia Libertății

Bill Clinton nu e singura parte a SUA care dăinuie în Pristina. O copie la scară mult mai mică a Statuii Libertății din New York e așezată pe terasa unui hotel.

Mult mai impunătoare e Biblioteca-mamut a orașului, ridicată în 1982. O construcție hilară de peste 16.000 de metri pătrați, cu 99 de cupole, copertată cu plasă metalică. Ai zice că-i orice, dar nu o bibliotecă și nu o construcție de pe pământ, ci mai degrabă ceva SF. 

1.9 milioane de unități
numără Biblioteca Națională din Kosovo: jumătate ar fi ziare  

Clădirea este cea mai înaltă din oraș, iar croatul Andrija Mutnjakovic, cel care a proiectat-o, ar fi dorit să îmbine stilul islamic cu cel bizantin. Sârbii nu cred în explicațiile arhitectului și spun că acele cupole ale clădirii preiau imaginea pălăriilor naționale albaneze numite „plisi”.

Politicienii sârbi au reacționat puternic atunci când a fost construită biblioteca. Totuși, sunt și voci care spun că asectul a fost menit să reconcilieze relațiile dintre sârbi și albanezi. 

Alte detalii despre Priștina/Kosovo

Turnul romano-catolic 

  • Catedrala Romano Catolică Maica Tereza, călugăriță de origine albaneză, a fost terminată în 2017, după 10 ani de la începerea construcției (2007). Au fost contestatari și la adresa acestei clădiri, din partea comunității musulmane, invocat fiind numărul mic de catolici din zonă. Totuși, turnul catedralei a devenit foarte atractiv pentru turiști, fiind locul pentru o vedere panoramică asupra orașului 

Catedrala ortodoxă

  • În Pristina se află și o construcție începută, dar neterminată. E vorba despre Catedrala Ortodoxă, la care lucrările au început în 1992, au continuat timp de 7 ani apoi s-a oprit la izbucnirea războiului din Kosovo. Azi există o dispută vizavi de această catedrală între Biserica Ortodoxă Sârbă și Universitatea din oraș. S-a cerut inclusiv dărâmarea ei, a fost chiar incendiată, fiind asociată cu imaginea sârbilor, ca un simbol al acestora în inima Pristinei. 

Stat parțial recunoscut cu euro

  • În prezent, Kosovo, care și-a autoproclamat independența față de Serbia, e doar parțial recunoscut. 97 dintre cele 193 de state ale ONU recunoscut Kosovo ca stat independent. 22 dintre cele 27 state UEFA și 24 dintre cele 28 din NATO. De menționat că România nu se numără printre cele ce recunosc Kosovo ca stat independent. Un alt aspect important e că aici moneda națională este EURO, iar plata cu cardul nu este acceptată în multe locuri. Se dorește mai mult cash. 

Țară tânără cu mulți tineri

  • Kosovo este a doua cea mai tânără țară din lume. Și-a declarat independența în 17 februarie 2008. Singura care a făcut-o mai recent e Sudanul de Sud în 2011. Media de vârstă a populației este de 29.1 ani, fiind printre țările cu cea mai mică populație din Europa. Aproape jumătate dintre locuitori au sub 25 de ani. 

Cât un stat american

  • Suprafața Kosovo este de 10.887 kilometri pătrați, puțin mai mare decât Cipru și statul american Delaware, dar sub Muntenegru. Totodată, 40% din teritoriu este acoperit de păduri. 
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”