Cupa Mondială din 1994, organizată în Statele Unite ale Americii, rămâne cea mai mare performanță realizată de echipa națională de fotbal a României. La 30 de ani de la acel parcurs magic, Generația de Aur plănuiește un eveniment grandios, ce va avea loc pe Arena Națională din București.

Generația de Aur, meci de retragere în 2024
România a urcat pe cele mai înalte culmi la Campionatul Mondial din 1994 (SUA), acolo unde a reușit să ajungă până în faza sferturilor de finală.
Este cea mai mare performanță realizată de tricolori, una care la acest moment este imposibil de atins.
O parte dintre componenții Generației de Aur s-au întâlnit luni pentru a pune la punct organizarea unui eveniment grandios, pentru a sărbători 30 de ani de la acea mare performanță.
Concret, aceștia plănuiesc organizarea unui meci demonstrativ pe Arena Națională din București, un ultim meci al generației care a scos românii în stradă, anunță Digi Sport.
La masă au luat parte Bogdan Stelea, Florin Răducioiu, Florin Prunea, Marius Lăcătuș, Adrian Ilie, Miodrag Belodedici, Ilie Dumitrescu, Gică Popescu, Ionuț Lupescu și Gică Mihali.
România, la un pas de semifinalele CM 1994
La turneul final ce a avut loc în Statele Unite ale Americii, România a fost repartizată în Grupa A, alături de Elveția, SUA și Columbia.
România învingea Columbia în runda inaugurală cu scorul de 3-1, însă avea parte de un „duș rece” în runda a doua, când pierdea cu 4-1 în fața Elveției. Emoțiile erau risipite în ultimul meci din grupă, când tricolorii reușeau să răpună SUA, scor 1-0.
Pe 3 iulie 1994, pe Rose Bowl Stadium, România reușea cea mai mare victorie din istorie, după ce învingea Argentina cu scorul de 3-2, după un meci fabulos, în care Ilie Dumitrescu (cu o dublă) și Gică Hagi punctau pentru echipa lui Anghel Iordănescu.
A urmat duelul contra Suediei din sferturi, iar după 90 de minute, scorul era 1-1. Tomas Brolin deschidea scorul în minutul 79, iar Răducioiu restabilea egalitatea cu 120 de secunde înainte de final.
Florin Răducioiu ducea scorul la 2-1 în minutul 101 cu un șut din marginea careului.
România se îndrepta către o performanță remarcabilă, însă minutul 115 pica greu la o fază la care suedezul Kennet Anderson se înălța și îl învingea pe Florin Prunea.
La loviturile de departajare, penalty-ul decisiv era ratat de Miodrag Belodedici.
Lotul de jucători al României a fost format din 22 de jucători: portari - Bogdan Stelea, Florin Prunea şi Ştefan Preda; fundaşi - Dan Petrescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Gică Popescu, Tibor Selymes şi Corneliu Papură; mijlocaşi - Gheorghe Hagi, Ionuţ Lupescu, Dorinel Munteanu, Constantin Gâlcă, Basarab Panduru, Ovidiu Stângă şi Iulian Chiriţă; atacanţi - Florin Răducioiu, Ilie Dumitrescu, Ion Vlădoiu, Viorel Moldovan şi Marian Ivan.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro