Dan Udrea  Momentul  Il Luce
Dan Udrea

Dan Udrea Momentul Il Luce

  • Cum ar trebui să arate ordinea soluțiilor pentru viitorul selecționer: acum e timpul pentru Mircea Lucescu
  • Este pentru prima dată când naționala României caută selecționer, iar Mircea Lucescu este liber de contract. Să profităm de o oportunitate fantastică
  • Toate celelalte variante luate în calcul adună cu greu împreună trofeele, experiența și expertiza lui Lucescu ca tehnician
  • Cum arată “acest prim 11” în viziunea mea:  primele 6 variante, inclusiv Dan Petrescu, sunt de clasă, apoi încep soluțiile de avarie

Edi Iordănescu nu va mai fi selecționer. De azi, FRF caută antrenor.

Multe, chiar foarte nume sunt pe listă pentru a prelua echipa națională. Antrenori tineri, foarte tineri sau mai cu experiență și cu foarte mulți ani de antrenorat. Tehnicieni liberi de contract sau sub angajament. Raportat la variantele rezonabile, lista conține măcar 10-12 nume. 

FRF are propriul ei profil al viitorului selecționer și va acționa în consecință. În viziunea mea însă, există o ierarhie a variantelor care se află în acest moment în discuție.

Și, ea cuprinde inclusiv antrenorii sub contract, fiindcă la precedenta situație de acest fel, de după plecarea lui Rădoi, FRF a contactat și a negociat inclusiv cu tehnicieni care aveau angajament.

Cum arată primul 11, dar nu ca așezare în teren, ci ca ierarhie în privința meritelor pe care le au pentru a prelua echipa națională, în rândurile care urmează

CARE E ORDINEA ÎN CARE FRF AR TREBUI SĂ OFERTEZE ANTRENORII

1. Mircea Lucescu

Mircea Lucescu Mircea Lucescu
Mircea Lucescu

Nu-mi aduc aminte când s-a mai întâmplat ca în momentul în care echipa națională a României să nu aibă selecționer, Mircea Lucescu să fie liber de contract. Fiindcă nu prea s-a întâmplat în ultimii 45 de ani ca Il Luce să nu aibă echipă. 

Este momentul ideal ca echipa națională și fotbalul românesc să profite de experiența colosală a acestui om. Sigur, e posibil să nu dorească el. Dar e pentru pentru prima dată când nici Lucescu nu s-ar mai putea ascunde în spatele unui contract la o echipă de afară. 

Este varianta ideală și pentru că la aproape 79 de ani, lui Lucescu rolul de selecționer i s-ar potrivi ca o mănușă. Să vizioneze meciuri, jucători, nu să fie la antrenament zi de zi, ci doar la acțiunile naționalei, care sunt rare. 

Toți ceilalți antrenori la un loc adună cu greu trofee câte are Lucescu în palmares și cu acest lucru practic s-a închis discuția cine merită să fie primul ofertat de FRF.

Trofee câștigate în carieră

  • Mircea Lucescu 36
  • Cosmin Olăroiu 21
  • Răzvan Lucescu 10
  • Dan Petrescu 8
  • Ladislau Boloni 7
  • Gică Hagi 5

2. Gheorghe Hagi

Cred că la peste 20 de ani de momentul în care și-a început cariera de antrenor, Hagi e la momentul în care e pregătit să fie un selecționer bun. Infinit mai bun decât atunci când Mircea Sandu l-a numit în 2001.

A câștigat două titluri în Liga 1, a lucrat cu foarte mulți dintre jucătorii care acum sunt nucleul de bază al naționalei.

Cunoaște probabil cel mai bine fondul de fotbaliști. Merită să fie al doilea după Lucescu pentru aceste lucruri, nu pentru ce susțin unii: să i se facă o reparație morală pentru ce sa întâmplat în 2001.

3. Ladislau Boloni

Nu iau în calcul că ceea ce s-a întâmplat la precedentele negocieri ar fi putut să producă răni vizibile în relația lui cu FRF. Mă raportez la ceea ce ar putea aduce el ca plus valoare pentru echipa națională. Și ar putea.

Fiindcă e un tip analitic, a ridicat mereu nivelul fotbaliștilor, a lucrat bine peste tot pe unde a fost. E complicat de relaționat cu el, dar cu oamenii valoroși, în general, e greu de lucrat. 

4. Răzvan Lucescu

Este în cel mai bun moment al carierei de antrenor. A demonstrat la PAOK, în sezonul precedent, exact ceea ce ar trebui să demonstreze și dacă ar prealua naționala. Că din out-sider trebuie să îndeplinești obiectivul.

Fiindcă România nu va fi favorită la calificarea pentru Mondialul din 2026. A trecut de granița de 20 de ani de când a început munca de antrenor, suficient pentru a îndeplini acum mult mai bine rolul de selecționer decât în precedentul mandat, început acum 15 ani. 

5. Cosmin Olăroiu

Îl văd deasupra lui Dan Petrescu. Chiar dacă sezonul precedent a fost unul modest pentru el, Olăroiu ar fi mega motivat de posibilitatea de a realiza ceva și cu echipa națională.

Pentru că el are ceva în ultimii 20 de ani ce doar Mircea Lucescu a mai reușit. Să câștige măcar un trofeu cu fiecare club pe care l-a antrenat. Și a pregătit între 2005 și 2024, nu mai puțin de 7 cluburi. Vi se par puține, nu?

Acest lucru demonstrează o altă mare calitate a lui: stabilitatea și faptul că a reușit să se adapteze și să lucreze mult timp indiferent de cultura și mediul în care a făcut-o, fie că a fost România, Arabia Saudită, Qatar, Emirate sau China.

6. Dan Petrescu

Dan Petrescu Dan Petrescu
Dan Petrescu

Și-a mai pierdut din aura pe care o avea în urmă cu 2-3 ani. Acum două sezoane a avut un campionat foarte slab cu CFR. Anul trecut a avut o experiență ratată în Coreea. Rămâne, totuși, un antrenor extrem de motivat.

De fapt, din ce informații am, la fel de motivat ca și acum 5, 10, 15 ani. Stilul lui cred că se apropie cel mai mult de cel al lui Edi Iordănescu. 

Dintre primele 6 variante luate în calcul, cine vi se pare cel mai potrivit pentru postul de selecționer?

Mircea Lucescu %
Gheorghe Hagi %
Ladislau Boloni %
Răzvan Lucescu %
Cosmin Olăroiu %
Dan Petrescu %

7. Marius Șumudică

De aici în jos, variantele par mai degrabă unele de avarie, nu de anvergură. Șumudică a fost în ultima vreme mai mult o prezentă de can-can la TV sau pe site-urile de sport, nu un antrenor cu rezultate.

Are meritul că a lucrat cu anumiți jucători români, cărora le-a crescut nivelul, însă modul lui de a se comporta nu cred că se pliază cu statutul unui selecționer.

N-am văzut la Euro nici un tehnician care să facă gesturile și circul pe care Șumudică le-a făcut în toți acești ani.

8. Adrian Mutu

Rezultatele din ultimii ani au fost foarte slabe. Slab la FCU Craiova. Slab și la Rapid. Foarte sla la Neftci Baku. Rezultatele lui bune sunt de la naționala României, dar de la cea de tineret. Nu a câștigat vreun trofeu, ceea ce e un mare dezavantaj. Îl ajută, acum, doar numele de fotbalist.

9. Mirel Rădoi

A comis o mare eroare la precedentul mandat, a anunțat că va pleca înainte ca naționala să fie matematic calificată la baraj. Și nu s-a calificat, pentru că n-a mai câștigat ultimul joc, atunci când jucătorii știau deja de demisia lui. 

10. Cosmin Contra

A avut un mandat eșuat pe banca naționalej prea de curând pentru a putea să fie o soluție bună acum.

11. Cristi Chivu

Cristi Chivu Cristi Chivu
Cristi Chivu

Ca nume, sună frumos, dar nu acum. Chivu n-a antrenat până în prezent pe nimeni la nivel de seniori, ar fi forțat ca el să preia naționala mare în acest moment. Pentru viitor, Chivu e o soluție, acum nu.

Spre Mondiale Cât de mult contează victoria României cu Kosovo: cum au crescut șansele de calificare la  CM 2026
Nationala
00:34
Spre MondialeCât de mult contează victoria României cu Kosovo: cum au crescut șansele de calificare la CM 2026
Citește mai mult
Spre Mondiale Cât de mult contează victoria României cu Kosovo: cum au crescut șansele de calificare la CM 2026
Scandal la Dinamo  A aruncat cu sticla după Kopic și a  plecat de la echipă
Liga 1
07.09
Scandal la Dinamo A aruncat cu sticla după Kopic și a plecat de la echipă
Citește mai mult
Scandal la Dinamo  A aruncat cu sticla după Kopic și a plecat de la echipă
UPDATE  Replică după ce  Ianis Hagi  s-a delimitat de el: „Niciodată nu am pretins asta!” 
Campionate
07.09
UPDATE Replică după ce Ianis Hagi s-a delimitat de el: „Niciodată nu am pretins asta!”
Citește mai mult
UPDATE Replică după ce Ianis Hagi s-a delimitat de el: „Niciodată nu am pretins asta!” 
Vin întăriri Șumudică promite că aduce un vârf letal la  Rapid : „N-a călcat atacant ca el în România”
Liga 1
07.09
Vin întăririȘumudică promite că aduce un vârf letal la Rapid: „N-a călcat atacant ca el în România”
Citește mai mult
Vin întăriri Șumudică promite că aduce un vârf letal la Rapid : „N-a călcat atacant ca el în România”