România și Kosovo  victorioase în prima zi a turneului  U18  de la Cluj

România și Kosovo victorioase în prima zi a turneului U18 de la Cluj

  • În perioada 18-20 iunie, Clujul găzduiește turneul de baschet Mastercard Rising Star pentru naționale U18
  • Ieri au fost primele meciuri, ambele decise la doar un punct: Kosovo – Bulgaria 72-71 și România – Grecia 73-72

*Articol scris de David Istrate (Cluj)

Mastercard Rising Star, turneu de baschet pentru naționale U18, a început ieri la Cluj, cu două meciuri pline de dramatism.

În Sala Sporturilor „Horia Demian”, prima confruntare a fost cea dintre Bulgaria și Kosovo.

Bulgarii au debutat în forță, reușind să domine lupta la recuperare, și s-au distanțat la două posesii: 15-9. Însă apoi elevii lui Stoyo Cholakov nu au mai găsit la fel de ușor drumul spre coș, iar actul inaugural s-a încheiat cu scorul de 20 la 17 pentru Bulgaria.

În secvența secundă, kosovarii au izbutit o mulțime de intercepții și, conduși de Genc Zeqiri, au trecut în față. Timeout-ul cerut de Bulgaria a părut că dă roade, fiindcă Mihail Kalinov a înscris două triple și jocul la pivot a funcționat la mai multe acțiuni. Dar, spre exasperarea vecinilor noștri, greșelile s-au adunat și Kosovo a știut să profite de ele, intrând la vestiare cu un avantaj de cinci puncte: 41-36.

Dramatism total, Kosovo câștigă

După pauză, Zeqiri și-a continuat evoluția excelentă, însă Bulgaria a jucat mai bine, grație lui Daniel Hinkov și Baraash Mustafa. Cele două tabere nu au mai fost la fel de pasive în apărare, astfel că s-au comis zece faulturi, cu nouă mai multe decât în sfertul al doilea. Cu zece minute înainte de final, scorul era 63 la 57 pentru Bulgaria.

Actul decisiv a fost controlat de către Kosovo, care a izbutit un parțial de 13 la 5, preluând conducerea, cu puțin sub trei minute rămase din meci. Finalul a fost dramatic. La scorul de 72-71 pentru Kosovo, rămas singur cu coșul, Eliot Peci a ratat o aruncare ușoară, oferindu-i adversarei șansa de a câștiga. Bulgarii nu au profitat de această ocazie, iar Kosovo și-a adjudecat primul duel al turneului cu 72 la 71.

Genc Zeqiri, cu 16 puncte, a fost cel mai bun marcator al învingătoarei. Din lotul lui Sefaja s-au mai remarcat Bardh Isrefi (14 puncte, 12 recuperări, 4 intercepții, 3 pase decisive) și căpitanul Jon Ismajli, care a fost aproape de triple-double (12 puncte, 9 recuperări, 8 pase decisive).

De partea cealaltă, liderii Bulgariei au fost Mihail Kalinov (14 puncte, 3 recuperări), Kristiyan Vasilev (12 puncte, 9 recuperări), Baraash Mustafa (11 puncte, 6 pase decisive) și Stanislav Hinkov (11 puncte, 6 recuperări).

România, un prim sfert excelent

La aproximativ 45 de minute după terminarea duelului dintre Bulgaria și Kosovo, România a dat piept cu Grecia. În formația de start, Cătălin Ștefănescu, antrenorul tricolorilor, a introdus trei „stranieri”: Eduard Rantz (Bayern Munchen), Denis Bădălău (Olimpia Milano) și Melvin Dubuc (Nanterre).

România a început în forță partida, grație lui Rantz, care s-a descurcat foarte bine în spațiul de trei secunde, și lui Bădălău, care a ajuns în mai multe rânduri la linia de libere. În plus, reprezentanta noastră a avut o defensivă excelentă, adjudecându-și actul inaugural cu scorul de 27 la 14.

alt-text alt-text

Victorie mare în fața Greciei

Situația s-a schimbat total în sfertul al doilea. Grecii au găsit coșul mult mai ușor și au realizat un parțial de 9-0. Petru Voiculescu a spart gheața pentru România și apoi Rantz a mai pus cinci puncte pe tabelă, dar trupa lui Giannis Kalabokis a continuat să domine partida. În ofensivă, elevii lui Ștefănescu au comis o mulțime de greșeli, iar Grecia a terminat repriza cu un avantaj de o posesie: 39-36.

Sub privirile lui Mihai Silvășan, antrenorul principal al naționalei de seniori a României, selecționata U18 a început partea a doua a disputei cu mai multă energie, iar Bădălău, Rantz și Dubuc au dus scorul la 47-45. Diferența de două puncte s-a menținut până la finalul penultimului act (54-52), astfel că se anunța un sfert patru extrem de disputat.

În debutul secvenței finale, spectatorii au putut urmări un duel între triplele României și acțiunile de 1 la 1 ale Greciei. De asemenea, jucătorii ambelor tabere au izbutit să ajungă în mai multe rânduri la linia de libere, astfel că meciul a devenit destul de fragmentat. Elenii au recuperat un deficit de șase puncte dar România a gestionat mai bine finalul și s-a impus cu 73 la 72.

alt-text alt-text

MVP-urile României

Cei mai buni jucători ai naționalei noastre au fost Denis Bădălău (20 de puncte, 6 recuperări, 3 pase decisive) și Eduard Rantz (11 puncte, 6 recuperări). Din tabăra grecilor au răspuns Nikolaos Sempezis (14 puncte, 8 recuperări) și Thanasis Pavlopoulos (13 puncte, 4 pase decisive, 3 recuperări).

România va reveni pe terenul Sălii Sporturilor miercuri, 19 iunie, în duelurile cu Kosovo (ora 12:30) și Bulgaria (ora 19:30). Tot mâine se vor mai juca și următoarele partide: Grecia vs. Bulgaria (ora 10:00) și Grecia vs. Kosovo (ora 17:00).

Cu ocazia turneului Mastercard Rising Star, formația noastră, pregătită de Cătălin Ștefănescu (antrenor principal) și de secunzii Alexandru Gliga și Eugen Ilie, se pregătește și pentru FIBA U18 EuroBasket 2024, Divizia B. Turneul se va disputa în Skopje, capitala Macedoniei, în perioada 26 iulie – 4 august, iar tricolorii îi vor avea drept adversari în grupa A pe Slovacia, Muntenegru, Bulgaria și Țările de Jos.

Go, România! O legendă a Angliei mizează pe ai noștri să provoace marea surpriză din optimile EURO 2024
EURO 2024
29.06
Go, România! O legendă a Angliei mizează pe ai noștri să provoace marea surpriză din optimile EURO 2024
Citește mai mult
Go, România! O legendă a Angliei mizează pe ai noștri să provoace marea surpriză din optimile EURO 2024
Dinamo - Domzale 4-3  Gol superb Cîrjan și  „triplă”  a lui Abdallah
Liga 1
29.06
Dinamo - Domzale 4-3 Gol superb Cîrjan și „triplă” a lui Abdallah
Citește mai mult
Dinamo - Domzale 4-3 Gol superb Cîrjan și „triplă” a lui Abdallah
„Ajută-mă, tata!” Jennifer Dossey, interviu emoționant în Germania pentru GOLAZO.ro
Special
29.06
„Ajută-mă, tata!” Jennifer Dossey, interviu emoționant în Germania pentru GOLAZO.ro
Citește mai mult
„Ajută-mă, tata!” Jennifer Dossey, interviu emoționant în Germania pentru GOLAZO.ro
Bilete  FRF a solicitat mai multe locuri pentru fanii români la meciul cu Olanda. Răspunsul dat de UEFA
Nationala
28.06
Bilete FRF a solicitat mai multe locuri pentru fanii români la meciul cu Olanda. Răspunsul dat de UEFA
Citește mai mult
Bilete FRF a solicitat mai multe locuri pentru fanii români la meciul cu Olanda. Răspunsul dat de UEFA