Statele UE au dreptul sa interzica difuzarea CM sau Euro la fotbal pe canale cu plata

Statele UE au dreptul sa interzica difuzarea CM sau Euro la fotbal pe canale cu plata

Statele Uniunii europene au dreptul sa interzica difuzarea Cupei Mondiale si Euro la fotbal pe canale cu plata si sa impuna retransmisia lor pe o televiziune cu acces liber, a precizat avocatul general al Curtii de justitie al UE. Avocatul general Niilo Jaakinen a cerut curtii europene de justitie (CEJ) sa respinga recursul depus de Federatia internationala de fotbal si de Uniunea europeana de fotbal, prin care cele doua organizatii se opun unei decizii in acest sens comunicata inca din februarie 2011, anunta Agerpres.

Avizul avocatului general nu este obligatoriu sa fie respectat, dar este urmat de Curte in marea majoritate a cazurilor.

"Cand aceste competitii sunt considerate de statele membre ca evenimente de o importanta majora pentru societatea respectiva, pentru garantarea accesului unui public larg, acestea trebuie sa solicite retransmisia lor pe o televiziune cu acces liber", a aratat avocatul general in concluziile sale.

Federatia internationala de fotbal (FIFA) organizeaza faza finala a Cupei Mondiale de fotbal, iar Uniunea europeana de fotbal (UEFA) organizeaza campionatul european de fotbal (Euro). Vanzarea drepturilor de retransmisie televizata a acestor competitii constituie o sursa importanta din veniturile lor. Aceste doua federatii apreciaza ca nefondata o decizie luata de Londra si Bruxelles de a rezerva difuzare a meciurilor Cupei Mondiale si a Euro unor canale de televiziune gratuite. Ele au contestat aceasta decizie in fata Justitiei europene, dar au fost respinse.

In hotararea din februarie 2011, Curtea a reamintit ca o legislatie europeana autoriza explicit statelor sa interzica retransmisii "exclusive" a evenimentelor pe care le considera de o importanta majora pentru comunitatile lor, motivul fiind acela ca o asemenea abordare ar priva nu o parte importanta a publicului de posibilitatea de a le vedea.

Curtea a subliniat importanta Cupei Mondiale si a Europei la fotbal pentru toti cetatenii, mai mult decat pentru amatorii traditionali ai balonului rotund.

* articol publicat inițial pe Hotnews.ro

„Urâm România!”  Sportivă din Ungaria,  jigniri xenofobe  la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
Alte sporturi
04.10
„Urâm România!” Sportivă din Ungaria, jigniri xenofobe la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
Citește mai mult
„Urâm România!”  Sportivă din Ungaria, jigniri xenofobe la adresa arbitrului român. Ce sancțiune a primit
MM îl apără pe Olaru  „E  jucătorul #1  din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
Europa League
04.10
MM îl apără pe Olaru „E jucătorul #1 din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
Citește mai mult
MM îl apără pe Olaru „E jucătorul #1 din cariera mea de peste 30 de ani! Doar la Neșu am mai văzut asta”
FCSB îi provoacă insomnii Patronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și  n-a mai putut să doarmă !”
Europa League
04.10
FCSB îi provoacă insomniiPatronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și n-a mai putut să doarmă!”
Citește mai mult
FCSB îi provoacă insomnii Patronul din Liga 1, înmărmurit după victoria cu PAOK: „A văzut scorul și n-a mai putut să doarmă !”
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ   Mircea Lucescu  a anunțat convocările  pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
Nationala
04.10
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ Mircea Lucescu a anunțat convocările pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
Citește mai mult
BÎRLIGEA, OUT DE LA NAȚIONALĂ   Mircea Lucescu a anunțat convocările pentru „dubla” cu Cipru și Lituania
„Nu vizionez!”  Duelul PAOK - FCSB,  neinteresant pentru Șumudică : „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Europa League
04.10
„Nu vizionez!” Duelul PAOK - FCSB, neinteresant pentru Șumudică: „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Citește mai mult
„Nu vizionez!”  Duelul PAOK - FCSB, neinteresant pentru Șumudică : „Pregăteam meciul cu Botoșani”
Diaspora, izvorul României Mircea Lucescu aduce la națională un  golgeter austriac , cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Nationala
04.10
Diaspora, izvorul RomânieiMircea Lucescu aduce la națională un golgeter austriac, cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Citește mai mult
Diaspora, izvorul României Mircea Lucescu aduce la națională un golgeter austriac , cu părinți români: „Și Dan Șucu s-a interesat de el”
Premieră la FCSB Primă după victoria cu PAOK: ce  bonus  primește fiecare jucător
Europa League
04.10
Premieră la FCSBPrimă după victoria cu PAOK: ce bonus primește fiecare jucător
Citește mai mult
Premieră la FCSB Primă după victoria cu PAOK: ce bonus primește fiecare jucător
„Mi-e jenă doar să înot”   David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu  aceeași șansă ” 
Înot
04.10
„Mi-e jenă doar să înot” David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu aceeași șansă
Citește mai mult
„Mi-e jenă doar să înot”  David Popovici despre impactul pe care vrea să-l aibă în societate: „Nu toți se nasc cu aceeași șansă ”