- Unii dintre sportivii loturilor naționale se plâng de condițiile de cazare și masă din Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu”.
- Carne arsă, legume aruncate în bătaie de joc, nerespectarea meniului agreat cu nutriționiști, camerele hotelului închiriate cu ora, toate sunt motive de nemulțumire.
- Florin Oancea, șeful CSN „Lia Manoliu”, se apără de aceste acuzații, dar recunoaște că angajații săi au salarii mici și că „personalul e îmbătrânit”. Mai multe în rândurile de mai jos.
Cu câteva zile în urmă, o postare pe Facebook făcută de antrenoarea coordonatoare a lotului de la București, Corina Moroșan, a agitat apele în gimnastica românească.
GOLAZO.ro a aflat în ce condiții șocante se pregătesc loturile naționale
Doamna Moroșan, care a pregătit-o pe Ana Bărbosu, și nu numai, pentru JO de la Paris 2024, a postat o fotografie cu mâncarea, puțină și arsă, uneia dintre gimnastele aflate la Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu”. De asemenea, coordonatoarea lotului s-a plâns și de faptul că Agenția Națională pentru Sport a «înghețat» premierile sportivelor pentru anul în curs.
Deși antrenoarea nu a dorit să detalieze problema într-un dialog telefonic, GOLAZO.ro a stat de vorbă cu mai multe surse familiarizate cu situația din acest complex pentru a înțelege despre ce e vorba, dar și cu Thomas Moldovan, vicepreședinte ANS, și Florin Oancea, șeful complexului, pentru a clarifica situația.
CSN „Lia Manoliu” are, stabilit de ANS, suma de 90 de lei drept «pensiune completă la alimentație». E o sumă modestă pentru cele 3 mese, e adevărat. Sunt federații care își permit și îi plătesc mai mult de 90 de lei. Dar noi nu putem să obligăm un sportiv sau o federație sau un club să plătească mai mult decât tariful stabilit. Florin Oancea
Acuzația #1: „Gândaci prin bucătărie, condiții groaznice”
„Ați văzut postarea doamnei Moroșan? Dumneaei a fost drăguță. Vă spun eu că «Lia Manoliu» e într-o stare deplorabilă. Și nu vorbesc de bazinul pe care se tot chinuie să-l facă pentru David Popovici și ceilalți înotători. Ci de condiții, de mâncare, de igienă, de curățenie. Groaznice! Domnul Oancea e un domn bine intenționat, dar fără pic de autoritate.
Corina Moroșan vorbea despre mâncare și dădea acolo un exemplu, o poză. Dar de ce e mâncarea aceea parcă făcută din resturi? Vorbim de sportivi de loturi naționale, care au nevoie de o dietă serioasă. Pentru că, în primul rând, se fură! Dacă ar fi camere video lângă bucătăria CSN «Lia Manoliu», s-ar vedea cum angajații pleacă având produse alimentare în pungi.
Și nu numai personalul ia, ci și unii dintre antrenori. Iar obișnuința asta de a lua alimente de la centre sportive nu e o problemă exclusivă a celor de la Lia Manoliu. Se merge pe ideea: «și așa avem salarii mici, deci mai ciupim de unde putem». În cazul sportivilor ar trebui să vorbim despre gramaje și proteine! Noi vorbim despre gândaci prin bucătărie!”, susțin sursele GOLAZO.ro.
Aceleași surse mărturisesc că există și momente în care mâncarea poate fi și altfel la „Lia Manoliu”. Depinde pentru cine e făcută:
„Să nu avem senzația că Lia Manoliu nu ar putea face mâncare bună. Problema e că ei asigură, contra unor costuri modice, mâncarea de la ANS. Deci sportivilor le dăm rebuturi, iar celor de la ANS - bunătăți. E corect?”.
Cum a răspuns Florin Oacea, șeful CSN „Lia Manoliu”:
„Nu știu nimic de gândaci, vă rog să mă credeți. A fost o singură problemă din câte am înțeles. O gimnasta care a preferat ca friptura să fie un pic mai bine prăjită. Au mai pus-o încă o dată pe grătar și pielea de pe acea pulpă s-a prăjit mai mult. Oricum, pielea ar fi dată la o parte. Într-adevăr, n-ar fi trebuit să ajungă pe masa ei așa ceva, dar, din păcate, a ajuns.
Eu sunt tot timpul printre ei, prin bucătărie, pe cât îmi permite timpul, și nu am sesizat alte probleme. Referitor la angajații care iau mâncare acasă de la aprovizionare, nu cred așa ceva. Există un control, un circuit al mărfii și nu se poate. Ne-am fi dat seama. Sunt salarii mici și avem personal îmbătrânit. La noi un bucătar nu câștigă mai mult de 3.500 de lei. Ceea ce pe piața, că tot vorbeam de bucătărie, pe piața Horeca e un salariu foarte, foarte mic. Plus maxim 14.000 de lei la finalul unui ciclu olimpic, 2021-2025”.
Ce ar trebui să conțină dieta unui sportiv de performanță
- Ovăz, iaurt și fructe
- piept de pui la grătar
- file somon
- pasta de ton cu porumb
- file de șalău
- paste carbonara
- salată de crudități
- friptură de curcan
Acuzația #2: „Mizerie de neimaginat! Închiriază camere cu ora”
Dar oamenii apropiați sportivilor care se antrenează la „Lia Manoliu” nu se plâng numai de mâncare. Cei care se luptă pentru medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene spun că și camerele hotelului din incinta compexului lasă mult de dorit.
„E e o mizerie de neimaginat în camerele hotelului. Cine spală nu pune măcar un pic de detergent. Unul dintre antrenorii a spus, într-o discuție privată: «Băi, frate, mă duc, îmi iau copiii și plec pe aici. Dorm în mașina cu ei și e mai igienic». La restaurant, dacă intrați acolo, vă e silă să mâncați.
Acum, că l-ați sunat pe domnul Oancea, sunt sigur că se vor apuca repede de spălat. Ca să nu mai spun că, atunci când nu toate camerele din hotel sunt ocupate, sunt închiriate cu... ora de cei care se ocupă de acesta. Apoi vin sportivii și găsesc păr prin baie, peste tot, de nu știu cum să iasă mai repede din camere.
Domnul Oancea tot spune că trebuie să facă venituri proprii și de asta se scot camere la închiriat. Bine, de acord, dar nu cu ora... asta e promiscuitate. Doar recepția se tot renovează, reabilitează, o dată la doi ani. În camere rămâne același dezastru. Nu există o noptieră pe care să-ți pui o cană cu apă, telefonul, o carte. Stai o săptămână acolo, nu intră niciodată femeie de serviciu ca să facă un pic de curățenie”, povestesc sursele GOLAZO.ro.
Cum a răspuns Florin Oacea, șeful CSN „Lia Manoliu”:
„Nu există ca la noi la hotel să se închirieze camere cu ora. E o informație eronată. Se face curat după fiecare plecare. Nu controlez eu de fiecare dată, dar nu cred că există astfel de probleme.
E, într-adevăr, o foarte mare problemă de personal. Lucrul ăsta se știe la nivel de ANS. Dar nu numai la noi. Eu nu spun că la noi totul iese perfect. Sunt probleme ca peste tot”.
Acuzația #3: „Vor fi surprize dacă le iau actele la puricat”
Sursele noastre și-au manifestat surprinderea cu privire la faptul că acest complex, „Lia Manoliu”, tot cere bani de la ANS, în condițiile în care are multe facilități prin care ar putea să genereze venituri proprii serioase:
„Hotelul Lia Manoliu e aproape în permanență ocupat 90%. Chiar discutam cu cineva, zilele trecute, și am zis: «ceva nu e în regulă, ceva îmi scapă la Lia Manoliu». Fiindcă ei cer buget peste buget, ceea ce înseamnă că au niște cheltuieli pe bunuri mai mari decât, de fapt, consumă în bază, cu trei săli și cu un hotel.
Nu știu pentru ce primesc buget, deoarece în fiecare zi produc bani. Și atunci banii pe care-i produc ar trebui să le ajungă pentru ca să-și plătească întreținerea, nu? Cred că dacă se apucă cineva să le actele la puricat, o să aibă mari surprize”.
Cum a răspuns Florin Oacea, șeful CSN „Lia Manoliu”:
„Subvenția de anul acesta pe care am primit-o de la ANS e de 1 milion de lei. Ca să putem să facem investiții trebuie să strângem cât mai mult ca venituri proprii. Dar asta nu înseamnă că noi scoatem venituri din închirieri, ce spuneați dumneavoastră de hotel.
Deci, în primul rând, hotelul nostru, cred că peste 95%, sunt cazați numai sportivi. N-aș putea să vă fac acum o evaluare exactă a sumei pe care trebuie să o generăm noi pentru a avea un buget complet, anual. Trimite-ți întrebarea pe mail și revin cu o informație scrisă cu suma exactă”.
Acuzația #4: „Aud că rezultatele nu vor mai fi premiate”
O altă informație verificată de GOLAZO.ro e cea legată de premierile sportivilor români care au obținut deja rezultate excelente la Campionatele Mondiale sau Europene:
„Aud că nu se vor mai da bani pentru premierile rezultatelor ce au fost, sau vor fi, obținute în 2025. Cu ce sunt vinovați sportivii care ne vor aduce medalii pentru că Ministerul, acum Agenție, nu a fost în stare să aibă grijă de buget încât să fie în stare să ofere premieri?
Ne place sau nu, banii în plus motivează. E normal. E frumos când se iau medalii, ne bucurăm cu toții, dar trebuie răsplătită și financiar această muncă”.
Cum a răspuns Thomas Moldovan, vicepreședinte ANS:
„Am spus că trebuie analizat faptul că avem aproape 100 milioane de lei datorii pentru premieri neefectuate. Mi se pare normal ca să analizăm prima dată cum plătim premierile pe care le avem ca în datorie și de-abia după aceea să vedem dacă mai putem să facem și alte premieri.
Până acum s-au făcut promisiuni de plată cu nemiluita fără să avem o bază solidă, fără să avem un buget clar. Deci, practic, noi am făcut premieri «pe caiet». Trebuie să strângem cureaua. Pentru că în lege spune că se pot premia, nu că trebuie să fie premiați”.