Spania - Anglia Finala  EURO 2024  Tot ce trebuie să știi
Lamine Yamal. Foto: Imago

Spania - AngliaFinala EURO 2024 Tot ce trebuie să știi

  • Spania - Anglia. Tot ce trebuie să știi despre cele două echipe care luptă în finala EURO 2024 pentru prestigiosul trofeu.
  • Spania vrea să câştige al patrulea trofeu, iar Anglia luptă pentru primul.
  • Finala EURO 2024 va avea loc pe Olympiastadion, din Berlin, duminică, 14 iulie, la ora 22:00  iar partida va putea fi urmărită liveTEXT pe GOLAZO.ro și în direct la Pro TV.
Fotbal sub cod roșu  Apelul lui  Raed Arafat : „Nu-i lăsați în stadioane!”
Citește și
Fotbal sub cod roșu Apelul lui Raed Arafat: „Nu-i lăsați în stadioane!”
Citește mai mult
Fotbal sub cod roșu Apelul lui Raed Arafat : „Nu-i lăsați în stadioane!”

Ambele echipe s-au calificat în finală după ce au câștigat semifinalele cu 2-1. Spania a învins Franța, în timp ce Anglia a obținut victoria în fața Olandei.

Amândouă au fost conduse la un moment dat de adversari, dar au reușit să revină și să își asigure locul în finală.

„La Roja” este deja una dintre cele mai de succes echipe din istoria competiției, cu trei titluri, la egalitate cu Germania. Dacă Spania câștigă finala, va deveni prima echipă care reușește să câștige de 4 ori EURO.

În schimb, Anglia a ajuns în două finale consecutive și dorește să câștige trofeul pentru prima dată, după ce a pierdut în fața Italiei la penalty-uri la EURO 2020, chiar pe Wembley.

Spania - Anglia. Parcursul celor două echipe la EURO 2024

Anglia - parcurs cu emoții la EURO 2024

Elevii lui Southgate nu au impresionat în grupa C, dar au terminat pe primul loc și au rămas neînvinși.

Jucători talentați, precum Jude Bellingham, Harry Kane și Phil Foden, s-au evidențiat în cele trei meciuri. Bellingham a marcat un gol spectaculos împotriva Slovaciei, iar Kane a înscris golul decisiv.

În semifinale, Ollie Watkins a marcat în ultimele minute, asigurând Angliei locul în a doua finală consecutivă a Campionatului European.

  • Grupe: Anglia - Serbia 1-0 (Bellingham 13)
    Anglia - Danemarca 1-1 (Kane 18/ Hjulmand 34)
    Anglia - Slovenia 0-0
  • Optimi: Anglia - Slovacia 2-1 d.prel. (Bellingham 90+5, Kane 91/ Schranz 25)
  • Sferturi: Anglia - Elveția 1-1 și 5-3 d.pen. (Saka 80/ Embolo 75)
  • Semifinală: Anglia - Olanda 2-1 (Kane 18 pen, Watkins 90+1/ Simons 7)

Spania - echipa mai pragmatică la EURO 2024

Elevii lui De la Fuente au avut un parcurs excelent în Germania, au câștigat toate cele șase meciuri și au marcat 13 goluri, în timp ce au primit doar trei.

Lamine Yamal a devenit cel mai tânăr jucător din istoria EURO și a înscris un gol crucial în semifinale.

  • Grupe: Spania - Croația 3-0 (Morata 29, Ruiz 32, Carvajal 45+2)
    Spania - Italia 1-0 (Calafiori 55 aut.)
    Albania - Spania 0-1 (Torres 13)
  • Optimi: Spania - Georgia 4-1 (Rodri 39, Ruiz 51, N.Williams 75, Olmo 83/ Le Normand 18 aut.)
  • Sferturi: Spania - Germania 2-1 d.p (Olmo 51, Merino 119/ Wirtz 89)
  • Semifinală: Spania - Franța 2-1 (Yamal 21, Olmo 25/Muani 9)

Cine sunt cei doi antrenori de pe banca Angliei şi Spaniei

Luis de la Fuente, antrenorul Spaniei și fost fundaș cu experiență, a avut rezultate remarcabile cu echipele naționale de tineret. Acum, el își propune să câștige titlul cu „La Roja”.

De la Fuente a creat o echipă solidă, care a reușit să surprindă lumea fotbalului.

Spania este prima echipă care a câștigat șase meciuri la o singură ediție a Campionatului European.

Gareth Southgate, antrenorul Angliei, speră să aibă succes în finala EURO 2024. Ce a mai reușit selecționerul englez:

  • 2018 - Finala mică la CM. A pierdut, 0-2, cu Belgia
  • 2020 - Finală la CE. A pierdut, 2-3, după loviturile de departajare, cu Italia.
  • 2022 - Sferturi de finală. A pierdut, 1-2, cu Franța.

Fost fundaș al echipei naționale, Southgate își propune să valorifice talentul din lotul său în meciul de la Berlin.

Southgate este al treilea antrenor care ajunge în două finale EURO, după Helmut Schon (1972, 1976) și Berti Vogts (1992, 1996), ambii la cârma Germaniei.

Gareth Southgate este plătit mai bine decât Luis de la Fuente

În ciuda faptului că ambele echipe sunt în finală, Gareth Southgate, antrenorul Angliei, câștigă 5,8 milioane de euro pe an, ceea ce-l face să ocupe prima poziție în clasamentul celor mai bine plătiți antrenori de la EURO 2024.

În contrast, Luis de la Fuente, selecționerul Spaniei, primește 1,25 milioane de euro, fiind pe locul 13 în același top.

4,5 milioane de euro
este diferenţa dintre salariile celor doi selecţioneri

Spania doboară record după record la EURO 2024

Golul lui Lamine Yamal împotriva Franței l-a făcut, la vârsta de 16 ani și 362 de zile, cel mai tânăr jucător care marchează în istoria Campionatului European.

El este, de asemenea, cel mai tânăr jucător care joacă în semifinale la un EURO sau la un Campionat Mondial, depășind recordul lui Pelé de la Cupa Mondială din 1958, când avea 17 ani și 244 de zile.

Jesus Navas, la 38 de ani și 231 de zile, a devenit cel mai vârstnic jucător de câmp care a jucat în semifinale la un EURO sau un Campionat Mondial, după ce a început meciul împotriva Franței.

Reușita lui Dani Olmo împotriva francezilor l-a făcut primul jucător spaniol care marchează în trei meciuri consecutive la EURO.

Dani Carvajal, Nacho și Joselu (Spania) împreună cu Bellingham (Anglia), toţi patru de la Real Madrid, au șansa de a-și înscrie numele pe lista jucătorilor care au câștigat atât Campionatul European, cât și Liga Campionilor în aceeași vară.

Golul lui Kane din semifinale a fost al șaselea în rundele eliminatorii EURO – un nou record al competiției – și l-a adus la egalitate cu Alan Shearer ca cel mai bun marcator al Angliei în turneele EURO, fiecare având șapte goluri.

82 de apariții
va bifa Harry Kane, care a stabilit un nou record național, deținut până la acest Euro de Peter Shilton, cu 78 de meciuri

Pentru a evita amenda, Spania trebuie să îl schimbe pe Yamal în minutul 90

Legea nu îi permite lui Lamine Yamal să joace după ora 23:00, deoarece este minor. Naționala Spaniei riscă sancțiuni din partea Germaniei dacă îl folosește în meciul cu Anglia, care începe la ora 21:00, ora locală.

Deși legea permite sportivilor minori să joace până la ora 23:00, Yamal trebuie să termine toate activitățile de după meci până la această oră (duş, interviuri etc.).

Ceea ce înseamnă că, în cazul în care meciul va ajunge în prelungiri, spaniolii vor primi o amendă dacă nu îl schimbă pe Yamal înainte de ora limită.

30.000 de euro
este amenda pe care o poate primi Federația Regală Spaniolă de Fotbal

Întâlnirile anterioare dintre Spania și Anglia

Finala EURO 2024 este a doua întâlnire între cele două echipe. Penultima a fost la EURO 1996, când Anglia a câștigat 4-2 la penalty-uri după un 0-0 pe Wembley, ceea ce marchează și singura lor victorie la lovituri de departajare la EURO înainte de acest turneu.

Cele două echipe s-au confruntat ultima dată în Liga Națiunilor 2018-2019.

  • Pe 8 septembrie 2018, Anglia a deschis scorul pe Wembley, prin Marcus Rashford, dar Spania a egalat rapid prin Saul Niguez și a marcat golul victoriei prin Rodri, scor final 2-1.
  • Pe 15 octombrie 2018, Anglia a câștigat la Sevilla, având un avantaj de trei goluri, însă Spania a încercat să revină prin reușitele lui Paco Alcacer și Sergio Ramos, dar nu a fost suficient, scor final 3-2.

Din totalul lor de 27 de întâlniri, Anglia a câștigat 10, Spania 13, iar 4 meciuri au fost remize.

77 de goluri
au înscris cele două echipe în total, 45 fiind marcate de Anglia, iar restul de Spania.

Olympiastadion: Gazda finalei EURO 2024

Meciul se va desfășura pe Olympiastadion Berlin, cel mai mare stadion al turneului, cu o capacitate de 71.000 de locuri. Echipa de liga a doua germană, Hertha Berlin, își dispută meciurile pe acest stadion.

Aceasta este prima finală a Campionatului European care se va desfășura pe Olympiastadion, o arenă cunoscută pentru finala Cupei Mondiale din 2006, când Italia a învins Franța la loviturile de departajare, și pentru finala Ligii Campionilor UEFA din 2015, în care Barcelona a învins Juventus.

Echipa lui De la Fuente a obținut o victorie impresionantă cu 3-0 împotriva Croației pe acest stadion în prima etapă. Aceasta a fost doar a doua oară când Spania a jucat pe arena din Berlin, prima întâlnire având loc în aprilie 1942, când a terminat la egalitate, 1-1, într-un amical cu Germania.

Anglia este neînvinsă în ultimele cinci meciuri jucate pe Olympiastadion (4 victorii, 1 remiză).

„Confruntare” între Casele Regale la EURO 2024

Atât Anglia, o monarhie constituțională parlamentară, cât și Spania, o monarhie constituțională, sunt reprezentate de echipele naționale în finala Campionatului European.

Regele Angliei, Charles al III-lea, a făcut apel la umor într-o postare de pe rețelele de socializare, amintindu-le jucătorilor lui Southgate că ar fi cazul să-i cruțe pe fani de emoții și să se impună în timpul regulamentar, să nu-i „tortureze” cu lovituri de departajare.

Dacă-mi permiteți, v-aș îndemna să vă asigurați victoria înainte de a fi nevoie de goluri în ultimul minut, sau de alte drame, cu lovituri de departajare. Sunt sigur că stresul, ritmul cardiac și tensiunea arteriale a națiunii ar fi semnificativ reduse! Regele Charles al III-lea

Recomandarea Regelui de a încheia meciul înainte de prelungiri a venit după ce Anglia a avut nevoie în mai multe momente un astfel de deznodământ.

SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost  cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Liga 1
16:19
SĂPUNARU 40 Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală”
Citește mai mult
SĂPUNARU 40  Interviu exclusiv GOLAZO.ro: „L-am iubit pe Pancu, dar primul tricou a fost cu Șumi ! Regrete? Niciodată! Ar fi cea mai mare greșeală” 
Ultimul drum în alb și roșu  Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim  omagiu pentru Gigi Mulțescu
Diverse
14:16
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
Citește mai mult
Ultimul drum în alb și roșu Galeriile lui Dinamo și U Cluj, un ultim omagiu pentru Gigi Mulțescu
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face  6 modificări cu Petrolul
Liga 1
15:04
FCSB, schimbată radical Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Citește mai mult
FCSB, schimbată radical  Gigi Becali a acceptat că a greșit echipa de start în derby-ul cu CFR și face 6 modificări cu Petrolul
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR,  nemulțumit  de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Liga 1
14:05
Săgeți spre Petrescu! Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”
Citește mai mult
Săgeți spre Petrescu!   Patronul lui CFR, nemulțumit de tactica din repriza secundă cu FCSB: „Trebuia să mergem peste ei”