UEFA a dat asigurări joi că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) nu înseamnă „o aprobare sau validare a aşa-numitei Super Ligi”, exprimându-şi totodată încrederea „în soliditatea noilor sale reguli” şi, în special, în faptul că acestea „respectă toate legile şi reglementările europene relevante”, informează EFE.
„UEFA ia act de hotărârea pronunţată astăzi (joi) de CJUE în cazul Super Ligii europene. Această hotărâre nu înseamnă o aprobare sau o validare a aşa-numite Super Ligi, ci evidenţiază deficitul preexistent în norma de autorizare prealabilă a UEFA, un aspect tehnic care a fost deja recunoscut şi abordat în iunie 2022”, precizează forul fotbalistic european într-un comunicat.
UEFA a adăugat că „este încrezătoare în robusteţea noilor sale reguli şi, în special, în faptul că acestea respectă toate legile şi reglementările europene relevante” şi că „rămâne hotărâtă în angajamentul său de a apăra piramida fotbalului european, asigurându-se că va continua să servească interesele mai largi ale societăţii”.
„Vom continua să dăm formă modelului sportiv european împreună cu federaţiile naţionale, ligile, cluburile, fanii, jucătorii, antrenorii, instituţiile UE, guvernele şi partenerii deopotrivă”, se mai arată în textul UEFA.
În final, organizaţia cu sediul la Nyon şi-a exprimat încrederea că „piramida fotbalului european bazată pe solidaritate, pe care fanii şi toate părţile interesate au declarat-o drept modelul lor de neînlocuit, va fi protejată împotriva ameninţării de scindare de către legile europene şi naţionale”, conform Agerpres.
Curtea Europeană de Justiție a decis joi că UEFA și FIFA au acționat ilegal atunci când au blocat înființarea Super Ligii Europene de fotbal, transmite BBC.
De știut despre Super Liga Europei
Pentru ca Super Liga Europei să ia naștere mai este nevoie acum ca membrele fondatoare (Real Madrid, Barcelona și Juventus) să reușească să le convingă pe celelalte mari cluburi de pe Bătrânul Continent să ia parte la întrecere.
La începutul acestui an, A22 Sports Management (compania care se ocupă de Super Ligă) a prezentat ultimele detalii din acest proiect grandios.
- între 60 și 80 de cluburi participante (în faza inițială, erau doar 20 de formații)
- garantarea a cel puțin 14 meciuri de echipă pe sezon
- mai multe divizii
- dispariția membrilor permanenți (toate cluburile se vor califica prin intermediul competiţiilor naţionale).
- În noul format, Superliga devine un concurent mai mult decât serios pentru competițiile organizate sub egida UEFA.
- Barcelona, Real Madrid și Juventus sunt în continuare fondatoarele noii întreceri, în timp ce Atletico Madrid, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, AC Milan și Inter au lăsat să se înțeleagă de-a lungul timpului că nu ar fi abandonat total proiectul.
>> Super Liga pe înțelesul tuturor - Felia de tort, bătaia pe cuțit și care este vina UEFA
Simțind amenințarea tot mai mare a Super Ligii Europei, UEFA a anunțat și ea schimbarea formatului Champions League începând cu sezonul viitor: 2024-2025.
În lumina noilor evenimente, rămâne de văzut câte și care vor fi echipele care vor lua calea Super Ligii Europei și câte vor participa în continuare în Champions League, competiție organizată de UEFA.
* articol publicat inițial pe Hotnews.ro