Cristian Geambașu Dor de Dan Voicilă
Cristian Geambașu, editorialist GOLAZO.ro

Cristian GeambașuDor de Dan Voicilă

  • Câteva gânduri la plecarea unui om care și-a respectat profesia.

Programată să producă versiunea ideală de voce pentru meciurile de la radio, inteligența artificială ar fi eșuat acolo unde a reușit natura. Așa îmi place să mă amăgesc.

Vocea lui Dan Voicilă era o marcă greu de falsificat dacă ar fi să discutăm în termeni contemporani. Era așa pentru că purta semnul perfecțiunii, dându-ți în același timp senzația că este ceva familiar, la îndemâna oricui se așeza în fața unui microfon, cu căștile pe urechi și privirea spre arenă. 

Doliu A murit  Dan Voicilă , unul dintre marii comentatori radio ai României » A fost vocea RRA la Mondialul 1994 și la finala de la Sevilla
Citește și
DoliuA murit Dan Voicilă, unul dintre marii comentatori radio ai României » A fost vocea RRA la Mondialul 1994 și la finala de la Sevilla
Citește mai mult
Doliu A murit Dan Voicilă , unul dintre marii comentatori radio ai României » A fost vocea RRA la Mondialul 1994 și la finala de la Sevilla

Descopereai o lume

Era ce se cheamă o voce educată și distinctă vocea lui Dan Voicilă. Dar nu insolentă, nu agresivă. Era vocea care te îndemna să dai tare tranzistorul care însoțea orice microbist pedepsit să își petreacă duminica în familie, nu pe stadion.

Tu lângă tată și unchi, ei ținând fiecare cu altă echipă, fumând ceremonios țigări Snagov cu filtru, tu atent la ce spune crainicul și pe cale să descoperi o lume despre care habar n-aveai că peste ani îți va fi profesie.

Dan Voicilă. Foto: RRA Dan Voicilă. Foto: RRA
Dan Voicilă. Foto: RRA

Firescul la rang de artă

Crainicul îți aducea meciul în casă fără să tropăie prin sufragerie că ce tare e el și cum strigă cât 10 brazilieni. Vocea aceea recognoscibilă, poate unică, nici prea baritonală, nici pițigăiată, nici strigată, nici prea molcomă, nici căutat pretențioasă, nici colorată strident de vreun regionalism se confunda cu ideea de fotbal.

În intervențiile lui Dan Voicilă totul curgea firesc. Cineva vorbea și îți oferea imaginea meciului. Vibra pasiunea în cuvintele lui. Își prețuia meseria, dar nu și-o supralicita. Proverbialul lui „minutul și scorul” pe care îl recomanda colegilor și prietenilor era chemarea la modestie. Nu epatați, nu vă credeți mai mult decât sunteți! 

Dorul se trăiește!

Dan Voicilă nu făcea tapaj de cultură. Mucalit te lăsa să crezi că a citit și el acolo câteva cărțulii. Avea umor, era sarcastic cu proștii și neînduplecat cu încrezuții. Atunci când credea în tine te copleșea cu laude. Te îndemna mereu să nu uiți că ai o profesie incredibil de frumoasă, care pentru majoritatea covârșitoare a semenilor este doar un hobby.

Probabil că ar fi găsit prea emfatic textul acesta. Unora dintre noi le va fi dor de Dan Voicilă. Ne este deja. Dorul nu îl tratezi, îl trăiești. Așa și cu fotbalul. Minutul, scorul, vocea.

Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă.  FCSB, menționată  de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Liga Campionilor
18.09
Champions League 13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Citește mai mult
Champions League  13 goluri în a doua seară de Ligă. FCSB, menționată de statisticieni + Mesaj special: „Eu sunt alesul, tu cine ești?”
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva  banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Liga 1
18.09
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1 Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici: Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Citește mai mult
Ciolacu vs Boc, duel în Liga 1  Echipele din orașele celor doi politicieni, din perspectiva banilor publici : Gloria Buzău, buget-record, peste U Cluj
Ținte noi    Dinamo  încearcă două transferuri de calibru!
Liga 1
18.09
Ținte noi Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Citește mai mult
Ținte noi  Dinamo încearcă două transferuri de calibru!
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în  Ghencea ”
Liga 1
18.09
Tătărușanu în tricoul lui FCSB Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea
Citește mai mult
Tătărușanu în tricoul lui FCSB  Va fi prezent la meciul cu Petrolul: „Prima oară în Ghencea ”